НОВИНИ

Русия и Финландия завързаха Група Б

живо евро 2020 финландия русия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 16.06.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на Русия победи с минималното 1:0 Финландия в мач от втория кръг на Група Б на Евро 2020. Сборная спечели първи три точки след поражението от Белгия, с което завърза ситуацията в потока. Единственото попадение в мача реализира Алексей Миранчук в продължението на първото полувреме.

След този мач три отбора имат по 3 точки – Белгия, Русия и Финландия, като другият мач от групата ще се проведе утре, 17 юни.

Финландия не успя да се противопостави добре на съперника, който игра пред собствена публика на стадион „Газпром Арена“ в Санкт Петербург. Защитата на гостите не беше особено стабилна и на няколко пъти се пропука пред атакуващите футболисти на Сборная.

Любопитен детайл в срещата бе подкрепата на играчите на Марку Канерва, които излязоха за загрявката с тениски с послание за бързо оздравяване на Кристиан Ериксен.

Именно финландците наложиха първоначален натиск. Още в началото на мача (3-ата минута) Йоел Поянпало вкара топката в мрежата на Русия, но след преразглеждане чрез видеосистемата за повторение (ВАР) стана ясно, че 26-годишният нападател е бил в положение на засада.

Последваха силни моменти за Сборная. В 13-ата минута Артьом Дзюба уцели гредата, но футболистът също се оказа също в положение на засада.

В 26-ата минута Марио Фернандес беше заменен принудително, като на негово място се появи Вячеслав Караваев. Защитникът скочи в наказателното поле на гърба на съперник в битка за топката, но при падането се удари и се наложи медицинска намеса. 12 минути след това медицинският екип отново беше на терена. Уронен и Караваев се сблъскаха, като националът на Русия се удари и в гредата на вратата при едно от по-опасните положения пред вратата на Финландия.

В добавеното време на първото полувреме домакините успяха да открият резултата. Алексей Миранчук показа техника, направи дойно подаване с Артьом Дзюба на границата на наказателното поле, за да стреля точно след това за 1:0.

Второто полувреме отново беше по-добро за домакините. Статистиката отбеляза много мощен удар на Александър Головин в 51-ата минута, топката мина на сантиметри от десния страничен стълб на Лукаш Храдецки. Гостите от Финландия обаче отговориха много бързо, но Тему Пуки не успя да преодолее вратаря на Русия.

В 66-ата минута отново Сборная беше по-близо до попадението. След чудесна атака през центъра, Рифат Жемалетдинов отправи много хубав диагонален шут по земя, но покрай вратата.

Лукаш Храдецки за пореден път опази минималната разлика в резултата в 72-ата минута, този път като спаси удар на Далер Кузяев.

В другия мач от групата, в четвъртък (17 юни) от 19.00 часа, когато един срещу друг излизат Дания и Белгия.

Стартови състави:

Финландия: Храдецки, Аражури (к), О'Шонеси, Тойвио, Камара, Лод, Пуки, Шулер, Уронен, Поянпало, Райтала

Треньор: Марку Канерва

Русия: Сафонов, Фернандес, Джикия, Дивеев, Баринов, Зобнин, Оздоев, Кузяев, Головин, Миранчук, Дзюба (к).

Треньор: Станислав Черчесов

В следващия кръг:

Финландия - Белгия – 21 юни, понеделник, Санкт Петербург

Русия - Дания – 21 юни, понеделник, Копенхаген

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотивацията да даряваш кръв отново и отново
Мотивацията да даряваш кръв отново и отново
Пореден протест в Брестовица и Кадиево заради манган във водата
Пореден протест в Брестовица и Кадиево заради манган във водата