През последните години заешкото месо все по-често присъства на великденската трапеза и измества традиционното агне. Голям брой семейства предпочитат заешко заради това, че е много здравословно, а също и малко по-евтино.
Заекът е символ на Великден в Европа. Свързват го с новото чисто начало и идването на пролетта. У нас великденският заек от няколко години навлиза под формата на стикери и фигурки. Напоследък обаче и заешкото месо е все по-предпочитано. Може да се намери по магазините прясно или замразено и е предимно българско производство.
"Заешкото месо учудващо напоследък много се търси. С всяка година все повече се търси. Нямам представа защо - може би влиянието на Европа. Дори и за Нова година - вместо свинско много хора търсеха заешко месо", разказва Невена Наумова.
"Заешко месо има почти навсякъде по магазините. Цената е доста приемлива. Много по-здравословно е от агнешкото или ярешкото", пояснява жена.
По данни на Асоциацията на месопреработвателите потреблението на агнешко месо тази година е спаднало.
"Просто хората нямат пари и търсят алтернативни заместители на агнешкото. Има по-евтино месо на пазара, като заешко и другидомашни животни", обяснява причините Илонка Аврамова от Асоциацията на месопреработвателите.
В момента цената на заешкото месо е между 10 и 12 лева за кг. А един цял заек е около 10 лева. Така на практика великденската трапеза може да излезе по-евтино. Разбира се, един заек с плънка не е достатъчен за 3- или 4-членно семейство, особено като се има пред вид, че по магазините ни сега се продават зайци от по килограм, килограм и половина. А за любителите на шоколадовите зайчета трябва да кажем, че в момента търговските вериги са превзети от огромно многообразие на великденски зайци. Големите струват около 6 лева, а малките са между 3 и 4 лева.
Автор: Зоя Велинова