НОВИНИ

Дискусия за нарушения при регистрацията на партиите и коалициите за изборите

Разговор в студиото на "Панорама" на председателя на парламента Цецка Цачева, лидера на СДС Мартин Димитров и Ангел Найденов от БСП за нарушения при регистрацията на партиите и коалициите за изборите. В пряко включване Бисер Троянов изказва официалната позиция на ЦИК за отказаните регистрации на "ВМРО-НИЕ" на кандидатите на СДС в Плевен и Монтана.

дискусия нарушения регистрацията партиите коалициите изборите
bnt avatar logo
от БНТ
21:51, 09.09.2011
Чете се за: 15:51 мин.
У нас
Разговор в студиото на "Панорама" на председателя на парламента Цецка Цачева, лидера на СДС Мартин Димитров и Ангел Найденов от БСП за нарушения при регистрацията на партиите и коалициите за изборите. В пряко включване Бисер Троянов изказва официалната позиция на ЦИК за отказаните регистрации на "ВМРО-НИЕ" на кандидатите на СДС в Плевен и Монтана.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Искам да поставим под увеличително стъкло един детайл - сблъсъкът сините срещу ЦИК. Бисер Троянов, говорител на ЦИК, вие сте обвинени, че ощетявате "Синята коалиция" в Монтана и в Плевен. Там регистрациите на сините кметове паднаха, а в Плевен се регистрира коалиция "За Зеленогорски", без той да знае за нея. Как така?
Б. Троянов:
Основната грешка, която беше постигната в двете местни коалиции, е, че включиха в състава си партия, която по непочтен начин използва чужда абревиатура. Политическата партия се нарича "Вяра, морал, родолюбие, отговорност - национален идеал за единство", а навсякъде, не само в тези две местни коалиции в Плевен и в Монтана, но на още 28 други общини тя беше използвала коалиция. . . абревиатура ВМРО, която е чужда и тя може да бъде само използвана от регистрирана преди нея партия, която е представлявана от г-н Красимир Каракачанов. Това е партия ВМРО - Българско национално движение. Изрично тази партия "Вяра, морал, родолюбие и отговорност" беше уведомена от Централната избирателна комисия, че не може да използва тази абревиатура. Регистрираха се много партии и местни коалиции пред общинските избирателни комисии, след което заваляха жалбите срещу регистрацията на тази партия, която използва абревиатура ВМРО - НИЕ.
Водещ:
Добре.
Б. Троянов:
Централната избирателна комисия не само в Плевен и в
Монтана, но и в останалите общини отмени регистрацията и задължи общинските избирателни комисии да дадат указания. Стриктното изпълнение на указанията от страна на общинските избирателни комисии беше необходимо условие отново местните партии и местните коалиции да получат регистрация от общинската избирателна комисия.
Водещ:
Добре, г-н Троянов. . .
Б. Троянов:
Какво се случва в Плевен. . .
Водещ:
Само секунда, Мартин Димитров, председател на СДС. Ще се върнем после при вас. Върху. . .
М. Димитров:
Добър вечер и от мен.
Водещ:
Добър вечер. Върху вас тежи друго подозрение - че нарочно влизате в ролята на жертва, за да си направите предизборен дивидент. Защо просто не си изпипахте регистрацията е въпросът?
М. Димитров:
Регистрацията беше изпипана, от 28 общини точно Плевен и Монтана не се е случила. Но сега точно преди предаването получих много интересно телефонно обаждане от Плевен. Знаете ли какво се е оказало?
Водещ:
Какво?
М. Димитров:
Че решението на общинската избирателна комисия, забележете, да регистрира нашата коалиция в Плевен е от 19.30 часа, а жалбата, която БСП са подали, е 3 часа по-рано, което означава, че някой е знаел какво решение ще бъде взето по-късно, буквално сега ме информираха. Някой е подготвил взимането на такова решение и е подготвил съответно сезирането на Централната избирателна комисия и след това заедно с ГЕРБ. . . Всички други политически партии, които имат представители в ЦИК, по този казус не са гласували с ГЕРБ и БСП.
Водещ:
Защо не си изпипахте. . .
М. Димитров:
Само ГЕРБ и БСП. . .
Водещ:
Защо не си изпипахте регистрациите беше моят въпрос.
М. Димитров:
Регистрацията, г-н Василев, е изпипана. Говорихме с
най-добрите юристи и очаквахме тези проблеми, защото. . .
Водещ:
Е, защо ВМРО - НИЕ не беше. . .
М. Димитров:
Давам ви следния пример.
Водещ:
Да.
М. Димитров:
Както каза г-н Троянов, на 28 места има този проблем, но оставаме без регистрация само сините крепости Плевен и Монтана. Трябва да си много наивен човек да си мислиш, че това е случайно. И ще ви кажа. . .
Водещ:
Бисер Троянов да отговори.
М. Димитров:
Не, и ще ви кажа още нещо.
Водещ:
Да.
М. Димитров:
Тези неща, които сега ви казах, ги научих току-що и ще ги проверим много детайлно. Много интересно е как пращаш жалба, без да има влязло в сила решение, взето решение. Явно има цяла конспирация. . .
Водещ:
Много интересно вие защо го казвате, преди да сте го
проверили, но това е друг въпрос.
М. Димитров:
Сега го. . . получих тази информация, казвам, и ще я
проверим.
Водещ:
Бисер Троянов.
Б. Троянов:
Жалбите и решенията пристигат в Централната избирателна комисия, изпратени от общинските избирателни комисии. Недопустимо е една жалба да пристигне и да бъде подадена, преди да е известно общинската избирателна комисия какво решение ще вземе. Държа да подчертая, че заради изборите на общински съветници и кметове и президент общинските избирателни комисии са в уголемен, разширен състав. В най-малките общини те са по 17 човека, в по-големите областни градове те са по 25. Както в Плевен, така и в Монтана не е възможно политическите партии, които имат посочени от тях свои представители първо да получат една жалба, след което да вземат решение, което да е. . .
М. Димитров:
Специално. . .
Б. Троянов:
. . . явно в съзвучие на жалбата.
М. Димитров:
Направих анонс, това ще бъде проверено.
Б. Троянов:
Това няма как да. . .
Водещ:
Г-н Димитров. . .
М. Димитров:
Г-н Василев, искам да ви напомня нещо много интересно.
Водещ:
Кое?
М. Димитров:
Когато се приемаше Изборният кодекс, ГЕРБ и "Атака" имаха идея да запишат в него кметовете, които са три мандата да не могат отново да се кандидатират и тази идея беше обсъждана. И слава богу, че надделяха юристите, че това е против българската конституция и по тази причина не може да се случи. Но тогава ние разбрахме, че основната атака ще бъде срещу кметовете два и три мандата, защото те са свършили много работа в своите градове и не могат да бъдат сменени в честни избори. За това става въпрос.
Водещ:
Г-н Димитров, аз имах към вас два въпроса, моля да
отговорите.
М. Димитров:
Слушам ви.
Водещ:
Първият въпрос, защо не си изпипахте регистрацията, и
вторият въпрос, влиза ли това в някаква тактика, предизборна? Защото, забележете, говори се за Монтана и Плевен, но въпросът какво стана със "Синята коалиция" и тя съществува ли въобще не се задава.
М. Димитров:
Така. Регистрацията беше изпипана, работиха много добри юристи, защото очаквахме тези проблеми. Но нарочно беше забавено всичко и беше правено по начин, така че да се пречи и да се стигне до крайния проблем. Вече сме информирали Европейската народна партия, всички посланици. Днеска един от съветниците на Меркел беше в моя кабинет, и него съм го информирал. Това не е почтен начин за водене на кампания. Колкото до "Синята коалиция", нея, разбира се, че я има и, разбира се, че ще я има, дори тя ще бъде разширена на практика за президентските избори, като се включат и други партии. Но въпросът е следният. Ако някой си мисли, че това, което става в Плевен и Монтана, е случайно, дълбоко се лъже. Това явно е било планирано. От фактите, които днеска научих и добавих към досегашната фактология, очевидно е било планирано. Но вижте, аз съм убеден, че въпреки това ние ще спечелим изборите в тези градове.
Водещ:
Реплика на г-жа Цачева, моля ви кратка.
Ц. Цачева:
Г-н Димитров, успяхте да ме развеселите с това, с което
започнахте. Аз познавам случая от медиите, но отговорете, моля ви, мислите ли, че е възможно да се получи, да се подаде жалба срещу решение, което не е взето. Нали в тази жалба трябва да се обективира номера на решението, от коя дата и т.н. Но тъй като споделихте, че информацията току-що сте я получили от Плевен, аз съм народен представител от този избирателен район, споделих вече в някои от медиите, че нашият кандидат за кмет доц. Стойков, така, в един много човешки разговор с мен каза: г-жо Цачева, аз искам да се изправя почтено, честно. Не хората да ме гледат, това, което се насажда в момента, че, видите ли, по някакъв начин се правело нещо извънкулисно. Демокрацията е правила, г-н Димитров. Според мен, тъй като аз познавам колегите, които са работили върху. . . юристите на тази коалиция, за мен е налице подценяване на ситуацията. Имаме нов нормативен акт, имаме Изборен кодекс. И другото: не ви ли прави впечатление, че някак си от 4 години насам или поне 2, хайде да бъда по-конкретна, като се зададат избори, и започва една история по. . . или регистрация на председател на СДС по съдебен път. Ами, на практика това, което преди малко говорих за неравнопоставеността на партиите в изборния процес, вие стартирахте изборната кампания на г-н Зеленогорски три седмици, четири, преди официално тя да е стартирала.
Водещ:
Отговорете, след това Ангел Найденов има реплика също. Моля.
М. Димитров:
Вижте, това е абсолютно некоректно. Г-н Зеленогорски е един от най-добрите кметове в България и аз съм убеден, че това е политическа акция, и ще ви дам доказателство. Там, където има. . . кметовете или коалициите са регистрирани, навсякъде има прокурорски проверки в момента - и в Свищов, и къде ли не, където имаме десни кметове. Аз виждам опасности за българската демокрация. Виждам, че сегашното управление започва да прибягва до средства, които за мен не са демократични. Виждам един цялостен натиск върху сини кметове, които очевидно не могат да бъдат победени в честни избори. Вие самата знаете, г-жо Цачева, силата на г-н Зеленогорски, когато той се яви на избори, заради това, което той е направил за град Плевен. И знаете ли, колкото до проблемите, които сме имали, ами, те хора от БСП признаха тия проблеми на какво са се дължали. И аз това ще ви го извадя от стенограмите на българския парламент.
Водещ:
Чакайте, БСП, г-н Найденов иска. . .
М. Димитров:
Става въпрос за миналия. . . става въпрос за миналите
процеси.
Ц. Цачева:
Ако имаше представители и на други политически партии, щеше да. . . щяхме да стигнем и до тях. Аз си минах по реда, сега дайте възможност на друг един. . .
М. Димитров:
Другите, представителите, г-жо Цачева. . .
Водещ:
Г-н Найденов. . .
М. Димитров:
Искам да ви кажа следното нещо: ако това решение, г-жо Цачева, е било толкова сигурно, колкото вие си мислите, щеше вашата председателка на ЦИК да гласува за него. А тя е гласувала против него. Тя е действащ съдия.
Водещ:
Чакайте сега. . .
Ц. Цачева:
Г-н Димитров, нямам задължение да следя този процес. . .
М. Димитров:
Явно е имала много сериозни мотиви. Ама, ние следим всичко в ЦИК, всичко следим вече.
Ц. Цачева:
. . . защото други са отговорностите ми. . . Това, което аз знам, че има регистрация. Тя е с опит да бъде заблуден
избирателят на град Плевен с абревиатурата на тази партия, няма да й правя реклама в ефир. Дадени са указания, след което извън онзи задължителен срок от 55 дни преди изборите има документ, в който пишело, ден след като този срок е изтекъл, че се създава коалиция. Това знам, не съм го виждала документа, няма откъде да. . . .
Водещ:
Господин. . .
М. Димитров:
Няма, като не сте го виждали, г-жо Цачева, не е редно да водим тоя спор. Не е редно.
Ц. Цачева:
Ами, вие също не сте виждали, а казвате, че жалбата била написана.
М. Димитров:
Не, не, виждал съм всички документи аз.
Ц. Цачева:
Вижте, трябва да бъдем категорични.
М. Димитров:
Аз документите съм виждал, нали разбирате.
Ц. Цачева:
Трябва да има равно поставено условие на всички политически субекти да участват в изборите.
М. Димитров:
Ама, не така се вижда, г-жо Цачева.
Ц. Цачева:
Гаранции за това е Изборният кодекс и стриктното прилагане на правилата в Изборния кодекс.
Водещ:
Добре. Момент, тук е времето г-н Найденов да каже какво мисли.
Ангел Найденов:
Аз съм съгласен, че г-н Мартин Димитров е готов да види ръката на БСП във всяко едно решение, което засяга. . .
Водещ:
Вие пък за БСП сега. . .
А. Найденов:
. . . регистрацията на СДС или на кандидатите на "Синята коалиция".
М. Димитров:
Жалбата в Плевен е от БСП, моля ви.
А. Найденов:
Но струва ми се, че надценявате възможностите ни, дори и в Плевен. Очевидно, че това по-скоро е продукт на напрежение на една свръхвъзбуденост, която е лесно обяснима с оглед на този политически сезон, който без съмнение минава под знака на изборите. Но искам да кажа, че доколкото познавам ситуацията по отношение на регистрацията, г-н Мартин Димитров е прав в едно - не бива политическата логика да става жертва на формално прочетени правни аргументи. Не бива с несъстоятелни аргументи да се отстраняват политическите опоненти в една сериозна политическа надпревара.
Водещ:
Както опитахте да направите. . .
А. Найденов:
Има. . .
Водещ:
. . . вие в предишните избори ли, това ли. . .
А. Найденов:
Има друг начин, по който да се стигне до яснотата какви са предпочитанията на българските избиратели и това са резултатите
от изборите.
Водещ:
Г-н Найденов, имате ли вие обаче нещо, което да скриете, да се опитвате вие да скриете в цялата тази работа около това дали изборите ще се фалшифицират и манипулират или не. Например. . .
А. Найденов:
Не, нямаме какво да крием.
Водещ:
Тогава отговорете на въпроса. . .
А. Найденов:
И впрочем нека да кажем, че. . .
Водещ:
. . . Станишев или Първанов.
А. Найденов:
. . . част от проблемите. . .
Водещ:
Защото този въпрос също минава на заден план.
А. Найденов:
Разбира се, ще се опитам да отговоря, но нека да отговора на вашата реплика. Част от проблемите на "Синята коалиция" при предишната регистрация и тогава, когато ние имахме мнозинство в предишния парламент, бяха продукт на техните вътрешни разправии, на оспорването на легитимността на новоизбраното ръководство. Така че не бива да прехвърляте всичко единствено и само върху Българската социалистическа партия. Онова, което обаче искам да подчертая, че така или иначе цялата 2011 г. минава под знака на изборите. Няма как да не бъде така, при положение че имаме едно основно политическо събитие и това са изборите за местна власт и за президент. Ние обаче, г-н Василев, имаме своите основателни съмнения за начина, по който ще бъдат проведени тези избори, включително и по отношение на предизборната кампания. Тези съмнения са свързани с честността на изборите и с обективността на резултатите. Ние сме го заявявали нееднократно. Онова, което искам да кажа на г-жа Цачева, е, че имаме достатъчно ясно заявени позиции и аргументи, включително по отношение на неяснотите в законодателството, по отношение на двусмислието на текстовете, които бяха приети в Изборния кодекс.
Водещ:
Е, той е приет вече.
А. Найденов:
Ето, ние вече внасяме втори законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в т.ч. и откривайки възможността за обжалваемост на актовете на Централната избирателна комисия. За да не превръщаме телевизионните студиа и медиите. . .
Водещ:
Да, в процедура. Моля ви, отговорете. . .
А. Найденов:
. . . в места, в които да се решава проблем.
Водещ:
. . . на два политически въпроса, два политически въпроса имам.
Ц. Цачева:
Но преди това, ако позволите само, след това ще бъде късно с оглед на тази вметка, която се случи тук. Колеги, ние сме трима народни представители от различни парламентарни групи тук и така или иначе този дебат ние сме го водили в парламента. Изборният кодекс е действащ нормативен акт. Добър, лош, той е задължителен за всички. Това е демокрацията. След като има правила, тези правила да се спазват.
И заради това аз се чувствам малко в непривична роля. От една страна, трябва като представител на ГЕРБ, какъвто съм безспорно, но мисля, че бях поканена тук като председател на Народното събрание, за да дам пояснения какво мисля за работата на парламента.
Водещ:
Искам да задам няколко политически въпроса, за да излезем извън процедурата, която хората не разбират. Господин. . .
А. Найденов:
Това не е процедура. Това са сериозни политически въпроси, свързани с опасенията ни за честността на изборите.
Водещ:
Добре. Искам да кажем обаче, говорейки покрай тях, не
подпъхва ли всяка партия своите проблеми под килима? Примерно, въпросът Станишев - Първанов, Станишев или Първанов. . .
А. Найденов:
Защо мислите, че има такъв въпрос?
Водещ:
Ами, така се сякаш. . . така стана, сякаш. В "Дума" някакви изявления имаше. Според вас няма ли?
А. Найденов:
Не, няма такъв въпрос. В момента има едно ясно фокусиране на БСП върху формирането на кампанията, на посланията, съответно на визията на кандидатите от името на БСП. Впрочем единственият, който до този момент е заявил ясни политически приоритети, е кандидатът на БСП Ивайло Калфин. Единственият, който до този момент е заявил желанието си за организиране и провеждане на дебат с другите кандидати от името на другите политически формации, е Ивайло Калфин. Така че. . .
Водещ:
Редно беше вие да си похвалите човека, след като и другите го направиха.
М. Димитров:
Дайте и на нас тогава по една минутка, за да си похвалим кандидатите. . .
Водещ:
Е, ама, не, вие си похвалихте кметовете.
А. Найденов:
Аз се опасявам. . .
Ц. Цачева:
. . . отговор, може ли да работи парламента по време на
изборна кампания?
Водещ:
Господин. . .
А. Найденов:
Не, сега ще се върна и на тази тема. Но аз се опитвам да ви обясня, че няма такава дилема, която вие представихте в момента.
Водещ:
Добре, следващият политически въпрос. Девети септември и Тодор Живков - това вечни въпроси на БСП ли са?
А. Найденов:
Аз не мисля, че са само и единствено въпроси на БСП. Разбира се. . .
Водещ:
Защо тогава повдигате днес вие. . .
А. Найденов:
. . . факт е, че в днешния ден, в днешния ден трябва да
кажем, че има една оценка, която е в диаметрално противоположни посоки. Едната посока е, че 9 септември, е един своеобразен връх в десетилетни борби на българското общество за демокрация и за справедливост. Че това е завършекът, и то успешният завършек на една продължителна антифашистка съпротива. Аз впрочем съм сред хората, които споделят тази оценка. Които споделят оценката, че 9 септември не е поредната дата в годишният календар. Че тя има своето заслужено място в съзнанието и в историята на България.
М. Димитров:
Това не е. . .
А. Найденов:
Това е факт и вашата анкета, г-н Василев, в националната телевизия, посочи, че 9 септември се смята за огромна част от хората за най-важното политическо събитие на ХХ век.
М. Димитров:
Като. . .
Водещ:
Но не беше определено като положително или отрицателно.
А. Найденов:
Аз в случая не правя. . .
М. Димитров:
. . . то е отрицателно и. . .
А. Найденов:
. . . коментар на аргументите на хората.
М. Димитров:
Като се случи голямо нещастие, то също е важно политическо събитие. Девети септември е началото на тоталитарен период за България. . .
А. Найденов:
А това е другата посока, в която можем да разположим
идеологически. . .
М. Димитров:
Тежък тоталитарен период.
А. Найденов:
. . . предубедените оценки.
М. Димитров:
Това е. . . Няма идеологически предубедени оценки, това е истината. Страните, които нямаха такъв тежък тоталитарен период, се развиха, а ние получихме Тодор Живков, един диктатор, и други подобни като него. Няма какво да се лъжем, това е истината. Хиляди хора бяха пратени по лагери. Какво им казвате сега, г-н Найденов на тези хора. . .
А. Найденов:
Онова, което получихме като резултат на 9 септември. . .
М. Димитров:
. . . на тези хора, които бяха убити. . . Какво им казвате?
А. Найденов:
. . . е, краят на едно управление, което вкара България в
тройната коалиция на хитлеристка Германия. Сложи край на едно управление, което беше против националните интереси. Впрочем на едно управление, което суспендира конституцията и въведе извънредните закони. Нали не сте забравили и можете да прочетете стенограмите на Народното събрание и от този период. Но нека да не превръщаме днешната ни дискусия в дебат за 9 септември.
Водещ:
Да. Още повече че вие неволно казахте думата тройна
коалиция...
А. Найденов:
Очевидно, че има хора, които го приемат и отбелязват, и аз не виждам защо трябва да отричаме правото на тези хора.
Водещ:
Добре, преди обаче да направите, така, своите политически изявления, искам да попитам Бисер Троянов за това, което казахте вие преди малко. Г-н Троянов, кажете достатъчно ясно и категорично - могат ли да се манипулират и фалшифицират изборите. Застанете зад отговора на този въпрос с вашия авторитет.
Б. Троянов:
Централната избирателна комисия е от 21 членове, 17 от които са юристи и двама добри математици. В своето си поведение досега дори в различни състави в предходните години ЦИК винаги е показвала, че съблюдава и стриктно спазва закона. Не разбирам как биха могли Централната избирателна комисия, общинските избирателни комисии да манипулират изборите. До този момент подобно опасение и упрек е чисто поставен на политическа плоскост, но не и към конкретни упреци към работата на централната и на общинските избирателни комисии.
Водещ:
Благодаря ви.
М. Димитров:
И понеже аз пряко наблюдавам дейността на ЦИК и тази моя роля ще продължи и оттук нататък, да знаете.
Ц. Цачева:
Извън институционално.
М. Димитров:
Да, разбира се, извънинституционално е така, но ако имате въпроси към ЦИК, може и към мен да се обръщате вече, г-н Василев.
Водещ:
Чувате ли, г-н Троянов?
М. Димитров:
Много важно е да има обжалване, да има съдебно обжалване. Защото тия неща, които се случиха сега, ще се случват във все по-големи мащаби, като видят ЦИК, че могат да правят това, което си искат. А и друго нещо...
Водещ:
Вие не вярвате на това, което казва...
М. Димитров:
Не, не, му вярвам на г-н Троянов. Даже казвам, че...
Водещ:
Защо не му вярвате?
М. Димитров:
Ами той вече показа, че...
Водещ:
Г-н Троянов, не ви вярват.
М. Димитров:
...извършват политически действия, които са абсолютно извън законите на България.
Водещ:
Г-н Троянов.
М. Димитров:
Но, г-н Василев, нещо полезно искам да кажа за всички
български партии. Да не закъсняват с регистрацията на своите кандидати сега и за кметове, и за съветници, и за кметове на кметства, защото очаквам много тежки проблеми на много места.
Водещ:
Редно е...
М. Димитров:
И ще дойде пак г-н Троянов, такъв усмихнат, както днес, и ще каже "ами, закъснели, не знам какво направили".
Водещ:
Редно е г-н Троянов да отговори все пак.
М. Димитров:
Затова призовавам всички да не закъснеят.
Водещ:
Г-н Троянов, отговорете.
Б. Троянов:
Ще припомня само за всички зрители, че и други действия на Централната избирателна комисия и решения бяха обект на оспорване и политическо говорене и те бяха обжалвани пред Върховния административен съд. Ние не се страхуваме, че и при други решения, ако бъде за бъдеще изменен законът и могат да се обжалват решенията ни пред съдебната система, това ще навреди на авторитета на Централната избирателна комисия. Искам само още едно нещо да подчертая към г-н Димитров. До този момент в цялото говорене срещу Централната избирателна комисия, включително и писаните декларации, които бяха разпространени, няма нито един юридически довод посочен срещу двете решения на Централната избирателна комисия.
Водещ:
Добре, последни изречения от тук присъстващите представители на Народното събрание. Нека да обобщим - ритане по кокалчетата или битка на идеи ни чака оттук нататък в новата сесия, която съвпада с изборите. Г-н Димитров.
М. Димитров:
Аз първо за ЦИК да ви кажа, че ГЕРБ...
Водещ:
Недейте, защото до утре ще спорим.
М. Димитров:
...че ГЕРБ и "Атака" в момента имат мнозинство в този орган, поради което е изключително важно да има съдебно обжалване. Колкото до действията на парламента, ние ще направим всичко възможно тези решения, които са държавно отговорни, да бъдат разгледани и подкрепени и да се случат. Това е поведението на сериозна политическа сила, каквато сме ние.
Водещ:
Г-н Найденов.
А. Найденов:
Никога за БСП и за "Коалиция за България" не е било
самоцелно противопоставянето в парламента. Никога не сме търсили самоцелното проваляне на кворум. Но, извинявайте, искам да попитам, защо аз като представител на опозицията трябва да крепя кворума в Народното събрание, за да може мнозинството, което не може да събере своите народни представители, да реализира собствените си законодателни инициативи, обслужвайки собствените си приоритети по тяхната законодателна програма.
Водещ:
Не крепите кворума, ходите на работа.
А. Найденов:
Не е така. Неприсъствието в залата, неучастието в
гласуването, бойкотирането на заседанията са част от
инструментариума, и то политическия, на опозицията, особено в случаите, когато имаме едно глухо мнозинство, което не желае да чуе аргументите и съответно да приеме предложенията на опозицията, каквото е сегашното мнозинство.
Водещ:
Последни думи, г-жо Цачева.
Ц. Цачева:
Задължение на народните представители е, освен да участват в постоянните комисии, и в пленарната зала, там, където се състоят дебатите по обсъжданите законопроекти или актове на Народното събрание. За мен е несъстоятелно цели парламентарни групи да отсъстват, както се случи в сряда, а от коалицията, която... чийто член е г-н Найденов, 5 души, които аз поименно споменах. Но тъй като въпросът за кворума, за присъствието... това наистина са наши вътрешни неща и мисля, че ще досадим на зрителите. Искам едно изречение на тема избори. За да приключим, както казахте вие, последно изречение. ГЕРБ държи и няма по-заинтересована политическа сила, която да иска тези избори да бъдат честни, справедливи, обективни. Същото искам и аз за нашия кандидат в Плевен след създалата се ситуация. Един много стойностен човек, който в момента се чувства видимо притеснен, когато вижда каква публична изява има неговият основен опонент в кампанията. Аз съм убедена, че всичкото това е постижимо, след като ние имаме разписани правила. Онова, което трябва да правим, е да спазваме правилата в Изборния кодекс.
Водещ:
Ами хайде да ги спазваме.
Ц. Цачева:
Желая успех на всички кандидати от всички политически сили и листи, които се кандидатират. Нека да победи по-добрият, този, когото българският избирател предпочете.
А. Найденов:
Г-н Василев, ако ми позволите една реплика към г-жа Цачева, с цялото ми уважение към нея. Аз допускам, че тя вярва в онова, което казва по отношение на намеренията на ГЕРБ за честност на изборите, но дълбоко се съмнявам в общата ви решимост, защото имаме толкова много аргументи и примери, че просто няма да ни стигне времето.
Водещ:
Не, моля ви.
Ц. Цачева:
Бъдеще... несигурно събитие.
А. Найденов:
Вижте, само с доминацията в избирателните комисии на
представителите на ГЕРБ и на "Атака" вие си гарантирахте две трети мнозинство.
Ц. Цачева:
Ами това са резултатите от парламентарните избори, така реши българският избирател.
М. Димитров:
Не са точно резултатите.
А. Найденов:
Вижте само безпрецедентното комбиниране на функции на министър на вътрешните работи с председател на предизборния щаб на вашата...
Ц. Цачева:
Толкова народни представители... толкова народни
представители българският гражданин на ГЕРБ изправи в
парламента.
М. Димитров:
Вече си вижда, че ГЕРБ има нужда от коректив, което означава десен кандидат за президент, какъвто е Румен Христов...
Водещ:
Добре, е... добре, добре, да спрем дотук. Добре, да спрем дотук, защото българите имаха и други грижи през лятото освен изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Има още един склад с фойерверки, който не е гръмнал
Има още един склад с фойерверки, който не е гръмнал
06:45, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Няма пострадали при пожара в склада на голяма хранителна верига
Няма пострадали при пожара в склада на голяма хранителна верига
06:29, 26.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Да се търси еквивалентност между тротил и пиротехника е абсолютна глупост, заяви експерт по експлозиви
Да се търси еквивалентност между тротил и пиротехника е абсолютна глупост, заяви експерт по експлозиви
06:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Кметът на Елин Пелин: Интензитетът на гърмежите намаля
Кметът на Елин Пелин: Интензитетът на гърмежите намаля
06:15, 26.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
13 часа след първия взрив в Елин Пелин: Равносметката на една безсънна нощ
13 часа след първия взрив в Елин Пелин: Равносметката на една безсънна нощ
05:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Слънчево на запад, дъждовно на изток
Слънчево на запад, дъждовно на изток
05:50, 26.07.2024
Чете се за: 02:05 мин.
КС заседава по жалбите срещу промените в Конституцията
КС заседава по жалбите срещу промените в Конституцията
05:38, 26.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?
Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?
23:51, 25.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин
Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин
23:35, 25.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Инспекцията по труда: Фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца
Инспекцията по труда: Фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца
23:25, 25.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Около 150 души са били евакуирани от село Гара Елин Пелин
Около 150 души са били евакуирани от село Гара Елин Пелин
23:21, 25.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Президентът участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие
Президентът участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие
23:13, 25.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Стефан Константинов, министър на здравеопазването: Лекари, пациенти, грешките в системата
Стефан Константинов, министър на здравеопазването: Лекари, пациенти, грешките в системата
Председателят на парламента Цецка Цачева за сезона на изборите
Председателят на парламента Цецка Цачева за сезона на изборите