НОВИНИ

Осветиха паметните плочи на загиналите на Сремския фронт край Вуковар

Министърът на отбраната Николай Ненчев и ветерани осветиха паметните плочи на 1027 български войници, загинали на т. нар. Сремския фронт през Втората световна война. Мемориалният комплекс е само на няколко километра от град Вуковар. Разрушени през 1991-а във войните в бивша Югославия, сега паметните стели заживяват нов живот. А с тях и споменът за една от най-тежките битки на българската армия във войната срещу нацизма.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Стоян Мицов
20:19, 26.04.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Борис Гърнев е на 94 г. и е най-старият участник в битките на Сремския фронт. Дивизията му има за задача да води отбранителен бой и да удържа немците. Борис е изпратен тук от Македонския фронт.


;
Борис Гърнев, ветеран: - Това ли Ви е Орденът за храброст? - Това е. - А кога Ви го дадоха? - На Македонския фронт, лично Владимир Стойчев ми го окачи.





;

Борис е изпратен на Сремския фронт на 1-и март 45-а, а на 16-и немците пробиват линията и навлизат 20 км. навътре - в тила на Втора армия. Българите дават много жертви. Започват боеве при Драва.


;
Борис Гърнев, ветеран: Страшни боеве се водиха. Някои го нарекоха малкия Сталинград. За всяка къща, за всяка улица се водеше бой.


;
Тодор Анастасов, ветеран: Пред очите ми загинаха 26 мои приятели, които, вярвам, че имената им са изписани тука.


;

Разрушен през 1991-а в Първата Югославска война, мемориалният комплекс е възстановен през 1999-а. А сега са поставени и паметните стели с имената на 1027-те загинали.

;
Николай Ненчев, министър на отбраната: По полетата на Косово, Сърбия, Хърватия, Словения загинаха 10 000 български войници. Два пъти повече бяха ранени. Вечна слава на героите.
;
Зоран Пиличич, зам.-мин. на отбраната на Хърватия: Преди 70 години научихме урок, който не бива да забравяме. В света има много хора, които искат да поробят останалите. И ако не помним героизма на онези, които загинаха, борейки се за свободата, урокът ще се стовари върху нас.


;

Венци българската делегация поднесе в памет и на загиналите хърватски войници. Възстановяването на гробницата и паметните стели край Вуковар е само част от честванията на 70-годишнината от края на Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационно затъмнение за аварията в Чернобил у нас
Информационно затъмнение за аварията в Чернобил у нас
Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Австрия
Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Австрия