НОВИНИ

Проверка на факти: Искали ли са ислямисти налагане на шериат в Германия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:12, 26.10.2024
Чете се за: 07:00 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Публикации в социалните мрежи, включително сред български потребители, твърдят, че в Хамбург се е провела ислямистка демонстрация с искане да се въведе шериат в Германия и Европа и да се създаде ислямски халифат по целия свят.

Същото видео е споделено и от лидера на австрийската крайнодясна Партия на свободата със сходно внушение: "Хамбург през 2024 г.: Хиляди ислямисти призоваха за халифат в събота, скандирайки "Аллах акбар". Едва ли ще чуете за това в установения медиен пейзаж. Мълчат и системните партии... Защо?".

Какво показват записите от митинга в Хамбург?

Масово видеата са споделяни на 13 октомври. Първоизточника откриваме ден по-рано в профилите на "Интерактивни мюсюлмани" (Muslim Interaktiv) - ислямистка групировка, определяна от германското разузнаване като екстремистка:

Коментарът в Х гласи: "Над 5000 участници. Нашата сила е единството". И хаштаг: Халифат в Близкия изток.

В германската и австрийската преса откриваме информация за събитието, от което са видеата. От тях става ясно, че демонстрацията е по искане на лидера на "Интерактивни мюсюлмани", който е студент в Хамбург. Според пресата участниците са около 2000.

Митингът е заявен да продължи три часа, но e приключил само след 40 минути. Мотото на събитието е протест срещу геноцида срещу уйгурите, но ораторите са отправили и остри думи към Израел заради ситуацията в Газа и Ливан.

От публикация в Х на организаторите също става ясно, че демонстрацията е с искане да се намери решение за Източен Туркестан - исторически регион в Азия, населяван от различни народи, включително уйгурите.

На записите се чуват скандирания на арабски, от чийто превод става ясно, че са в прослава на Аллах и пророка Мохамед, но също и демонстрация на надмощие на вярата, но не и призиви за шериат и халифат.

Защо се появяват внушенията за радикални призиви?

През пролетта "Интерактивни мюсюлмани" предизвикаха скандал, когато на демонстрация отново в Хамбург скандираха "Бог е велик", "Решението е халифат" и "Германия - диктатура на ценностите". В края на април в демонстрацията се включиха около 1000 души. Тя беше осъдена от множество германски политици, канцлерът Олаф Шолц заяви, че трябва да има “последици”, а вътрешният министър Нанси Фезер определи някои от изказванията като напълно неприемливи.

"Кадрите от Хамбург не са за вярване. Благодарна съм на полицията, че успя да приложи закона, дори по време на демонстрацията. Това не винаги е лесно. Но някои от скандиранията бяха напълно неприемливи. Ще го кажа ясно още веднъж - всеки, който иска да обяви халифат в Германия няма място и бъдеще тук", каза тогава Фезер.

През май привърженици на същата групировка отново демонстрираха в Хамбург, участниците бяха двойно повече, но този път без възгласи за халифат, придържайки се към наложените правила - забрана на всяка демонстрация на омраза, включително одобрение или възхвала на атаки срещу Израел, изгаряне на израелски знамена и искане за халифат.

Според "Билд" демонстрацията през октомври, видеа от които се споделят масово с внушението, че се отправя искане за налагане на халифат, не е забранена от германските власти - след внимателна проверка и съгласно основния закон в Германия за правото на свободно изразяване. Фактът, че митингът е приключил мирно, също е доказателство, че не са отправяни провокативни послания и не са нарушени забраните.

Кои са "Интерактивни мюсюлмани"?

Групата "Интерактивни мюсюлмани" е във фокуса на службите за сигурност от години. Тя е създадена през 2020 г. Смята се, че е близка до организацията "Хизб ут Тахрир", която беше забранена през 2003 г. заради призивите за насилие и избиването на евреи.

След нейната забрана - по данни на разузнаването - са основани "неформални мрежи, свързани с нея". Една от тях е "Интерактивни мюсюлмани". На белите флагове с надписи за господство на вярата, които развяват демонстрантите на "Интерактивни мюсюлмани", са използвани и от "Хизб ут Тахрир".

В ТикТок "Интерактивни мюсюлмани" имат хиляди последователи.

Видеата са направени професионално, водещите фигури се представят модерно и с добри ораторски умения. В профила се публикуват и анкети, заснети по улиците, предназначени да се демонстрира близост с мюсюлманската общност.

Групировката често се възползва от обществените дебати: преследването на уйгурите в Китай, изгарянията на Корана в Швеция, евентуалната забрана за носене на забрадки в Германия. "Интерактивните мюсюлмани" винаги се представят като дискриминирани и изолирани - особено след терористичното нападение на Хамас срещу Израел.

Заключението: Демонстрацията през октомври е разрешена от властите при спазването на ясни правила. Не са скандирани призиви за налагане на шериат и халифат в Германия или Европа. Групировката, която стои зад организацията на събитието, е наблюдавана отблизо от германските служби. Участниците в проявите ѝ не са многобройни - 1000 през април и около 2000 следващите два пъти, но имат хиляди последователи в социалните мрежи.

Видеата от демонстрацията от октомври се използват от крайнодесни политици с внушението, че ислямисти искат да наложат свой ред в Европа. Потребители вярват в същата теза, споделяйки видео съдържанието със сходни коментари. Твърдението за конкретния случай от октомври е невярно. Същевременно трябва да се отчете и контекстът на изострени настроения на фона на конфликта между Израел и групировките Хамас и Хизбула, както и нерешените от десетилетия спорове в Близкия изток, които периодически се активират, провокирани от поредната ескалация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви ще спорят за титлата на двойки жени на турнир по бадминтон в Нидерландия
Сестри Стоеви ще спорят за титлата на двойки жени на турнир по бадминтон в Нидерландия
Първа победа на международната сцена за женския национален отбор на България по хандбал от 9 години
Първа победа на международната сцена за женския национален отбор на България по хандбал от 9 години