Национален институт по метеорология и хидрология – 130 г. метеорология и 100 г. хидрология

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:30, 01.10.2020 (обновена)
5723
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Днес Националният институт по метеорология и хидрология отбелязва 130 г. от създаването на Национална метеорологична служба и 100 г. от установяването на регулярни хидроложки наблюдения. Освен водеща научна организация, Институтът упражнява дейност и като оперативна служба.

В миналото прогнозата изглеждаше така.

През годините търпеше динамично развитие. А днес "гледаме времето" така:

А за бъдат и прогнозите по-атрактивни, от Института постоянно се стремят към дигитализация.

"Това са практически всички измервания, които се правят регулярно на три часа, освен на хартиен носител ги правим и на таблото", обясни дежурният синоптик в НИМХ Марияна Попова.

За синоптиците в НИМХ времето никога не спира, а работата им е динамична всеки час. Вече две години Институтът е под шапката на министъра на образованието и науката.

"Много повече трябва да работим през следващите години, да привлечем повече млади хора в Института, да модернизираме материалната база, да насърчим научните изследвания", каза министър Красимир Вълчев.

Сега развитието на Института изглежда сигурно.

"Ние знаем още отсега догодина с какви ресурси ще разполагаме, за да можем да оптимизираме така нашата дейност, че да получим максимални резултати", категоричен беше директорът на НИМХ Христомир Брънзов.

Макар с годините синоптичната прогноза да се модернизира, времето не може да заличи емблемите, които тя създава.

Минчо Празников, синоптик архив: "Добро утро и на всички зрители на любимото предаване "Точно в 7". Днес действително времето ще остане облачно, влажно. Много са случаите, когато хората видят като днес слънчево, добро утро. Тръгнат без чадър и следобед се върнат мокри като кокошки".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
15% от кантарите ни удрят в грамажа
15% от кантарите ни удрят в грамажа
Заради отцепниците от БСП промениха състава на 8 комисии
Заради отцепниците от БСП промениха състава на 8 комисии