НОВИНИ

Реорганизацията на движението в центъра на София трябва да приключи до няколко дни

Продължава да расте недоволството на живеещите в района

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:19, 07.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава да расте недоволството срещу реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, което ще доведе и до намаляване на паркоместата в района.

За тази вечер е насрочен и поредният протест на живеещите в района, които се заканиха да изразяват недоволството си всяка вечер докато не бъдат чути исканията им. Недоволство предизвика и новата организация по бул. "Витоша", където активните ленти за движение също станаха две, а в останалите вече са предназначени за косо паркиране.

"Това ще донесе огромни тапи, огромни задръствания за целия район, за целия център. Никой не ни чува, повтарят се едни и същи изтъркани клишета, че си искаме нашите паркоместа, не е това. Искахме диалог, диалог ни беше отказан. Този инат, който не прекъснато се повтаря, защото в момента всичко се прави на инат, започва да ни води други мисли - тогава колко ще струва този проект, колко ще струва това, което виждаме на софиянци. И другата теза, която ни казват - ако не е ефективно ще го премахнем, тогава колко ще струва премахването", Венцислав Ванчев, организатор на протестите.

От общината са категорични, че промените са били обсъдени с живеещите в района, а целта е да се намали ползването на автомобили в центъра.

"Всички искания на живущите са взети под внимание още преди проектирането през годините, така че имаме един балансиран проект, който само реорганизира местата за паркиране с минимална намеса, но най-вече създаваме ринговия булевард и такава организация на движение, която трябва да служи за такъв рингов булевард, т.е. да провежда трафика, а не да го задържа", обясни Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община.

Проектът на общината предвижда да бъдат изградени бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение на коли и една лента за спиране.

Вижте повече в преките включвания на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон и Си Дзинпин на разходка в Пиренеите - ще посетят ски курорта Ла Монжи
Макрон и Си Дзинпин на разходка в Пиренеите - ще посетят ски курорта Ла Монжи
Минесота Тимбърулвс спечели и втория мач от серията срещу Денвър Нъгетс
Минесота Тимбърулвс спечели и втория мач от серията срещу Денвър Нъгетс