НОВИНИ

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 04.12.2020
Чете се за: 02:04 мин.
Още

Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.

Планът е разработен от работна група с участието на специалисти от Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, Изпълнителна агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз и Български фармацевтичен съюз.

"Използвани са указанията на Световната здравна организация, плановете на държави членки на ЕС – Германия, Франция, Италия, Англия и някои щати от САЩ. Той е съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", поясни Ангелов. Той добави, че планът е динамичен и е подготвен за адекватна промяна в зависимост от обстановката.

Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при голяма част от населението, с което ще бъдат предпазени и лицата, които не могат да бъдат имунизирани и същевременно попадат в рисковите групи за по-тежко протичане и усложнения. Това е записано в приетия документ.

ВИЖТЕ пълния текст на Националния план за ваксинация срещу COVID-19

Министърът потвърди също, че се създава Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов. Разработени са 5 фази по ваксиниране. Приоритизирането на целевите
групи се основава на епидемиологични и етични критерии.

Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите. По думите на проф. Ангелов това са лица с висок риск от заразяване, които след това могат да пренесат инфекцията. Очаква се в тази фаза да бъдат ваксинирани 243 600 лица. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 специалисти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 помощник фармацевти, 150 000 помощен персонал.

Ваксинирането ще бъде доброволно, напомни отново министърът.

Готов е първият вариант на Националния план за ваксиниране

Във фаза 2 попадат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

Във фаза 3 са служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.

Във фаза 4 са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи заболявания. Очакваният брой потребители в тази фаза е 1,8 млн. лица.

Фаза 5: уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

Страната ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник, който ще извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона, съобщи доц. Ангел Кунчев. Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. Все пак той изрази надежда, че скоро ще има положителни новини.

НС даде "зелена светлина" на кабинета да купи 4 вида ваксини срещу COVID-19

Прилагането на ваксините ще се случва след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. На този етап най-напреднали са две от ваксините, съобщи главният държавен здравен инспектор.

"Когато се появи епидемия веднага почват имунизации. Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но те остават доброволни", поясни доц. Кунчев.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сачева: С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху контрола и качеството
Сачева: С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху контрола и качеството
Каква риба да изберем за Никулден?
Каква риба да изберем за Никулден?