НОВИНИ

Стотици вярващи почетоха Успението на Божията майка (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 15.08.2024
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Голяма Богородица, денят на Успението на Божията майка. Според Българския патриарх Даниил, би било прекрасно днешният голям празник да се обяви за официален и неработен, както е например в Гърция и Румъния. Така през 2010 година за официален празник беше обявен Разпети петък. За много български градове като Варна например, които празнуваха деня на града си, хората почиваха. Бачковският и Троянският манастир пък отбелязват днес храмовия си празник.

В деня на Успението на Пресвета Богородица стотици вярващи от Кюстендил и региона дойдоха в църквата, носеща нейното име. Тържествената литургия отслужи лично българският патриарх Даниил. Освен храмов празник на църквата, днешният ден е и духовен празник на Кюстендил, известен още като Панагия или приготвяне на хляба, с който Иисус Христос нахранил учениците си.

Патриарх Даниил освети хлябовете и се помоли за здраве и благоденствие:

"Нека идваме при Божията майка и да изпросваме нейното застъпничество, нейните молитви, защото, вижте, Господ Иисус Христос от нея прие нашата човешка природа, и всяко едно благодеяние, всеки едни дар от него, от Богочовека, той е и чрез нея, защото чрез нея той е такъв какъвто е."

В южната ни съседка Гърция днешният празник се отбелязва особено тържествено, той е известен като "Летния Великден" и днес не се работи. Празникът често се обединява с почивните дни и цяла Гърция пътува до родните си места. Предвид, че Мария е най-разпространеното женско име не само в Гърция, но и в България и почти всяко семейство празнува - възможно ли е и тук на Голяма Богородица да не се работи?

"Прекрасно би било, ето този празник е на много места в България почивен ден за конкретната община. Днес празнува и Гоце Делчев и е почивен ден за общината, Варна мисля, че също, тук Кюстендил, на много места, така че, ако за толкова и те са значими общини, населението празнува днес, ами не е далече и това нещо да се обяви празникът за общонационален. Прекрасно би било", каза патриарх Даниил.

- Смятам, че празникът трябва да бъде направен официален, защото е един от най-големите християнски празници.

По подобен начин през 2010 година тогавашното правителство обяви Разпети петък за официален празник. Днес жителите на Варна почиваха. Варна празнува на Голяма Богородица за 31-ви път - решение, взето в зората на демокрацията.

- Пожелавам си да бъдем здрави, благословени, да живеем в един бързо развиващ се и модернизиращ се град в България, каквато смятам, че е и Варна.

На Успение Богородично храмов празник отбелязва и Бачковският манастир. Стотици поклонници от България и чужбина дойдоха в светата обител, за да почетат чудотворната икона на Божията майка и да се помолят за здраве. Николета и Кристиян от София избраха днешния ден, за да се венчаят в манастира.

Николета: "Днешния ден за мен винаги е бил много важен първо че аз съм кръстена на днешния ден и сестра ми е кръстена на днешния ден и той е голям семеен празник и някак си успях да повлияе по този начин на съпруга ми и решихме точно днес да включим и ние нашия църковен брак."

снимки: БТА

На днешния ден преди две хилядолетия Божията майка починала, но смъртта ѝ била лека като сън, затова я нарекли успение. Народът ни я почита като закрилница на майките и семейството и в трудни минути именно към нея отправя молитвите си. А тя се отзовава!

По темата работиха: Ел. Димитрова, Вл. Миланова, Св. Ганчева, М. Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев постигна победа №50 през сезона на старта в Синсинати
Александър Зверев постигна победа №50 през сезона на старта в Синсинати
Кимия Ализаде проведе открита тренировка в присъствието на спортни легенди
Кимия Ализаде проведе открита тренировка в присъствието на спортни легенди