След вота: Около 30% от протоколите в ЦИК имат грешки - вижте кои са най-честите

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:05, 06.04.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Избори2021
Слушай новината

Около 30 процента от протоколите, които пристигат в ЦИК, имат грешки. Това е констатацията от днес. На страницата на комисията вече са качени повечето сканирани протоколи.

На случаен принцип, в няколко града, екип на БНТ откри такива, в които трудно се четат резултатите заради многократно поправяне. Най-честата грешка е при сумирането на общия резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини. Същата грешка се допуска и при сбора на преференциите.

Русе - лесна задача: Гласове с бюлетина плюс гласове с машина. Умножаваме с умора и прибързване - става уравнение. Пресмятаме и - грешен резултат. Средно 4 часа е отнело попълването на протокол. Объркали и графите за преференциите.

"В тези полета имаше една графа – без преференции. Масово всички объркахме какво точно трябва да попълним в тази графа без преференции. Това забави и обработката на протоколите, когато ги предавахме в залата в Русе. Ние влязохме да предадем своите книжа около полунощ, излязохме в 6 без 10", заяви Силва Агопян – председател на 57-а СИК-Русе.

Пловдив - уравнението е подобно. Резултатът поправят - първи, втори, трети път. Вотът е там измежду подписите на комисията, поставяни след всяка поправка.

Окончателно: 6 партии в парламента

"В протокола можем да кажем, че наистина има зачертавания, но те са от типа на явна фактическа грешка. Може би е добре да се помисли за в бъдеще данните, които са в протокола от машинното гласуване, да не се нанасят по този начин повторно, а да имаме един по-семпъл начин на сборуване", допълни Гергана Костадинова, говорител РИК 16.

Пътят на протокола е дълъг. Веднъж попълнен отива в районната комисия. Там данните се въвеждат в компютър. Ако светне червената лампичка - има грешка. Връща се на СИК за поправка. След поправката и ново въвеждане се приема и тръгва към София. ЦИК приема протокола, а от "Информационно обслужване" го въвеждат отново в компютъра. И се сравнява - с въведеното първия път.

"Въпреки опасенията на някои председатели, че ще има много сгрешени протоколи на около 30% ще бъде необходимо да се направи анализ на несъответствията", добави говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Какъв е пътят на един изборен протокол

"Освен че беше смесено машинното с хартиеното гласуване не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини, по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни. Стигна се до този комбиниран протокол, който с тази поправка в Закона не виждам как можеше на скорошен етап да бъде избегнато", каза още Румяна Дечева - заместник-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките ни спечелиха 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал във финалите на отделните уреди за Купа "София"
Гимнастичките ни спечелиха 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал във финалите на отделните уреди за Купа "София"
Частично отваряне в Дания - на фризьор само с ваксинационен паспорт
Частично отваряне в Дания - на фризьор само с ваксинационен паспорт