НОВИНИ

В Южен Китай откриха най-древните паразити на Земята

южен китай откриха древните паразити земята
Снимка: Northwest University
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:43, 04.06.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още

В находища, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай палеонтолозите откриха следи от най-древните паразити на Земята. Те са обитавали тръбовидни израстъци върху черупките на древни безгръбначни. За това пише "Zhongguo Xinwenwang" с позоваване на изследване, публикувано от научното списание "Nature Communications“.

Следи от тези организми са запазени върху фосили на черупки на брахиоподи - морски безгръбначни, появили се на Земята в ранния период Камбрий (преди около 570 милиона години). Палеонтолозите са открили тези вкаменелости в провинция Юнан в югозападен Китай в скали на възраст около 512 милиона години.

Учените забелязали, че такива израстъци няма при всички брахиоподи. Освен това черупките без тях са били по-големи. Затова палеонтолозите стигат до заключението, че тези организми са паразити, тоест съществували са за сметка на техните собственици - в случая брахиопода. Това е най-старият известен случай на паразитизъм в науката.

"Тяхното съществуване може да е изиграло ключова роля за еволюционните и екологичните иновации, свързани с камбрийския взрив, поради който огромен брой нови видове са се появили на Земята преди около 540 милиона години“, заключиха изследователите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Границите в Европа се отварят с отпадането на мерки срещу COVID-19
Границите в Европа се отварят с отпадането на мерки срещу COVID-19
Ангела Меркел няма да се кандидатира отново за канцлер на Германия
Ангела Меркел няма да се кандидатира отново за канцлер на Германия