НОВИНИ

Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Австрия

Във Виена в двореца Хофбург президентът Росен Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Австрия "Голямата звезда на Почетния знак за заслуги". Отличието му връчи австрийският президент Хайнц Фишер. Държавният ни глава е на двудневно работно посещение в Австрия .

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:18, 26.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

"Голямата звезда на Почетния знак за заслуги" е установена от 1952 година и се връчва на хора с принос към Австрия. От своя страна Росен Плевнелиев удостои австрийския президент Хайнц Фишер, чийто мандат изтича през юли, с орден Стара планина с лента. Плевнелиев благодари за отличното сътрудничество между София и Виена през последователни два мандата на Фишер.

В разговора на четири очи двамата президенти са коментирали големите икономически и политически предизвикателства пред Европа. Единодушни са, че проблемите с мигрантските потоци трябва да се решават с общите усилия на всички страни. Отношенията с Русия също са били акцент от разговора.

Хайнц Фишер: Ние сме на мнение, че едни добри и устойчиви отношения с Русия са полезни и за двете страни. Смятаме също, че Русия не може да бъде освободена от задължението да спазва международното право.

Програмата на Росен Плевнелиев продължава утре със срещи в провинция Долна Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осветиха паметните плочи на загиналите на Сремския фронт край Вуковар
Осветиха паметните плочи на загиналите на Сремския фронт край Вуковар
Дончо Барбалов поема ресор „Транспорт“ в София
Дончо Барбалов поема ресор „Транспорт“ в София