НОВИНИ

Родители на хора с увреждания искат законови промени

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:25, 26.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Общество

Родители на хора с увреждания с подписка за промени в законодателството. Искат времето, в което са гледали болните си деца, да се признава за трудов стаж, за да могат да се пенсионират.

Марияна е лекар, но отдавна не практикува. Преди 28 години се наложило да спре да работи, за да гледа дъщеря си, която е с рядък вид епилепсия.

Не ми достига около 5-6 години стаж общо, за да се пенсионирам. Сега съм на 60 години, каза Марияна Бончевска.

Ако не събере необходимия стаж, Марияна ще може да се песионира на 67 години. В подобна ситуация са и други родители на деца с увреждания, родени през 80-те и 90-те години на миналия век.

Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Искам това време, в което сме гледали децата си, да ни се зачита за трудов стаж, за да можем да се пенионираме като всички нормални хора.

За целта са необходими промени, а родителите събират подписи, които ще внесат в социалното министерство.

Марияна Бончевска: В новия закон за хората с увреждания това се признава за трудов стаж на родителите. А тези, които са преди новия закон? С тях какво правим? Не може един родител да бъде оставен така на произвола на съдбата за това, че е поел грижите за детето си и е направил всичко възможно това дете да не отиде в някой дом.

От социалното министерство не ни изпратиха официална позиция. Неофициално обясниха, че решение на казуса трябва да търси здравното министерство. То трябва да регламентира начин, по който родителите да докажат, че състоянието на децата им е изисквало чужда помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При строги мерки за безопасност започнаха абитуриентските балове във Велико Търново
При строги мерки за безопасност започнаха абитуриентските балове във Велико Търново
По-малко от 4% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус в страната са заети
По-малко от 4% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус в страната са заети