НОВИНИ

Нона Караджова и Димчо Михалевски в спор за писмата на Дирк Анер за ИСПА и програма "Околна среда"

Правителството на тройната коалиция умишлено е саботирало дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, каза вчера премиерът. Поне 15-20 % от европарите за екология можем да загубим, защото в нещо като тайници били укривани тези писма, били укривани, не били завеждани никъде, беше обявено вчера на пресконференция от правителството. По-късно Джевдет Чакъров, който отказа участие в предаването, отрече. Ето какво каза министърът на екологията Нона Караджова в "Денят започва".

нона караджова димчо михалевски спор писмата дирк анер испа програма околна среда
bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 25.01.2010
Чете се за: 07:56 мин.
У нас

Правителството на тройната коалиция умишлено е саботирало дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, каза вчера премиерът. Поне 15-20 % от европарите за екология можем да загубим, защото в нещо като тайници били укривани тези писма, били укривани, не били завеждани никъде, беше обявено вчера на пресконференция от правителството. По-късно Джевдет Чакъров, който отказа участие в предаването, отрече.

Ето какво каза министърът на екологията Нона Караджова в "Денят започва":"Искам да коментираме първо изявлението на министър Чакъров, бившият министър на околната среда и водите. Най-отговорно заявявам, че неговото твърдение е абсолютно невярно. Всеки може да влезе да види, че на 26 февруари 2009 г. на интернет страницата е качена информация, а не писмо. И освен това информацията се отнася до искането до Европейската комисия за разработване на законодателство по отношение на собствеността на водите, както и информация колко успешно върви оперативна програма "Околна среда". В писмото, което вчера министър Дянков спомена, от 23 февруари, получено от ЕК до одитния орган в Министерството на финансите, се иска от България да направи пълен одит на всички проекти, включени по програма ИСПА, а не по оперативна програма "Околна среда", сключени с пряко договаряне и което ЕК счита като системно нарушение. Такъв одит до края на юни не е направен, нито е имало информация. Писмото всеки момент ще го качим на страницата на министерството, писмото от 23 февруари. Сега ще го получим от Министерство на финансите и ще го качим. Става въпрос за съвсем различни теми, което означава или много голяма некомпетентност, дори невъзможност да се направи разграничение между програма ИСПА и програма "Околна среда", или просто желание за умишлено заблуждаване на обществото."

На въпрос ще загубим ли 400 млн. евро Нона Караджова отговори, че
по програма ИСПА, поради голямото забавяне на проекти, има вероятност страната ни да загуби доста сериозна сума, колко ще е тя зависи от това дали ЕК ще ни удължи срока за изпълнение на програмата за една година или не.

Водещият Виктор Николаев попита министър Караджова и за парите по програма "Околна среда" и писмото на Дирк Анер, директора на "Регионална политика", в което казва, че до края на този месец има изискване да дадем отчет по тези проекти и дори в този текст има упрек, че вие самите не действате по това писмо. То първоначално е било изпратено до Джевдет Чакъров, после е пратено напомняне втори път до вас на 8 януари и че можем да загубим 1.800 млрд. евро. Има ли и такова друго писмо, попита Николаев.

Ето и отговора на министър Караджова: "Точно така, в писмото на Дирк Анер се коментира, че ЕК все още чака отговор на писмо, получено през м. юни до министъра на околната среда и водите с искане да се направи одит на сключените договори и да се предприемат действия, които да гарантират правилното и ефективно усвояване на средства по програмата. Ние сме готови и, слава богу, не чакахме да получим това писмо на 8 януари, защото писмото не е писане на няколко реда, а е обяснение за всички големи проекти, които ние предприехме през последните месеци."

В предаването се включи и Димчо Михалевски, депутат от Коалиция за България и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Димчо Михалевски: "Трябва ясно да кажем, че поводът за тази пресконференция вчера беше именно писмото на Дирк Анер от 8 януари, което е доста пространно и визира не само програмите за околна среда и ИСПА, а визира и другите оперативни програми. Аз не искам да заставам между бивш и настоящ министър, но трябва да заявя ясно, че обвиненията към цялото правителство, отправени по един безпардонен начин от премиера вчера с думите "негодници, престъпници, саботаж", показват или неадекватна реакция и паника, или неразбиране какво пише в писмото на Дирк Анер.

Дирк Анер много внимателно описва хронологията, която се е развила между българското правителство. Във всичките писма, доста усилия ни трябваха да разберем от пресконференцията за кои става дума, стана ясно и за писмото до околна среда и за писмото до одитния орган. Между другото вътре г-жа Караджова спестява неща като това, че се обръща внимание, че одитният орган за последната година и половина три пъти сменя своя ръководител и това поставя под доста сериозно напрежение както неговите функции, така и доверието на ЕК.

Но важното е да се отбележи, че всички последващи действия на настоящото управление на Министерството на околната среда и водите показва, че те познават проблемите, които се визират в поредицата от писма, а тука трябва да спомена, че всяко едно писмо на Дирк Анер, което е идвало през последните 13-14 месеца, се визират най-малко 11-12 получатели. Че писмото е крито в някое чекмедже показва един груб подход към общественото мнение да се манипулира, че не е било ясно това писмо. И аз ще попитам г-жа Караджова как, като не са ясни тези писма и тези изисквания, във вашата публикация в началото на ноември, където съобщавате на всички, че временно преустановявате откриването на нови процедури за възлагане на обществени поръчки, в преамбюла се цитират тези текстове, свързани с двете писма на Дирк Анер?"

Нона Караджова: "Никакъв такъв преамбюл не съм правила, заявих, че министерството прави реформа в цялата програма и това го установихме чрез нашите анализи август-септември месец."

На въпрос колко средства можем да загубим министър Караджова отговори, че със сигурност 100 млн. евро.

Пълен текст на разговора

Водещ Виктор Николаев: По друг горещ сюжет, разразил се вчерашния ден, търсим отзвук. Правителството на тройната коалиция умишлено е саботирало дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, каза вчера премиерът. Поне 15-20 процента от европарите за екология може да загубим, защото в нещо като тайници били укривани тези писма, не били завеждани никъде, беше обявено вчера на пресконференция от правителството.

По-късно Джевдет Чакъров, който отказа участие в предаването, отрече. Той отказа да се включи, но ние ще търсим Димчо Михалевски, депутат от БСП и бивш заместник-министър на регионалното развитие, както и министър Нона Караджова, на която сега казвам добро утро, здравейте.

Нона Караджова: Добро утро.

Водещ: За 400 млн. евро ли става дума, които ще загубим?

Н. Караджова: Искам да коментираме първо изявлението на г-н Чакъров, бившият министър на околната среда и водите. Най-отговорно заявявам, че неговото твърдение е абсолютно невярно.

Водещ: Той каза, че на страницата на сайта на министерството било публикувано писмо, за което вие твърдите, че е укрито.

Н. Караджова: Да, сега ще ви отговоря. Всеки може да влезе в страницата на министерството и да види, че на 26.2.2009 г. на Интернет страницата на министерството е качена информация, а не писмо, и освен това информацията се отнася до искането на Европейската комисия за разработване на законодателство по отношение собствеността на водите, както и информация колко успешно върви оперативна програма "Околна среда". В писмото, което вчера министър Дянков спомена, от 23 февруари, получено от Европейската комисия до одитния орган в Министерството на финансите, се иска от България да направи пълен одит на всички проекти, включени по програма ИСПА, а не по оперативна програма "Околна среда", включени с пряко договаряне и което Европейската комисия счита като системно нарушение. До тоя момент такъв одит до края на юни не е направен, нито е имало информация. . .

Водещ: Писмото къде е? Вие как го видяхте? Къде е това писмо?

Н. Караджова: Всеки момент ние ще го качим на страницата на министерството.

Водещ: А къде го открихте?

Н. Караджова: . . . февруари.

Водещ: А къде го открихте?

Н. Караджова: Ние не сме го открили писмото. Сега ще го кача, ще го получим от Министерство на финансите и ще го качим. . .

Водещ: Тоест не са го крили?

Н. Караджова: . . . на страницата на Министерство на околната среда и водите, както и всички могат да видят какво е качено на 26 февруари.

Водещ: Според вас. . .

Н. Караджова: Разсъждения по тема, която няма нищо общо с писмото от 23 февруари, изпратено до Министерство на финансите. . .

Водещ: Става за ИСПА.

Н. Караджова: . . . и за което г-н Дянков вчера спомена, че. . . /пропадане на връзката - бел.ред./Е не е бил информиран.

Водещ: Може ли да. . .

Н. Караджова: Това става въпрос за съвсем различни теми, което означава или, така, много голяма некомпетентност, дори невъзможност да се направи разграничение между програма ИСПА и програма "Околна среда", или просто желание за умишлено заблуждаване на обществото.

Водещ: Да се пообърка историята. Бихте ли могли да кажете 400 млн. евро от парите за екология застрашени ли са?

Н. Караджова: Да, по програма ИСПА поради голямото забавяне на редица проекти има вероятност страната ни да загуби доста сериозна сума. Колко ще е тя, зависи от това дали Европейската комисия ще ни удължи срока за изпълнение на програмата за една година или не.

Водещ: Бихте ли могли да кажете по отношение на парите за околна среда, предната или по-предната седмица четох един коментар във в. "Сега" на Светослав Терзиев, който говори за едно друго писмо с дата 8 януари, подписано от Дирк Анер, ако не греша. . .

Н. Караджова: Да.

Водещ: . . . директорът на регионална политика. Той самият казва, че до края на този месец има изискване ние да дадем отчетите по тези проекти и дори в този текст имаше упрек, че вие не действате самите по това писмо на Дирк Анер, Генерална дирекция "Регионална политика", че то всъщност първоначално е било изпратено до Джевдет Чакъров, после е пратено напомняне втори път до вас, на 8 януари, и че може да загубим милиард и 800 милиона. Има ли такова друго писмо?

Н. Караджова: Така.

Водещ: Можете ли да коментирате?

Н. Караджова: Така. Точно така. Значи в писмото на Дирк Анер се. . . получено преди две седмици в България до г-н Дянков, с копие до останалите министри, се коментира, че Европейска комисия все още чака отговор на писмо, получено през месец юни до министъра на околната среда и водите, с искане да се направи одит на сключените договори и да се предприемат действия, които да гарантират правилното и ефективно усвояване на средства по програмата, както. . .

Водещ: Има такова писмо. То е повторено и на 8 януари. Ние ще дадем ли отговор до края на месеца, каквото е условието?

Н. Караджова: Ние сме готови и, слава богу, ние не чакахме да получим това писмо на 8 януари, защото писмото, не писане на няколко реда, а това е обяснения за всички. . .

Водещ: Пълен отчет.

Н. Караджова: . . . които ние предприехме през последните месеци.

Водещ: Стойте, моля ви, на линия, да чуем г-н Михалевски за момент. Добро утро.

Димчо Михалевски: Добро утро.

Водещ: Чухте, предполагам, г-жа Караджова?

Д. Михалевски: Да, внимателно слушах и наблюдавам, така, от вчера размяната на реплики, която тече между министър-председателя, на министъра на околната среда и водите, бившия министър на околната среда и водите... Тук трябва ясно да кажем, че поводът за тази пресконференция вчера беше именно писмото на Дирк Анер от 8 януари, което е доста пространно, и той визира не само програмите за околна среда и ИСПА, а визира и другите оперативни програми. Аз в никой случай не искам да заставам между двама, бивш и настоящ министър, но трябва да заявя ясно, че обвиненията към цялото правителство, отправени по един безпардонен начин от премиера вчера, с думите негодници, престъпници, саботаж, показва или неадекватна реакция и паника, или неразбиране какво пише в писмото на Дирк Анер. Дирк Анер много внимателно описва хронологията, която се е развива между българското правителство при предишното. . .

Водещ: Имало е питане от него за юни месец, до Джевдет Чакъров, нямало е отговор. Сега има напомнително писмо.

Д. Михалевски: Да. Всичките писма, които вчера, така, доста усилия ни трябваха да можем от пресконференцията да разберем за кои писма става дума. Стана ясно и за писмото до околна среда и в писмото до одитния орган. Но между другото вътре г-жа Караджова спестява неща като това, че се обръща сериозно внимание, че одитният орган за последната година и половина три пъти сменя своя ръководител и това поставя под доста сериозно напрежение както неговите функции, така и доверието на Европейската комисия. Но важното е тук да се отбележи, че всички последващи действия на настоящото управление на Министерство на околната среда и водите показва, че те познават проблемите, които се визират в поредицата от писма, а тук трябва за зрителите на "Канал 1" да спомена, че всяко едно писмо на Дирк Анер, което е идвало през тези месеци, последните 13-14 месеца, се визират най-малко 11-12 получатели, започвайки от бившия вицепремиер г-жа Плугчиева, през всички министри и съответните зам.-министри, ръководители на управляващите органи, и самите ръководители на управляващите органи, така че. . .

Водещ: Според вас не е крито нищо, така ли?

Д. Михалевски: Е че писмото е било скрито в някое чекмедже, показва един подход, груб подход към общественото мнение, да се манипулира грубо, че не е било ясно това писмо. И аз ще попитам г-жа Караджова как като не са ясни тези писма и тези изисквания, във вашата публикация в началото на ноември, където съобщавате на всички, че временно преустановявате откриването на нови процедури за възлагане на обществени поръчки, в преамбюла се цитират именно тези текстове, свързани с двете писма на Дирк Анер. . .

Водещ: Разбрах ви.

Д. Михалевски: . . . по отношение законодателството във ВиК сектора и въвеждането на критерии икономическа ефективност и ограничителни параметри по подготовката и оценката на проектни предложения, т.е. ясно е какво е трябвало да се прави, то се е правело, но проблемът дойде от това, че се скъса комуникацията в тези месеца, след като дойде новото правителство, уволниха се страшно много хора, загуби се част от институционалната памет и в момента трябва да се намери някакво обяснение защо сме бездействали. . .

Водещ: Разбрах ви, разбрах ви, г-н Михалевски. Последна реплика, трябва да приключваме с тази тема засега, от г-жа Нона Караджова. Значи, доколкото разбираме, упрекът на опозицията е, че няма как да са крили нещо, което вие самите в преамбюла сте описали като проблем по-рано?

Н. Караджова: Никакъв такъв преамбюл не съм правила. Заявих, че министерството прави реформа в цялата програма и това го установихме след нашите анализи август и септември месец. И предприехме. . .

Водещ: Колко пари общо може да се загубят?

Н. Караджова: . . . слава богу, казах ви, по програма ИСПА каква е вероятността, със сигурност ще са над 100 млн. евро.

Водещ: Над 100 млн. евро със сигурност?

Н. Караджова: Да.

Водещ: Благодаря ви. Нона Караджова и Димчо Михалевски в задочен спор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Опасно горещото време продължава, валежи се очакват на отделни места
Опасно горещото време продължава, валежи се очакват на отделни места
13:15, 17.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от цялата страна
По-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от цялата страна
12:43, 17.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По зрителски сигнал: Десетки автомобили паркират върху пясъчните дюни край Шкорпиловци
По зрителски сигнал: Десетки автомобили паркират върху пясъчните дюни край Шкорпиловци
12:21, 17.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Задържан е издирваният мъж за пожара край Сливен
Задържан е издирваният мъж за пожара край Сливен
12:04, 17.08.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Патриарх Даниил се поклони пред мощите на Свети Симеон Самоковски
Патриарх Даниил се поклони пред мощите на Свети Симеон Самоковски
11:51, 17.08.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Катастрофа с линейка в Асеновград, шофьорката на леката кола е била под въздействие на алкохол
Катастрофа с линейка в Асеновград, шофьорката на леката кола е била под въздействие на алкохол
09:27, 17.08.2024 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
"Не сте сами": Мащабна кампания на НАП и митниците срещу наркотиците и хазарта
"Не сте сами": Мащабна кампания на НАП и митниците срещу наркотиците и хазарта
09:17, 17.08.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Мъж е наръган смъртоносно с нож в парк в Бургас рано тази сутрин
Мъж е наръган смъртоносно с нож в парк в Бургас рано тази сутрин
09:09, 17.08.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Не спират туристите, които се къпят в Седемте рилски езера
Не спират туристите, които се къпят в Седемте рилски езера
08:54, 17.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Все още издирват извършителя на палежа на гората край Сливен
Все още издирват извършителя на палежа на гората край Сливен
08:23, 17.08.2024
Чете се за: 00:57 мин.
И днес опасно горещо, но с очакване за прохлада
И днес опасно горещо, но с очакване за прохлада
07:45, 17.08.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Пожар възникна между столичните квартали "Христо Ботев" и "Дружба"
Пожар възникна между столичните квартали "Христо Ботев" и "Дружба"
23:57, 16.08.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Топ 24
Най-четени
16-годишна американка ще обикаля сама света
16-годишна американка ще обикаля сама света
Днес стартира пилотен проект за обслужване на едно гише на пощенските пратки
Днес стартира пилотен проект за обслужване на едно гише на пощенските пратки