НОВИНИ

Време е за шоу! Турция и Италия дават старта на Евро 2020

време шоу турция италия дават старта евро 2020
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:34, 11.06.2021
Чете се за: 09:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Стадион „Олимпико“ в Рим ще приеме откриващия двубой от 16-ото Европейско първенство по футбол между националните отбори на Турция и Италия. Срещата от група А на Евро 2020 стартира в 22.00 часа българско време и ще бъде предавана пряко по БНТ 1 и БНТ 3. Мача ще можете да гледате онлайн и на bntnews.bg.

Обещаващият и талантлив тим на Турция се изправя срещу „Скуадра адзура“, която винаги попада в сметките за евентуален победител на голям международен форум. Южните ни съседи са водени от няколко перспективни играчи в защита и нападение – в дефанзивния вал личат имената на Озан Кабак (Ливърпул) и Чаглар Союнджу (Лестър), а в атака се подвизава още един играч на „лисиците“ – Ченгиз Юндер, както и основните „виновници“ за първата шампионска титла на страната на Лил от десетилетие насам – Юсуф Язъджъ и Бурак Йълмаз.

Италианците, чийто селекционер е Роберто Манчини, разполагат с доста скорост и острота в офанзивен план, където се отличават Федерико Киеза, Лоренцо Инсинье и Чиро Имобиле. „Скуадрата“, която е европейски шампион от 1968 и вицешампион от 2000 и 2012, неведнъж е доказвала през годините, че въпреки че букмейкърите не я слагат непременно за един от основните фаворити за титлата, може да обърка много сметките на останалите претенденти за короната.

Корона, която трябваше да бъде сложена на един от отборите още миналата година, когато обаче пандемията от коронавирус наложи отлагането на Евро 2020 за това лято. За първи път първенството ще се проведе в повече от един град – цели 12 спечелиха първоначално правото на домакинство, като до последно имаше колебания и промени поради динамичната обстановка, свързана с глобалната здравна криза. В крайна сметка, след като Дъблин отпадна от сметките, а двубоите в Билбао бяха изместени в Севиля – Лондон, Рим, Мюнхен, Баку, Санкт Петербург, Будапеща, Севиля, Букурещ, Амстердам, Глазгоу и Копенхаген ще приемат срещи от груповата фаза и елиминациите на турнира.

В добавка, тимовете ще се радват и на подкрепа от трибуните, която ще бъде ограничен капацитет в зависимост от мерките в дадената страна срещу COVID-19.

Действащ шампион в надпреварата е съставът на Португалия, който през 2016 година надигра Франция след 0:0 в редовното време и 1:0 след продължения с гол на Едер. „Мореплавателите“ ще трябва сериозно да се потрудят за дублиране на успеха си от последния шампионат, след като попаднаха в „Групата на смъртта“ – група F, заедно с действащия световен първенец Франция, Германия и Унгария. Воденият от Фернандо Сантош тим разполага с нужното качество и доказа преди пет години, че със здрава и дисциплинирана игра в защита и бързина в атака може да вгорчи живота на всеки. В отбора личат имената на звезди като Кристиано Роналдо, Бруно Фернандеш, Жоао Кансело, Бернардо Силва, Диого Жота и Жоао Феликс в нападение, а и опитните Пепе и Жозе Фонте в отбрана.

Считан за фаворит в очите на повечето анализатори и експерти преди старта на надпреварата, която ще се проведе между 11 юни и 11 юли, е съставът на Франция. „Петлите“ са действащи световни шампиони след успеха си в Русия преди три години, когато надвиха Хърватия с 4:2 в спора за трофея. Тимът разполага с много дълбок състав и равностойни играчи на почти всеки пост, което ги слага непременно сред тежките претенденти за трети европейски триумф след тези през 1984 и 2000 години. Дидие Дешан може да разчита на играчи като Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Оливие Жиру в атака, а преди началото на турнира стана ясно, че и нападателят на Реал Мадрид Карим Бензема се завръща в националния отбор след 2015-а година, когато бе изваден от състава заради секс скандал. Французите започват кампанията си на 16-то Европейско първенство по футбол срещу Германия на 15 юни в Мюнхен.

Бундестимът дели първото място с Испания по брой европейски отличия с три – 1972, 1980, 1986 години. За селекционера на Маншафта Йоахим Льов това ще бъде последен голям форум след 15 години на треньорското кормило – специалистът ще бъде заменен на поста от бившия наставник на Байерн Мюнхен Ханзи Флик. Льов викна обратно „отлъчените“ Матс Хумелс и Томас Мюлер в състава, а двамата са от по-опитните в тим, който ще се опита да забрави за фиаското на Мондиал 2018 със силно представяне това лято. Германците са един от най-коравите национални отбори и притежават страхотна скорост в предни позиции, където е пълно с талант и класа – Кай Хаверц, Тимо Вернер, Серж Гнабри и Лерой Сане.

С три трофея от европейски първенства е и представителният тим на Испания. „Ла Фурия Роха“ триумфира през 1964, 2008 и 2012 – последните два успеха на иберийците не датират толкова отдавна и бяха постигнати със страхотна игра. Последваха обаче трудни моменти за световния шампион от 2010, който не показа това на което е способен на Мондиал 2014 и 2018, и на Евро 2016. Подобно на Германия, в състава на Луис Енрике се подвизават млади и жадни за успехи играчи като Пау Торес, Маркос Йоренте, Дани Олмо, Феран Торес, Адама Траоре и Педри. Отборът е в група Е заедно с отборите на Полша, Швеция и Словакия.

Друг отбор, който ще гони дебютна европейска титла в историята си и първи голям трофей от Световното първенство през 1966, е Англия. „Трите лъва“, предвождани от Гарет Саутгейт, разполагат със страхотно поколение от млади и талантливи състезатели, сред които личат имената на повиканите за Евро 2020 Фил Фодън и Джак Грийлиш, които са гладни да покажат качествата си на голямата сцена. В отбора са и капитанът Хари Кейн и Джордан Хендерсън, които са от по-опитните. Полуфиналите и финалът на тазгодишното европейско първенство ще се проведат на „Уембли“ и англичаните ще могат да разчитат на подкрепата на 22 500 зрители, ако стигнат до заключителната фаза на турнира в опит да се реваншират за поражението си от Хърватия на полуфиналите преди три години в Русия. Англия е в група D с Хърватия, Шотландия и Чехия.

За мнозина за Белгия това е последна възможност да стигне до мечтания първи голям международен футболен трофей в историята на страната. „Червените дяволи“ имат един загубен финал на Европейско първенство – през 1980 от Западна Германия, и Роберто Мартинес и компания ще се опитат чрез Кевин Де Бройне, Еден Азар и Ромелу Лукаку най-накрая да зарадват нацията с титла. Съставът е в група В, където са още тимовете на Русия, Уелс и Финландия, а първият двубой на шампионата е именно срещу другия фаворит в групата „Сборная“ на 12 юни в Санкт Петербург.

Безспорно фаворитите за европейската корона ще гонят неистово трофея – Франция ще се опита да затвърди ролята си на основен фаворит, изравнявайки се по отличия с Германия и Испания (3), Англия ще търси първи голям международен успех от 1966-а насам, Белгия ще иска да зарадва изстрадалите си фенове с дебютно отличие от толкова значим форум, Германия, Испания и Италия отново ще са в сметките до последно и за никого няма да е изненада, ако триумфират, а Португалия ще се опита да дублира европейската си титла подобно на Испания през 2012.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Спорт

Каляри изпусна да бие Юве, възходът на Лацио продължава
Каляри изпусна да бие Юве, възходът на Лацио продължава
23:58, 19.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Ерлинг Холанд е под въпрос за дербито с Челси
Ерлинг Холанд е под въпрос за дербито с Челси
23:25, 19.04.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Джулия Терзийска с две победи на двойки за един ден
Джулия Терзийска с две победи на двойки за един ден
23:18, 19.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Разочарование за Сабаленка в Щутгарт, Швьонтек продължава без грешка
Разочарование за Сабаленка в Щутгарт, Швьонтек продължава без грешка
23:03, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Николай-Томас Георгиев е 18-ти на сабя кадети на световното в Рияд
Николай-Томас Георгиев е 18-ти на сабя кадети на световното в Рияд
22:47, 19.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Циципас спаси два мачбола и заслужи място на полуфиналите в Барселона
Циципас спаси два мачбола и заслужи място на полуфиналите в Барселона
22:31, 19.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Крумовград победи Славия и се изкачи на шесто място
Крумовград победи Славия и се изкачи на шесто място
22:17, 19.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Берое е на победа от титлата в женското първенство по баскетбол
Берое е на победа от титлата в женското първенство по баскетбол
22:01, 19.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Руне е на крачка от трети пореден финал в Мюнхен, Зверев отпадна
Руне е на крачка от трети пореден финал в Мюнхен, Зверев отпадна
21:51, 19.04.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Левски се доближи до участие в плейофите в НБЛ
Левски се доближи до участие в плейофите в НБЛ
21:43, 19.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Спартак Плевен излезе на второ място във временното класиране в НБЛ
Спартак Плевен излезе на второ място във временното класиране в НБЛ
21:34, 19.04.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Балкан със знаменит обрат срещу Черноморец в Бургас
Балкан със знаменит обрат срещу Черноморец в Бургас
21:22, 19.04.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Над 100 000 гледания на видео уроците "С БНТ2 на училище"
Над 100 000 гледания на видео уроците "С БНТ2 на училище"
Командирът на ВМС: Открити са нови останки в Черно море, изследва се дали са от самолета
Командирът на ВМС: Открити са нови останки в Черно море, изследва се дали са от самолета