НОВИНИ

Илияна Йотова: България не бива да забавя темповете за присъединяване към еврозоната

Според вицепрезидента е необходимо стабилно правителство, което да довърши процеса по приемане на еврото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:02, 17.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
илияна йотова българия бива забавя темповете присъединяване еврозоната
Слушай новината

Една от основните стратегически задачи пред страната остава приемането на еврото. Това напомни вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри форум посветен на бъдещото присъединяване на страната към еврозоната.

"България не бива да забавя темповете си за присъединяване към еврозоната. България трябва да участва много активно в промените, които се очакват в самата еврозона, тъй като е очевидно, че и там проблемите не са един или два. Още от кризата през 2008 година показателите не са добри. Не искаме да влезем в съюз, който е зареден и бременен с проблеми и затова смятам, че страна която тепърва ще влезе там, нашият глас също трябва да бъде чут. Изпълнени са почти всички критерии, затова очакваме стабилно правителство, за да може да довършим този процес. Без членство в Шенген и еврозоната, нашето членство в Европейския съюз е непълно", обясни вицепрезидентът.

Йотова допълни, че е необходимо да спре и с политиканстването по темата, за да може да намалеят и страховете на хората.

"Не по-малък въпрос е как убеждаваме нашите граждани в ползите от приемането на еврото. Как да обясним, че не се лишаваме от суверенитет като заменяме лева с евро, една от най-разпространените тези, как убеждаваме хората, с най-ниски доходи, че еврозоната няма да изяде и тези най-ниски нива. Как преборваме страховете от рязък ръст на инфлацията - в дългосрочен период, анализите показват, че ефектът е от 0,1 до 0,3%. Как да убедим гражданите, че държавата има необходимите механизми да предотвратяване на спекулата", риторично попита вицепрезидентът.

Защитата на потребителите остава сред най-важните задачи за правителството, обясни и служебният министър на икономиката Петко Николов:

"Един месец след като получим дата за приемане на еврото, всички цени в магазините трябва да са в двете валути. Двойното обозначаване ще приключи година след преминаването към единната европейска валута. Важна задача на държавата е да предотврати въвеждането на потребителите в заблуждение. Комисията за защита на потребителите, която е орган към Министерството на икономиката и индустрията, ще следи за спазване на задължение на търговците и правилното обозначаване и двете цени."

По думите му, страната е на път да изпълни и последния критерии за приемане на еврото, а именно - инфлацията не трябва да бъде по-висока с 0,5 процентни пункта, от трите държави с най-добри показатели.

"Няма никакво съмнение, че присъединяването към европейската валута е един от основните приоритети на страната, заедно с Пълен Шенген и членство в ОИСР", каза още Николов.

Още веднъж служебният министър напомни, че е необходима сериозна информационна кампания, която да убеди хората, че влизането в еврозоната ще донесе повече ползи, отколкото ще нанесе вреди.

снимка: БТА

Очаква се България да изпълни до края на тази година изискването за ниво на инфлацията и да поиска извънреден ковергетен доклад, така че да получи дата за приемане на единната валута от средата на 2025 година. Предстои новото Народно събрание да приеме и законът за еврото, който ще влезе в сила когато страната има сигурна дата за присъединяване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец смени първия си съперник на лагера в Австрия
Лудогорец смени първия си съперник на лагера в Австрия
Станимира Петрова и Светлана Каменова се готвят за Олимпийските игри в Париж
Станимира Петрова и Светлана Каменова се готвят за Олимпийските игри в Париж