НОВИНИ

От 1 февруари: Без шлемове, шалове и кърпи на закрито. Какви маски да носим?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:28, 27.01.2021 (обновена)
10516
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Нови COVID ограничения. Здравният министър разпореди - само с маска на закрито и в обществения транспорт от 1 февруари, без значение дали са текстилни или медицински. Това означава, че всички, които продължават да се пазят с шлемове, шалове и кърпи, от началото на следващия месец подлежат на санкции.

Сега в градския транспорт ни призовават да носим маски или друго средство, покриващо носа и устата в това число кърпа, шал и други. След броени дни обаче няма да имаме право на избор.

Ако днес можем да се возим в градския транспорт с шлем, то от 1 февруари единственото разрешено и задължително предпазно средство ще бъде маската.

"При нововъзникващите мутации на коронавируса все пак трябва да се залага повече на маските. Но не трябва да има ограничения в избора на маска", коментира проф. Пенка Петрова от Института по микробиология.

В Института по Микробиолгия на БАН са изследвали ефективността на различните видове маски.

"Текстилните маски имат действието, горе-долу, като на шаловете и кърпите. Тоест, пропускат вирусните частици. Шлемовете са безсмислени, ако не са комбинирани с маска", допълни проф. Петрова.

Новата заповед не се посреща добре от хората, които в зимните месеци се предпазват с шал и от вируса, и от студа.

"Неприятно е, неудобно е. С шал ми е 100 пъти по-удобно. Говорим за зимата - и топли, и пази, и всичко", коментира гражданка.

В аптеките се търсят предимно маски за многократна употреба. Експерти обаче обясняват, че най-сигурните са тези, които носят лекарите в Ковид отделенията. Те обаче са по-скъпи и са за еднократно ползване.

"Има маски, които струват по 400 лева, има маски, които струват по един лев, но преди всичко нека пациентите да се информират за това продуктът, който купуват, какъв е като качество, като сертификация", обясни магистър-фармацевт Антон Вълев.

За момента у нас има достатъчно количества различни предпазни маски и в аптеките, и в складовете.

Репортери: Йоана Миланова и Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев отдаде почит на жертвите на Холокоста
Радев отдаде почит на жертвите на Холокоста
Григор Димитров: Способен съм да спечеля титла от големия шлем
Григор Димитров: Способен съм да спечеля титла от големия шлем