НОВИНИ

Стотици православни християни се помолиха пред чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
19:27, 06.05.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици православни християни от цялата страна посрещнаха днешния празник в Бачково. По традиция там на втория ден от Великден се прави най-голямото у нас литийно шествие с чудотворната икона на Богородица. Процесията

"Христос Воскресе! Вярващите вярват, че чудотворните сили на иконата на Божията майка с Младенеца са най-силни именно на втория ден от Възкресението. Затова по стародавна традиция на този ден те от рано сутринта се стичат в Бачковската обител, за да измолят своето чудо от Богородица. Тази година празникът съвпада и с Гергьовден. Затова и много от вярващите тук днес бяха именици, които също се стекоха към храма с молитва към Божията майка".

Приготовлението за празничната процесия започна още в 5.00 ч. сутринта с вплитането на венеца за чудотворната икона. За 28-а поредна година в този ритуал се включи и Василен Вълев.

"Отгоре ти идва сила, повдига те,чувстваш се много добре. Изпитваш една душевна лекота", каза Василен Вълев.

Събралите се миряни едва дочакаха да бъдат отворени манастирските порти, за да се докоснат и помолят пред иконата на Богородица.

"Много ни е помагала. Благодарим от сърце. И по този начин съм възпитала и децата си. И те вървят по същия път. Вярата е нещо голямо.

- Вярвате ли в чудото, което Божията майка прави днес?

Вярвам, да. Трябва човек много силно да вярва иначе чудеса не стават."

На молитвената опашка се наредиха и много именици.

"Георги съм. Така че за мен е двоен празник днес, че мога да посетя това свято място и мога да се помоля за здраве и дълголетие", сподели Георги Илев.

Най-ценната светиня на Бачковския манастир е с вековна история. Бягащи от османските нашествия през 14-и век монаси крият иконата навътре в гората. По-късно тя е намерена от овчарче, което става и игумен на манастира.

"Отново намерена, за да бъде светлина, за да бъде утвърждение на всички православни християни.Иконата е била над сто години скрита в скалите. Винаги Бог се проявява със своята сила по молитвите на пречистата Богородица. Амин", каза Велички Епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Много мъже понесоха на ръце копието на чудотворната светиня и вървяха пеша в продължение на километри до местността Клувията.

"Всеки идва с някаква надежда за промяна".
"Радвай се, благодатна Марио. Господ е с тебе. Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото роди спасителят на нашите души".

Тази вечер манастирът ще остане отворен докато има чакащи, които искат да измолят своето лично чудо.

Вижте повече в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джейсън Кид поднови договора си с Далас Маверикс
Джейсън Кид поднови договора си с Далас Маверикс
Произведеният в България кораб "Храбри" ще се включи във флота в края на 2025 година
Произведеният в България кораб "Храбри" ще се включи във флота в края на 2025 година