НОВИНИ

Арт послания: Какво се крие зад "джунглата" на Банкси?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 15.08.2024
Чете се за: 04:55 мин.
Европа
Слушай новината

Екипът на уличния артист Банкси съобщи, че той е завършил серията с диви животни, които се появиха в Лондон. В града обаче продължават спекулациите за тяхното значение. Каква ще е съдбата на рисунките и как ги възприемат гражданите?

Екземпляри от дивия свят се пренесоха в последните дни в Лондон. Те не са попълнения в зоопарка, а графити на митичния уличен артист Банкси. Всъщност последното произведение, горилата беше нарисувано точно върху ролетката на зоологическата градина. Животното повдига преградата, за да пусне навън морски лъв и ято птици.

„Удивителна е, харесвам контраста на това как стената е разкъсана, сякаш животните я дращят. Мисля, че е наистина страхотно“, мисли Бианка Браун, учител.


Всичко започна миналия понеделник с една коза, кацнала на колона над главите на хората в Ричмънд. Срещу нея е насочена камера за наблюдение.

Щом бристолският артист потвърди в Инстаграм авторството си и обеща още забавления, веднага започнаха тълкуванията. Защото Банкси рядко прави нещо просто хей така. Но този път беше и различно, графит се появяваше всеки ден. Още на следващия - два дружелюбни слона протегнаха хоботи един към друг в Западен Лондон. После три маймуни се залюляха под железопътен мост в източната част на града. И гражданите чакаха следващата рисунка, следяха социалните мрежи и се струпваха край всяка нова работа.

Магазинчето за риба и пържени картофи на Претория авеню стана още по-известно след като два гладни пеликана кацнаха над табелата му.

Полицейска будка се превърна в стъклен аквариум с пирани и трябваше да бъде оградена, за да спре напиращите любопитни.

И не за първи път на публичното изкуство на Банкси беше посегнато. От покрива на гараж в Пекъм изчезна сателитната чиния, върху която нарисува виещия вълк.

Протягащата се котка върху неизползван билборд беше преместена от съображения за безопасност.
А носорогът върху малка сребриста кола беше вандализиран със спрей. Колата също изчезна, вероятно подкарана от собственика си.

Но всъщност ние дори не знаем със сигурност кой е Банкси. Подозираме, че е член на групата Масив Атак и собственик на хотел на Западния бряг.

Всички са виждали „Момичето с балона“. От 2002 г. когато се появи в Лондон, той е знак с много версии и значения. Банкси прибави към него хаштаг Стей уит Сирия, за да отбележи годишнина от конфликта.
А спомняте ли си как неговата верися върху хартия се спусна на лентички пред погледите на купувачите си в аукционна къща. И все пак, какво искаше да ни каже Банкси този път?

"Може би това е свързано със скорошните бунтове във Великобритания. Показва, че всички са свързани, свързани с различните, все диви животни от джунглата. Не знам. Всеки го възприема различно. С Банкси е трудно е да се каже точно“, смята Матю Браун, графичен дизайнер.

Верен на философията си, артистът остави да ни говорят само творенията му. И през последната седмица в Лондон всички говориха за тях. В дни на насилие, тревога, протести животните на неуловимия артист караха хората да се усмихват цяла седмица.

Автор: Евгения Атанасова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова извънредна ситуация в здравеопазването заради маймунската шарка
Нова извънредна ситуация в здравеопазването заради маймунската шарка
Труден успех за световната №1 Ига Швьонтек на турнира в Синсинати
Труден успех за световната №1 Ига Швьонтек на турнира в Синсинати