НОВИНИ

Три бургаски села излязоха на протест заради лошото качество на водата

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 22.08.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
Регионални
Слушай новината

Протест затрудни движението към Южното Черноморие. Жителите от с. Маринка и околните места край Бургас за поредна седмица недоволстват от честите аварии и спирането на водата, както и от качеството на питейната вода.

Според хората от трите села край Бургас - Димчево, Маринка и Твърдица, водата от чешмите им е негодна за пиене заради неприятната миризма и тъмен цвят. Жителите дори не могат да задоволят битовите си нужди.

Оказва се, че проблемът с водоснабдяването в селата край Бургас продължава вече няколко години. От водоснабдителното дружество в областния град са предвидили средства за изграждане на тръбопровод, но те все още не са преведени от "Български ВиК холдинг".

Жителите на трите села чакат от години подмяна на старите тръби и именно затова от около месец организират протести всяка неделя, като настояват за изграждането на нови водопроводни тръби.

"Това изграждане, ако се започне, ще стигне до Твърдица. А от Твърдица до Димчево няма още готов проект. Ще търсим вариант да се отпуснат и другите средства", казва Елена Атанасова, кметски наместник на с. Димчево.

Кметът на с. Маринка заяви за БНТ, че здравната инспекция в Бургас е изследвала качеството на водата, а резултатите са показали, че тя е негодна за пиене заради съдържание на желязо в нея.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Афганистанка роди в самолет по време на евакуация
Афганистанка роди в самолет по време на евакуация
Клеман Тюрпен ще ръководи реванша между Лудогорец и Малмьо
Клеман Тюрпен ще ръководи реванша между Лудогорец и Малмьо