НОВИНИ

Променят текстове в проектозакона за филмовата индустрия

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
20:49, 25.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Текстовете в проектозакона за филмовата индустрия, срещу които се обявиха от Съюза на българските филмови дейци и филмовите асоциации, ще бъдат променени, увери заместник-председателят на комисията по култура Евгени Будинов. От бранша са притеснени, че парите за кино може да бъдат пренасочвани, ако не се разграничат изискванията за финансиране на филми и на сериали.

От Комисията по култура са готови на диалог по проблемните предложения с филмовите асоциации.

Съюзът на българските филмови дейци и филмови асоциации излязоха с официално писмо срещу последните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия. В него се казва, че "Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали". Според тях така се променя философията на закона, и голяма част от парите, предвидени за подпомагане на българското кино, ще се пренасочат към телевизиите.

"Искам да ги успокоя, че по никакъв начин няма да ощетят българското кино. За сериали ще се дават между 1 и 35% при определени условия, по съвсем различна схема ще бъдат отделени, така е предвидено в законопроекта 5 милиона за сериали. Докато всичките други пари - 15 милиона, които са били до сега и още 10 милиона - 25 милиона, ще бъдат отделени само и изрично за българско кино. Другото нещо, което ги притеснява, е текстът, с който ще бъдат финансирани телевизии по този начин. Не! Този текст е наистина грешка. Обмислихме го и отново ще се вслушаме в техния съвет и аз поемам ангажимент този текст да отпадне", заяви Будинов.

Приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия

След като отпадне този текст, според Евгени Будинов за финансиране по схемата за сериали ще могат да кандидатстват само независими филмови продуценти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание за снежни скулптури се проведе във френските Алпи
Състезание за снежни скулптури се проведе във френските Алпи
Щети в два апартамента в блок до метрото, комисия проверява дали има връзка с надигането на релсите при метростанция "Хаджи Димитър"
Щети в два апартамента в блок до метрото, комисия проверява дали има връзка с надигането на релсите при метростанция "Хаджи Димитър"