НОВИНИ

Силен вятър, снеговалеж и рязко повишаване на температурата - сигнал за лавина

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 25.01.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Подценяване на условията в планината - това е основната причина за смъртта на 18-годишния фрийрайдър, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка. Момчето е било екипирано с всичко необходимо, но въпреки бързото пристигане на спасителите, не е било възможно да бъде спасено заради терена и огромната маса на лавината. На този фон лавинната обстановка в страната продължава да бъде сериозна, предупреждават от Планинската спасителна служба.

Факторите, които трябва да изострят вниманието на всеки планинар, са няколко - силен вятър, снеговалеж и рязко повишаване на температурата. Всичко това подсказва, че е сериозна вероятността за лавини. Според експертите между 15 и 20 минути е времето, в което може да бъде изваден и спасен човек, попаднал под снежните маси. За целта обаче той не трябва да има много сериозни травми и да му бъде оказана изключително адекватна помощ на място. Ето съветите на експерти.

"Борба за оцеляване, борба за оставане върху повърхността на снега по всякакъв възможен начин", казва председателят на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил доц. Момчил Панайотов.

Трудно могат да бъдат описани емоциите, когато си очи в очи с лавина. Трудно е и да се опишат с няколко изречения правилата за оцеляване. Границата какво може и какво не може се очертава от думите образование и знания.

"Първо да се научим да разпознаваме кой терен е лавиноопасен. Не всеки терен е теренът, който произвежда лавина, в общи линии хората трябва да знаят кой е наклонът, който е опасен, той е над 30 градуса. Второто нещо е да се научим да виждаме къде теренът е такъв, че да може лавината да се движи по него и къде можем да сме в сравнителна безопасност", допълни доцентът.

Добрата екипировка не дава 100% гаранция, че човек ще излезе жив и здрав от лавината. Това показа и случаят със загиналия фрийрайдър.

"Могат да дадат някакъв минимален шанс нещата да се развият по друг начин, но когато става дума за такъв терен, за толкова масивна лавина, за толкова тежка лавина... нищо не помага", категоричен беше директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

Заради опасността от лавини, в планините у нас се използва система за контролираното им сваляне.

"Не мога да кажа кога последно е използвана, но знам, че цяла зима се използва системата", каза още Нешев.

В България, която се рекламира като добра дестинация за зимен туризъм, няма зони за практикуване на фрийрайд - спорт, който през последните години набра голяма популярност. В редица световни дестинации такива зони има и се поддържат.

"В тези зони има сериозен насочен поглед от специалисти, които казват в кой момент имаме опасност и съответно когато нещата са наистина неблагоприятни, се издават по-активни предупреждения, понякога се предприемат мерки за слагане на ограждения", обясни доц. Панайотов.

И ако липсата на регламентиран терен не ви спира да практикувате този спорт, специалистите съветват да навлизате полека в него, а до себе си да имате хора с голям опит.

Репортери: Йоана Миланова и Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щети в два апартамента в блок до метрото, комисия проверява дали има връзка с надигането на релсите при метростанция "Хаджи Димитър"
Щети в два апартамента в блок до метрото, комисия проверява дали има връзка с надигането на релсите при метростанция "Хаджи Димитър"
ЕП с мерки срещу работодателите, които принуждават служителите винаги да са на разположение
ЕП с мерки срещу работодателите, които принуждават служителите винаги да са на разположение