НОВИНИ

ИТН: Имаме идеи как да реализираме третия мандат

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 26.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев продължава с консултациите преди връчване на първия мандат за съставяне на правителство.

Той разговаря с представителите на "Има такъв народ".

"Ние имаме идеи как да реализираме третия мандат, но всичко е под въпрос, защото не се знае дали президентът ще го даде на нас. Ако се стигне до трети мандат, предполагам, че всички партии тогава ще трябва да си зададат въпроса, ако не направим сега нещо, какво ще направим след това. Най-лесно е да се отиде на избори, няма проблем, включително и от страна на ИТН няма проблем. Вие знаете, че ние сме партията, която реално е качила гласовете си, не говорим за съотношение избирателна активност - депутати", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов на излизане от президентството след проведените консултации.

Йорданов посочи, че не е ясно със сигурност каква е била избирателната активност на вота, тъй като избирателните списъци не са обновявани. Пред президента той подчерта, че има разлика от около 2 милиона между избирателен списък и преброяване на населението.

"В този ред на мисли, ако преброяването на населението е по-вярното, то избирателната активност е малко под 50%", допълни Йорданов.

"Конституцията позволява реализация на правителство с трети мандат. Това означава всички парламентарно представени партии, независимо малки или големи. Имали сме и такива случаи. В която и партия да отиде третият мандат, ако ни поканят на разговори - ще отидем и ще ги изслушаме. Повтаряме, че няма да подкрепим нито първия, нито втория мандат. Политическите заявки са странно нещо. Опитваме се да не ги правим. Ако може да се направи кабинет с по-голяма подкрепа от повече политически сили, който пред вас да извади необходимата програма със срокове и стъпки и чак тогава да тръгне да търси изпълнителите на тази програма, това би могло да сработи", каза Тошко Йорданов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата внесе в съда делото срещу ливанеца, обвинен в пропаганда за война
Прокуратурата внесе в съда делото срещу ливанеца, обвинен в пропаганда за война
Стилияна Николова ще представлява България на турнир в Кайро
Стилияна Николова ще представлява България на турнир в Кайро