НОВИНИ

Министър Цветанов: Тече операция "Октопод" - продължение на "Наглите 2"

Специализирана полицейска операция ”Октопод” започна тази нощ. Проверени са 18 нощни клуба и заведения. Задържани са 12 криминално проявени. Сред тях са и известните братя Дамбовци. Смята се, че те са участвали в източването на Металургичния комбинат "Кремиковци". Задържан е и мъж, известен на полицията с прякора Трактора, с инициали А.П.  За “Денят започва” вътрешният министър Цветан Цветанов не потвърди, но не отрече вероятността, че зад инициалите стои името на бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

министър цветанов тече операция октопод продължение наглите
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 10.02.2010
Чете се за: 03:18 мин.
У нас

Специализирана полицейска операция ”Октопод” започна тази нощ. Проверени са 18 нощни клуба и заведения. Задържани са 12 криминално проявени. Сред тях са и известните братя Дамбовци. Смята се, че те са участвали в източването на Металургичния комбинат "Кремиковци". Задържан е и мъж, известен на полицията с прякора Трактора, с инициали А.П. За “Денят започва” вътрешният министър Цветан Цветанов не потвърди, но не отрече вероятността, че зад инициалите стои името на бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Вътрешнвият министър заяви, че акцията е срещу добре организирана престъпна група, която действа от близо 10 години в страната. Операция “Октопод” продължава и в момента.

Вижте цялото интервю на министър Цветан Цветанов във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ: Цветан Цветанов е на пряката ни телефонна линия. Добро утро, министър Цветанов, здравейте. Може ли да разширите повече информацията в общи линии от това, което открихме от задържаните имена, Дамбовците около „Кремиковци”, и вие сте го споменали, кои са другите лица и какви са другите лица и какво може в допълнение да кажете, понеже е много висок спектърът от стриптийзьорки и проституция до „Кремиковци”? За какво става въпрос точно?

Цветан Цветанов: Става въпрос за изключително добре организирана престъпна група на територията на страната, която през последните 10 години и над 10 години е успяла да създаде този октопод, за който говорим, днешната операция, с влияние, с измъкване, със събиране на дългове, точене на ДДС, пране на пари, търговия с влияние и всичко свързано в този спектър на Наказателния кодекс. Изключително добре йерархично изградено със съответните нива, изключително добре изградена схема на взаимодействие.

Водещ: Кой е на върха на тези нива, на пирамидата?

Цветан Цветанов: В момента не бих казал кой е на върха. Аз мога да кажа, че всички, които днес вървим като реализация от сутринта и от снощи, са хора, които са част от високите нива на тази йерархично изградена организирана престъпна група. Знаете, че са задържани вече в сутрешните часове така нар. братя Дамбовци, които в последните години вход и изход на „Кремиковци”, също така Трактора, също така нар. Марчело, който е един от ...

Водещ: С какво се занимава този Трактор, едва ли е със земеделие? Нещо повече за него?

Цветан Цветанов: Всички се занимават с това, което беше изброено преди малко и са хора, осъществявали необходимото влияние, за да може тази организирана престъпна група да не бъде обезпокоявана през последните 10 години и страхът, който е влияел във всички хора, които са се допирали до тази организирана престъпна група е изключително порочна практика за нормалното функциониране на нормалните отношения между българските граждани и хора, занимаващи се с бизнес.

Водещ: Господин Цветанов, била ли е известна тази група досега на органите на реда, казвате 10 години се е занимавала с тази своя дейност, била ли е известна, ползвала ли е протекции, закрила?

Цветан Цветанов: Ползвала е, защото когато говорим за октопод, знаете, че пипалата на октопода проникват във всички нива на управлението на държавата, било то в изпълнителна, законодателна, съдебна и всичко свързано с влияние и страх от силовите структури, които са към тази организирана престъпна група. Тук е ...

Водещ: Тоест ползвала ли е...да

Цветан Цветанов: Тук е молбата ми да се обърна, след като имаме възможност да дадем и повече информация по резултатите от реализацията на операцията „Октопод”, молбата ми е към всички граждани, които са претърпели унижение, претърпели са отношения, които са били с изключително така особени ...

Водещ: Какво имате предвид? Явно нещо имате предвид, какво унижение, какви взаимоотношения, какво знаете, за което ви трябват свидетели?
Цветан Цветанов: Не, просто хората, които са имали допири точки с тази организирана престъпна група, те знаят много добре какво са преживели и какво биха могли да помогнат във връзка с разследването, което предстои.

Водещ: Ползвали ли са подкрепата и закрилата, аз от предишния ви отговор разбрах, ползвали ли са подкрепата на политици, на висши полицаи, на хора в изпълнителната власт?

Цветан Цветанов: В момента не бих искал повече да коментирам по темата, защото операцията все още продължава. Имаме хора, които са все още на адреси.

Водещ: Петима ли са до момента задържаните или станаха повече към този час?

Цветан Цветанов: Петимата са задържаните криминално проявени от снощната операция, която е свързана с клубовете, а от сутринта основните обекти, които бяха на операция „Октопод”, те са още осем човека и в момента са задържани четирима. Надявам се, че в рамките на деня ще бъдат задържани и останалите.

Водещ: Уверен ли сте, че ще издържат в съда доказателствата, с които сте ги задържали, господин Цветанов?

Цветан Цветанов: не бих искал да коментирам това, което ще излезе като решение на българския съд. Аз мога да кажа, че трудът, който положиха колегите от МВР, колегите от ДАНС, от прокуратурата, това е съвместна операция, която е плод на съвместен труд заедно съвместно с колегите от СДВР. Надявам се, че това, което успяхме да направим в безсънните нощи, които прекараха колегите, аз смятам, че имаме доста свършена работа, но също така остава и да свършим доста от работата, която ни предстои при разследването, което ще чете.

Водещ: Александър Томов докосва ли се по някакъв начин до вашия обсег на интерес, понеже в статиите, които търсихме назад през годините единият от задържаните братя Дамбовци навсякъде го обвързват с него?

Цветан Цветанов: Не бих коментирал повече от това, което казах. Операцията продължава. В по-късните часове ще имаме повече информация, която ще можем да ...

Водещ: Тоест вие не отричате в момента, че имате оперативен интерес и към господин Томов?

Цветан Цветанов: Още не бих искала да коментирам нищо свързани , с детайли ...

Водещ: Още арести предстоят ли, господин Цветанов?

Цветан Цветанов: Да, да предстоят още арести, колегите работят.

Водещ: Но вие за господин Томов нищо не искате да коментирате?

Цветан Цветанов: Не.

Водещ: Добре, благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Бойко Борисов: Разпадът в ДПС е опасен
Бойко Борисов: Разпадът в ДПС е опасен
12:21, 05.09.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Преди празничните дни: "Пътна полиция" с мерки за облекчаване на трафика
Преди празничните дни: "Пътна полиция" с мерки за облекчаване на трафика
12:12, 05.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Съдът реши: Атанас Зафиров представлява "БСП за България" в ЦИК
Съдът реши: Атанас Зафиров представлява "БСП за България" в ЦИК
12:03, 05.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
"Възраждане" подадоха документи за регистрация в ЦИК
"Възраждане" подадоха документи за регистрация в ЦИК
11:55, 05.09.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Посрещнаха пътник 1 111 111 на летище Варна
Посрещнаха пътник 1 111 111 на летище Варна
11:11, 05.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Преди новата учебна година: Как училище в Хисаря помага за бързата адаптация на децата?
Преди новата учебна година: Как училище в Хисаря помага за бързата адаптация на децата?
11:07, 05.09.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Емил Хърсев: Популизъм е предложението за намаляване таксите за теглене на заплати и пенсии
Емил Хърсев: Популизъм е предложението за намаляване таксите за теглене на заплати и пенсии
10:51, 05.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Окончателно: Забранява се търговията и употребата на вейпове от деца под 18 г.
Окончателно: Забранява се търговията и употребата на вейпове от деца под 18 г.
10:35, 05.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
След бурни дебати: Отхвърлиха Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол над службите
След бурни дебати: Отхвърлиха Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол над службите
10:28, 05.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Започна обновяването на пешеходните пътеки около училищата във Варна
Започна обновяването на пешеходните пътеки около училищата във Варна
10:14, 05.09.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Делян Пеевски: Отказваме да приемем престъпното решение на ЦИК
Делян Пеевски: Отказваме да приемем престъпното решение на ЦИК
10:11, 05.09.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Без транспорт до града: Жителите на пловдивското село Войводиново на протест
Без транспорт до града: Жителите на пловдивското село Войводиново на протест
09:52, 05.09.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Нов опит за сваляне на блокадата на ГКПП Кулата
Нов опит за сваляне на блокадата на ГКПП "Кулата"
Защитници по делото Борилски
Защитници по делото "Борилски"