НОВИНИ

"Залогът Идлиб" - какво трябва да знаем за ескалацията на напрежението?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
06:45, 03.03.2020
Чете се за: 01:27 мин.
По света
залогът идлиб

Какво предизвика засилените бойни действия и сблъсъците между военните сили на Турция и Сирия в района на Идлиб?

От четири години всяко поражение на джихадистките формирования в Сирия насочва част от техните оцелели групи към района на провинция Идлиб. Това струпване на джихадисти и смесването им с цивилното население в северозападната част на страната доведе до редица проблеми. Последвалите преговори през 2017 и 2018 г. с участието на Иран, Русия и Турция целят установяването на демилитаризирана зона в Идлиб и множество по-малки "зони на деескалация". Усилията на преговарящите са насочени към установяване на засилен контрол над събраните в провинцията сили на джихадистите.

Снимка: БГНЕС

Опитите на Турция да разоръжи групировките и да установи примирие в района не се увенчават с успех. Сирийската артилерия, с подкрепата на руската авиация използва този повод за провеждането на операции в Идлиб.
Режимът в Дамаск печели нови позиции в размирната провинция, но Анкара изразява недоволство, а стотици хиляди бежанци от района се насочват към северната граница на Турция и се разполагат във временни бежански лагери, където оцеляват при мизерни условия.

Какво е присъствието на турски и руски военни сили в провинция Идлиб и в останалата част на Сирия?

Към средата на февруари 2020 г. турското военно присъствие нараства до десет хиляди войници - близо десет пъти спрямо броя на войниците и бойната техника в края на 2019 г.

Снимка: БГНЕС

За броени дни стотици бронирани коли и танкове преминават турско-сирийската граница. Все повече турски военни части вече не действат като фактор за намаляване на напрежението в района, а напротив – водят бойни действия и отвръщат на артилерийските удари на сирийската армия.

В същото време сирийското въздушно пространство е контролирано изключително от руската авиация. Освен с военната си база в сирийското пристанище Тартус, Москва разполага и с морски съдове с ракети.

През последните дни две бойни фрегати от Севастопол преминаха Босфора и навлязоха в Средиземно море. Русия едновременно подкрепя режима на Башар Асад и води активен диалог с Турция за бъдещето на Сирия.

Кюрдският въпрос

След изтеглянето на американските военни, турската операция от октомври миналата година в североизточната част на Сирия принуди кюрдските бойци от „Силите за защита на народа“, които се сражаваха с Ислямска държава, да се оттеглят на юг.
Възможността за договор между кюрдските сили и Дамаск е против турските интереси.

Въпросът за съдбата на Идлиб поставя общия въпрос за уреждането на мира в Сирия.

Перспективата за окончателно прекратяване на продължителния вътрешен конфликт изглежда далечна, но постигането й е немислимо без прекратяване на огъня в размирната северозападна провинция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България празнува 142 години от Освобождението
България празнува 142 години от Освобождението
"Българовското шествие" - символично пътуване от модерното към корените
"Българовското шествие" - символично пътуване от модерното към корените