НОВИНИ

Сидни 2000 - Игрите на новото хилядолетие

Героите и разочарованията на Олимпийските игри в Сидни

сидни 2000 игрите новото хилядолетие
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 14.07.2024
Чете се за: 06:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийските игри в Сидни 2000. Австралийският континет отново посреща света - за втори път след Мелбърн 1956. Домакините щедро отварят сърцата си за участници и гости. Форумът е последният, организиран под ръководството на Хуан Антонио Самаранч начело на МОК. На церемонията по закриването испанецът прави рядко признание, като обявява игрите за “най-добрите в историята”. Мнение, по което светът остава удивително обединен - несъгласни няма.

Игрите на ХХVII Олимпиада започват на 15 септември. През 2000 година те всъщност не са точно летни, а по-скоро пролетни. Церемонията по откриването е запомняща се, разказва за живота и традициите на местното аборигенско население, пътят на заселниците и как страната се превръща в една от най-разнообразните културни общности в света. Домакините показват красотата на богатата австралийска природа, като специална роля има водата, обграждаща Зеления континент.

Не случайно е подбрана и символиката в може би най-въздействащия момент - запалването на
олимпийския огън.

Лекоатлетката Кати Фрийман, чийто фамилни корени са аборигенски, на фона на зрелищен водопад, запалва жертвеника. Тя става единственият спортист, който печели титла, в дните след като е запалил олимпийския огън. Фрийман триумфира в бягането на 400 метра.

Рекордните 199 нации са представени в парада на олимпийския стадион. Рекордните 80 от тях имат своите медалисти по време на 14-дневната надпревара. Спортистите на Северна и Южна Корея дефилират заедно - под специално изработен флаг, изобразяващ Корейския полуостров, очертан в синьо върху бял фон.

Големите очаквания на домакините са свързани с плуването. Цялото внимание е насочено към 17-годишното чудо Йън Торп, който година преди това чупи рекорд след рекорд. В първия ден с финали той триумфира на 400 метра кроул със световен рекорд. Следват титли със щафетите на 4х100 свободен стил и 4х200, но не успява да вземе очакваното от всички злато на 200 кроул. Големият герой в двата спринта е холандецът Питър Ван Ден Хугенбанд. Все пак Торп завършва игрите като лидер на класацията по спечелени медали - общо 5 - 3 златни и 2 сребърни.

Една от големите звезди в Сидни е американката Мериън Джоунс. Тя заминава със заявката, че иска да спечели 5 старта - бяганията на 100, 200 метра, скок дължина и двете щафети. Не успява в намеренията си, но все пак прави удивително постижение - за най-много - 5 отличия, спечелени от лекоатлетка в рамките на един олимпийски турнир. Активът й е злато в двата спринта и щафетата на 4х400, бронз в скока на дължина и щафетата на 4х100.

За жалост тази история има тъмна страна. През 2007 година американката признава, че в този период е взимала стероиди и олимпийските й отличия са отнети, а резултатите - анулирани.

България изпраща 91 спортисти в Австралия. Петима от тях стават олимпийски шампиони.

Таню Киряков триумфира за втори път след Сеул`88 в стрелбата с пистолет, където Мария Гроздева печели първата си титла. С първия си опит в тройния скок Тереза Маринова си осигурява олимпийска корона. Щангистът Гълъбин Боевски и борецът Армен Назарян оформят великолепната шамионска петорка. За Назарян златото е второ в класическия стил след това в Атланта, спечелено за родината му Армения. В свободната борба вицешампион е Серафим Бързаков. Най-големият грабеж за България е към скифьорката Румяна Нейкова, която завършва заедно със защитаващата титлата си представителка на Беларус Екатерина Карстен.

Според мнозина българката има минимална, но все пак видима преднина. След мъчително дълго разчитане на фотофиниш, за шампионка е обявена Карстен.

Две сребърни отличия печели Петър Мерков в двете дистанции на единичен каяк. Два бронзови медала за Йордан Йовчев - от финалите на халки и земя. Пловдивският гимнастик завършва и на престижното 6 място в индивидуалния многобой.

На крачка от медалите, четвърти в бързата стрелба с пистолет остава Емил Милев. Щангистите носят две сребърни отличия чрез Георги Марков и Алан Цагаев.

За жалост поредният допинг скандал, свързан с българските щангисти завършва с дисквалификация на трима от тях - сребърният медалист Ива Иванов, олимпийската шампионка при най-леките Изабела Рифатова и бронзовия Севдалин Минчев са положителни за препарата фуросемид, като медалите им са отнети. Пламен Желязков и Георги Гърдев са спрени от участие. Тимът ни е воден от Иван Абаджиев.

Игрите в Сидни излъчват своите герои имат и своите падения, но в крайна сметка една от историческите фрази в олимпийската история остава изречената от маркиз Самаранч по време на закриването - “Щастлив и горд съм да заявя, че вие дадохте на света най-добрите игри в историята”.

Никой от наследниците му не направи това признание за нито един домакин на олимпийски игри в следващите години. Защото Сидни внесе щипка специална магия, непозната за останалите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермери настояват за по-високи субсидии за отглеждане на ориз
Фермери настояват за по-високи субсидии за отглеждане на ориз
Франция отбелязва националния си празник (СНИМКИ)
Франция отбелязва националния си празник (СНИМКИ)