НОВИНИ

Откриха лампи с живак на незаконно сметище в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 27.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Опасни отпадъци край Пловдив откри екип на БНТ. На незаконно сметище са изхвърлени голямо количество луминесцентни лампи, които съдържат живак. След нашия сигнал до институциите полицията започва разследване. Солени глоби грозят собственика на терена.

Кашоните с луминесцентни лампи са изхвърлени върху друг битов и строителен отпадък малко преди изхода на Пловдив в посока Пазарджик.

Заради снега трудно открихме лампите днес, не беше така преди няколко часа, когато екипът на БНТ се натъкна на това сметище.

Сигнал за незаконното сметище, което е близо декар, е бил подаден в район "Северен" още през декември.

"Колегите са извършили проверка, при която са установили наличие на строителни и битови отпадъци. Преписката е получена при нас за установяване на административно нарушение. Поканата вече е изпратена", заяви началникът на отдел "Екология" към общинския инспекторат в Пловдив Владислава Бояджиева.

От фирмата собственик на терена заявиха за БНТ, че все още не са уведомени от общината. Но изразиха готовност да премахнат опасните материали от парцела. Заради битовия отпадък те ще платят глоба от 1400 до 4000 лева. За опасните луминесцентни лампи обаче санкцията стига до 50 000 лева.

"В лампите се съдържа и живак, който е трудно летлив, но въпреки всичко, попадайки в почвата, той се движи и може много бързо да се отдалечи от източника си. Има вероятност да попадне в човешкия организъм, той може да попадне в дихателната система, което е опасно за човешкото здраве", коментира инж. Вяра Колева от дирекция "Екология и управление на отпадъците".

Излезлите от употреба луминесцентни лампи трябва да се съхраняват във фабричната им опаковка в обособени за целта пунктове. В момента обаче единственото дружество у нас, което ги обезврежда, не работи.

"Фирмите са длъжни да си сключат договор с транспортни фирми за предаване на тези отпадъци и за последващо предаване за обезвреждане или за транспортиране извън рамките на България", обясни инж. Владимир Симеонов, изпълнителен директор на фирма за транспорт на опасни отпадъци.

Всичко това е свързано с допълнителни разходи. На килограм луминесцентни тръби трябва да се плаща средно по 4,50 лв., казват експерти в бранша. И изхвърлянето им на нерегламентирани сметища излиза в пъти по-евтино.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж и жена отглеждат 200 кучета и 90 котки в незаконен приют край Елин Пелин
Мъж и жена отглеждат 200 кучета и 90 котки в незаконен приют край Елин Пелин
Джип се вряза в тераса на блок в София
Джип се вряза в тераса на блок в София