НОВИНИ

Петима мигранти се удавиха в Ламанша при опит да стигнат Великобритания

Сред жертвите има и дете

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:40, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Петима мигранти се удавиха във водите на Ламанша рано тази сутрин при опит да напуснат Франция и да отидат във Великобритания на претоварена лодка.

Жертвите са трима мъже, жена и 7-годишно момиче. Смъртта им настъпила, когато лодката пресякла натоварения път на кораби в протока и настъпила паника. На плавателния съд е имало 112 души. Двигателят спрял да работи на няколкостотин метра от брега и няколко души паднали във водата. Мигрантите отплавали от град Вимрьо, на 32 километра от френското пристанище Кале.

Бреговата охрана е спасила 49 души, четирима са в болница. Френските спасители продължават да издирват оцелели. 58 са останали в лодката, решени да достигнат Великобритания. Те успели да задействат двигателя и отплавали към английския бряг.

Трагедията се разиграва в момент, когато британският парламент прие законопроект за депортиране на търсещи убежище от Руанда, за да спре опасните пътувания. Първите полети с нелегални се очакват след 10 - 12 седмици. Това са очакванията на британския министър-председател Риши Сунак.

Над 6000 души са пристигнали във Великобритания тази година, основно на малки претоварени надуваеми лодки. Десетки хиляди са предприели пътуването от 2018 година насам. Лондон отговори, като прекара две години в опити да преодолее противопоставянето на политиката за връщане на търсещи убежище обратно в Руанда. С това британските власти се надяват да възпрат хората да предприемат рисковани пътувания към острова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдов хирург с четири мисии в Афганистан преглежда пациенти в Бургас
Съдов хирург с четири мисии в Афганистан преглежда пациенти в Бургас
Борислав Крачанов вече не е старши треньор на Марица Пловдив
Борислав Крачанов вече не е старши треньор на Марица Пловдив