НОВИНИ

Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 26.04.2024
Чете се за: 07:52 мин.
У нас
Слушай новината

49-ият парламент проведе последно редовно заседание. На тези депутати им предстои само още едно извънредно заседание през следващата седмица,ако не решат нещо друго. И днешният ден не мина без словесни престрелки между доскорошните партньори от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Имаше и нови атаки от опозицията срещу доскорошната сглобка.

В момента ситуацията в НС изглежда така: всеки срещу всеки. След като вчера беше свален парламентарният шеф Росен Желязков, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че всичко във взаимоотношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е напълно загубено, но Борисов не иска да управлява и само с ДПС. Кирил Петков е на мнение, че Делян Пеевски е като тежък воденичен камък на врата на Борисов. Пеевски също коментира като припомни, че именно ДПС и Йордан Цонев са сдобрили Кирил Петков и Бойко Борисов. И допълни още, че няма да позволи да разбият държавата.

Страницата в отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изглежда напълно затворена.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "И когато някой си прави предизборна кампания на моя гръб да знаят, че той е много голям, но и много хлъзгав. Много народ се покатериха на него. Много паднаха. Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено. Беше чупещо, Найо, всички възможности за разговори. И какво постигнаха - смениха Росен с Росица. Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. БНТ: Всичко ли е загубено във взаимоотношенията? - Абсолютно всичко е загубено след вчера във взаимоотношенията."

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "Чух от господин Борисов да казва е че той има голям гръб, който е хлъзгав. Освен, че има голям гръб има и голям врат. Обаче за съжаление в момента господин Пеевски се е увиснал на него и го задушава. Това, което вчера се случи съжалявам. Аз съм сигурен, че Росен Желязков не би нарушил Конституцията ако имаше свободна воля. Да, но господин Пеевски му подвикваше от първия ред и Борисов се съгласяваше и той нарушаваше правилата."

Като странна - така вицепрезидентът Илияна Йотова определи гласуваната оставка на Росен Желязков:

"Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, в които трябваше да се вземе главата на председателя на НС, но това в крайна сметка е работа на партиите вътре и на групите. Промените, които бяха направени в Конституцията и начина, по който те бяха направени - те трябваше да подсигурят НС като място, пространство и терен за предизборна кампания и както виждате точно това се случва."

От ДПС са на мнение, че проектът: ПП-ДБ е приключил.

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Тези хора не могат нищо друго да направят освен да скимтят и да се молят на Борисов. А Кирил, който обяснява кой на кой е увиснал да ви кажа - молеше и скимтеше дя го заведа при Борисов, който от два месеца не говореше с него. Молеше ми се: моля те, сдобри ни с Бойко, моля те, моля те. Йордан Цонев го хвърли като един малък пудел в това и затвори вратата след него и Борисов гледаше като Тодор Живков на девети срещу десети. Е така… стана и го прегърна, щото Бойко има голямо сърце."

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "Аз въобще не искам да влизам в тези мутренски изяви на господин Пеевски. Едно ще му кажа, нека ме чуе: аз абсолютно не вярвам, че той не би посмял да ми ги каже тези нещ, ако бяхме само двамата и бодигардите са му отвън."

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Колегите продължават да се замерят с компромати, обиди, флашки, пудели и т.н. Това беше емблема на цялото 49-о НС."

ГЕРБ не искат с ПП-ДБ, но не искат и само с ДПС.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "ГЕРБ и ДПС - двете партии само, аз говоря от името на ГЕРБ, няма да правят управление и коалиция. Няма как, на всичките тези няма да им дам храна да се упражняват върху ГЕРБ."

снимки: БГНЕС

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "България не може да има нормално управление от тук нататък, ако тази зависимост на господин Борисов от господин Пеевски не бъде прекъсната."

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Не мога да разбера защо постоянно говорят с ДПС кой искал, кой не искал. От къде знаят, че ние искаме? Аз няма да им позволя да разбият държавата, аз Делян Пеевски."

Името на нов играч на тези избори - Ваня Григорова - предизвика коментари за бъдещата парламентарна конфигурация.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Според мен заявката на Ваня Григорова да влезе в политиката като знам какво направи в София, следващия парламент може да бъде много по-различен." БНТ: А с нея? - Не, не, аз не мога да говоря, аз не се познавам с нея, за да говоря от тяхно име."

Георги Свиленски - депутат от ПГ на БСП: "Днес падна маската на Ваня Григорова и зависимостите ѝ от ГЕРБ и Бойко Борисов. Ваня григорова и Мая Манолова взети заедно ще бъдат поредната патерица на ГЕРБ в българския парламент."

Опозицията оцени работата на парламента така:

Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане": "Законодателна немощ, боричкане за овладяване на митниците, скандали, разправии вътрешнокоалиционни и в крайна сметка този парламент си заминава и слава на Бога, че си отива, отиваме на избори."

Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ": "Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков и Лена са като някаква странна суинг компания, която от време на време се карат, на следващия ден се сдобряват. И днес отново гледате днешния резултат- отново са си сглобка."

А до изборите остават 44 дни.

Автори: Милена Кирова, Вера Александрова, Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
Нараства притеснението от броя на случаите на коклюш в страната (ОБЗОР)
Нараства притеснението от броя на случаите на коклюш в страната (ОБЗОР)