НОВИНИ

Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция

Залогът от изборите за президента Реджеп Ердоган и за опозицията е голям

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:45, 28.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Текат последни дни от предизборния маратон за местните избори в Турция в неделя. Залогът за президента Реджеп Ердоган и за опозицията е голям.

  • Държавният глава ще търси реванш след съкрушителната загуба в двата най-големи града Анкара и Истанбул, които отидоха в ръцете на опозицията на изборите през 2019-та.
  • На карта е поставено и бъдещето на емблематичния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който е считан за най-добрия опозиционен кандидат, който може да срази Ердоган на следващите президентски избори през 2028-ма година.
  • На пътя на Ердоган се изпречва и още една по-малка ислямистка партия, която откъсва гласове от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Голямата награда в турската политика - мегаполисът Истанбул. За битката Ердоган избра свой бивш министър - 47-годишният Мурат Курум, който през годините се занимава с урбанизация.

"Днес Истанбул е неспокоен и тъжен в ръцете на една некомпетентна администрация. През последните 5 години, за съжаление, Истанбул стана жертва на едни неквалрифицирани хора", заяви Мурат Курум - кандидат за кмет на Истанбул на Партията на справедливостта и развитието.

Снимки: БГНЕС

Бюджетът на Истанбул е над 16 милиарда долара и превъзхожда този на всички останали 80 града. Който контролира големите градове и бюджетите им, има шанс и да влияе на политиката на национално ниво.

Истанбул е специален за Ердоган, откъдето тръгва пътят му като кмет до върха на националната политика. През 2019-та година за първи път, откакто управлява, той изгуби Истанбул. Тогава Екрем Имамоглу получи подкрепата на партии от целия политически спектър. Сега опозицията е разединена след загубата на президентския вот миналата година. Третата по големина в парламента прокюрдска партия излиза със свои кандидати на вота в неделя.

"Проблемът е много по-голям от местните избори - свързан е с погребването на един манталитет. Ако този манталитет отиде в историята, демокрацията ще бъде съживена, свободата ще се върне", твърди Екрем Имамоглу - кандидат за кмет на Истанбул на НРП.

Проучванията показват оспорвана надпревара между Имамоглу и Курум.

В столицата Анкара, която Ердоган също загуби на предишния вот - опозиционният кмет Мансур Яваш води убедително пред кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието - Тургут Алтинок.

"Появиха се хора, които ни пречат да победим. Като ни пречите, кой ще победи? Разбира се - фашистката Народнорепубликанска партия и прокюрдската Демократична партия на народите, която ѝ стана официален партньор", коментира Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Тези думи на Ердоган са насочени към ислямистката Партия на благоденствието. Подкрепата за нея се удвои след началото на войната в Газа.

"Не ние ви водим към загуба. Търговията с Израел е виновна. Икономиката ви, базирана на дълг, лихви, ръст на цените и данъците, ви води към загуба", казва Фатих Ербакан - лидер на Партия на благоденствието.

"Тази партия е безопасна възможност за изразяване на критика към правителството от страна на много проправителствени избиратели, които иначе искат Ердоган да остане на поста", смята Берк Есен - анализатор.

На резултатите от вота влияят и растящите от години цени, инфлацията, която остава почти 70%, въпреки обратния завой в икономическите политики.

Ако Ердоган си върне контрола върху големите градове, то може да очакваме и опит за промяна на Конституцията, което да му позволи да се кандидатира за нов мандат за президент през 2028 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 бегачи ще участват в деветото издание на Маратон "Стара Загора 2024"
Над 1000 бегачи ще участват в деветото издание на Маратон "Стара Загора 2024"
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна