НОВИНИ

20 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх" и други престъпления

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:57, 21.04.2023 (обновена)
9744
Чете се за: 06:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Общо 20 години затвор при първоначален строг режим за Георги Семерджиев, причинил катастрофата на бул. "Черни връх", през юли 2022 г., при която загинаха две млади момичета. Семерджиев е осъден за още четири престъпления.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов

Семерджиев е осъден на:

- 2 години и 6 месеца затвор и глоба от 1300 лв. за управление на автомобил след употребата на наркотични вещества (амфетамин и метамфетамин) на 10 юни 2022 г. в София;

- 5 години затвор за представяне на фалшива шофьорска книжка пред полицейските органи на 10 юни 2022 г.;

- 11 месеца затвор за използвани фалшиви регистрационни номера на автомобила, който шофирал вечерта на 5 юли 2022 г.

- 3 години затвор и глоба от 7000 лв. за притежание на метамфетамин на 5 юли 2022 г.;

- 16 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране на автомобил след употребата на наркотични вещества и неспазване на правилата за движение на 5 юли 2022 г. Бягството на Семерджиев от мястото на инцидента прави случая особено тежък, посочи съдията.

Съдът уважи искове на близките на загиналите на обща стойност 700 000 лв., които Семерджиев трябва да изплати. Освен това той трябва да плати разноските по делото - 50 417.50 лв. за досъдебното производство, 4500 лв. на частните обвинители и 28 000 лв. на Софийския градски съд.

Делото отива на по-горна инстанция - в Апелативния съд, тъй като Георги Семерджиев не се признава за виновен по нито едно от престъпленията, за които е осъден. Той твърди, че не е шофирал автомобила в нощта на катастрофата, като адвокатът му също заяви пред съда, че това не е доказано.

Вижте прочитането на присъдата тук

Прокуратурата поиска 22 години и половина затвор, а един от съдебните заседатели - максималния размер от 30 години.

Предстои съдът да напише мотивите за присъдата, които ще разберем в рамките на следващия месец. 20 години е максималната присъда по най-тежкото обвинение за катастрофата с двете жертви. Присъдата е прецедент за българското правосъдие по две причини - с тежестта си и защото е прочетена точно 9 месеца и половина след катастрофата.

Семерджиев беше признат за виновен по всички пет обвинения, а именно: за шофиране след употреба на наркотици, за ползване на фалшива шофьорска книжка, за ползване на фалшиви регистрационни номера, за държане на наркотици и за катастрофата, при която е причинил смъртта на две млади жени.

Семерджиев изслуша присъдата си мълчаливо. Мълчание запази и след това. В последната си дума пред съда беше лаконичен - не се признава за виновен. Адвокатът му пледира, че няма доказателства подсъдимият да е управлявал автомобила по време на катастрофата.

Снимки: БТА


Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев: Ние не спорим, че е наше ДНК. Автомобилът е наш , но в този час не сме го управлявали ние.

БНТ: Защо до момента не е казал кой е управлявал този автомобил?

Мирослав Христов: Има някакви притеснения в тази посока, които той може да ви каже. Аз му казах многократно, ако ги има, да ги представи на съда, за да могат да бъдат разпитани тези лица.

БНТ: Това не може ли да бъде укривателство?

Мирослав Христов: Той е подсъдим по това дело. Не може той да е укривател.

Съдът прие обаче тезата на обвинението, че по скоростния лост на автомобила има ДНК материал само от Семерджиев, а по волана и шофьорската врата - предимно от него. Прокуратурата поиска 15 години затвор, които да бъдат завишени с една втора и така общото наказание да бъде 22 години и половина.

След изчитането на присъдата прокурорът по делото Чавдар Железчев каза, че няма да протестира, тъй като тя се доближава до поисканото наказание.

Майката на едната от жертвите - Хариет Стефанович - каза, че справедливата присъда за нея е друга.

"Според мен справедливото за такова тежко престъпление е доживот. Това беше очакваното", каза Дияна Стефанович.

БНТ: Ще обжалвате ли?
- Ще се консултирам с децата си.

Георги Семерджиев е осъден още да плати 700 000 лева обезщетения и над 82 хиляди лева разноски по делото.

Единият от съдебните заседатели е подписал присъдата с особено мнение по отношение на нейния размер. Той смята, че основното наказание трябва да бъде максималното от 20 години затвор, което да бъде завишено с 1/2 и така Семерджиев да бъде лишен от свобода за срок от 30 години. Адвокатът на подсъдимия ще обжалва, предстои да видим как доказателствата ще бъдат прочетени от Софийския апелативен съд.

По темата работиха: Иво Никодимов, Тереза Кънчева, Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН пред президента: Политически отговорно е да има кабинет, ние ще сме опозиция
ИТН пред президента: Политически отговорно е да има кабинет, ние ще сме опозиция
Бойко Борисов: ПП-ДБ да кажат с кого искат да правят правителство
Бойко Борисов: ПП-ДБ да кажат с кого искат да правят правителство