НОВИНИ

ЕС и НАТО осъдиха руски кибератаки срещу Германия и Чехия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:19, 03.05.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
нато осъдиха руски кибератаки германия чехия
Слушай новината

Европейският съюз и НАТО остро осъдиха злонамерените руски кибератаки срещу Германия и Чехия. Това сe казва в изявления на на двете организации.

Германските власти потвърдиха днес, че руската хакерска група APT28, управлявана от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руския генерален щаб, стои зад кибератаките от миналата година срещу Германската социалдемократическа партия.

Чехия също обяви, че нейните институции са били мишена на киберкампания. Опити за атака е имало и срещу държавни институции, агенции и други огранизации в Полша, Литва, Словакия и Швеция.

Злонамерената киберкампания показва непрекъснатия модел на безотговорно поведение на Русия в киберпространството, насочено срещу демократични институции, правителствени структури и доставчици на критична инфраструктура в Европейския съюз и извън него, се казва в становището на ЕС.

В навечерието на евроизборите ЕС смята да засили сътрудничеството между държавите и международни партньори за предотвратяване на руски кибератаки.

В изявлението си НАТО заявява, че Алиансът е готов да отговори в случаи на кибератаки срещу демократичните системи на държавите. Ние сме решени да използваме необходимите способности, за да възпираме, защитаваме и противодействаме на пълния спектър от киберзаплахи, за да се подкрепяме взаимно, включително като обмисляме координирани отговори, се казва в становището на Пакта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова за частната болница: Главчев срещу себе си ли подава сигнал в ДАНС и прокуратурата?
Нинова за частната болница: Главчев срещу себе си ли подава сигнал в ДАНС и прокуратурата?
Шиникова отпадна на четвъртфиналите на турнира в Хамамет
Шиникова отпадна на четвъртфиналите на турнира в Хамамет