НОВИНИ

Спортният министър на Франция: Имаме нужния капацитет, за да гарантираме сигурността на Игрите

"За церемонията Париж няма да бъде в извънредно положение", обясни Амели Удеа-Кастера.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:06, 04.12.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Париж 2024
любопитни факти летните олимпийски игри париж 2024
Снимка: БТА
Слушай новината

Организаторите на Олимпийските игри в Париж "нямат план Б" за провеждане на церемонията по откриването при опасност от терористична атака, заяви френският спортен министър Амели Удеа-Кастера. Тя говори пред медиите 235 дни преди церемонията по откриването на най-големия спортен форум през следващото лято. Всичко това се случва в контекста на инцидента през уикенда, при който германски турист бе убит край Айфеловата кула.

"Терористичната заплаха, особено радикалната ислямистка заплаха, тя съществува, не е нова. Ние сме наясно с тази заплаха и правим всичко, за да намалим потенциална следваща такава", заяви Удеа-Кастера.

„Има мерки за сигурност, които ще бъдат значително засилени по време на Олимпийските и Параолимпийските игри. Мястото, където се е случила тази ужасна атака е в периметър, в който ще имаме изключително силни мерки за сигурност. Несъмнено церемонията по откриването ще бъде сериозно предизвикателство от тази гледна точка, това го знаем от първия ден. За церемонията Париж няма да бъде в извънредно положение", обясни министърът на спорта на Франция.

Амели Удеа-Кастера заяви, че Париж няма план Б.

"Имаме план А, в който има няколко плана. Изготвили сме гъвкав план, който може да търпи промени", уточни Удеа-Кастера.

Запитана дали правителството обсъжда вариант за промяна на локацията на церемонията, Удеа-Кастера отговори: "Не, в момента не работим по такъв вариант. Имаме нужния капацитет, за да гарантираме сигурността на тази проява".

Темата за транспорта, която прерасна в дебат след коментарите на кмета на Париж Ан Идалго, спортният министър заяви, че френската столица ще бъде готова да се справи с това предизвикателство.

"Предстои ни много важна работа за финализиране на инфраструктурата и финалните елементи на транспортните планове. Имаме хиляди екипи, мобилизирани, за да бъдат готови за Игрите", категорична бе Амели Удеа-Кастера.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам
Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам
Денков: Ветото на президента за БТР-ите за Украйна ще бъде преодоляно
Денков: Ветото на президента за БТР-ите за Украйна ще бъде преодоляно