НОВИНИ

Париж на крака пред "Големите български гласове"

bnt avatar logo
от Maria de Brabandere
19:27, 27.06.2017
7758
Чете се за: 02:54 мин.
Твоята новина
париж крака големите български гласове

Аристократи аплодират големите български гласове в Париж

Принцеса Клер де Жибон де Боасанже, полските принцеси Соня и Сара Пониятуски, граф Емманюел дьо Мортемар, граф Жил дьо Назил, наследниците на модните гиганти Ален Картие, Андреан де Лакоста, монсеньор Франциско Фоло – представителят на Ватикана в ЮНЕСКО, Катрин Лалюмиере - Генерален секретар на Съвета на Европа (1989-1994), Фабиян Еделстам - художник, известен колекционер на изкуство, много продуценти, кинорежисьори и композитори, са сред дългия списък на именити гости, удостоили с присъствието си голям концерт на хора „Големите български гласове“ в посолство ни в Париж. Значимото събитие е част от турнето на музикалната формация във Франция, състояло се по покана на Парижкия университет 8 (Сорбоната). Това е висшето учебно заведение, където известният психоаналитик, лингвист, семиотик, философ Юлия Кръстева, също гост на концерта в посолството, дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Поводът са традиционните Хорови срещи, организирани във френската столица.

„Каймакът“ на Европа се събира в Париж, за да чуе как звучи българската православна музика и фолклор. Повечето от аристократичните гости не знаят много за България. Отиват на концерта без предразсъдъци, „на чисто“, споделя диригентът Илия Михайлов. Остават изумени от брилянтните певчески изпълнения. 14 женски и 4 мъжки вокала поразяват със силата, чистотата на тоновете и кристалния звук, извиращ от дълбините на българската църковна и фолклорна традиция. Подготовката за грандиозните концерти отнема повече от шест месеца. Около 100 певци от Франция са привлечени в програмата. Съвместно с българите изумяват неподготвената публика.

„Гостите ни бяха хора, видели всичко красиво по света. Успяхме да ги изненадаме приятно. Надхвърлихме високите им критерии за естетика. Турнето беше голям и успешен тест за нас.“, споделя диригентът Илия Михайлов. Думите му се потвърждават от ласкавия материал за нашите музиканти и тяхното изпълнение, публикуван в списание Le Point от Патрик Бесон, един от най-влиятелните френски журналисти.

Организаторът на събитието в нашето посолство Венета Гълъбова внася изключителен стил и превръща концерта в тържество от най-висока класа. „Културата е най-доброто средство да правим политика“, заявява посланикът на България във Франция Ангел Чолаков при откриването на концерта. Дипломатът ни е посланик от нов тип, който прегръща идеята и оказва много топъл прием, споделят с благодарност организаторите.

Прагматичната част от подготовката на турнето се поема от Българското музикално сдружение (БМС) с председател Стефан Гълъбов. Всъщност, БМС се създава през 2005 г., за да подпомага българската култура. Прави го успешно, безрезервно, със собствени средства и ресурси. По време на срещата ми със Стефан Гълъбов в Абу Даби младият мъж ме впечатли с големия плам и любов, с които разказваше за проектите на хор „Големите български гласове.“ Диригентът заедно с екип специалисти ще разчитат църковната музика от 9 век, а гласовитите певици ще я възпроизвеждат. Така нашите съвременници ще имат възможността да се върнат векове назад във времето и да се потопят в автентичната мелодия на миналото.

БМС е сдружение на българи, които милеят за българската култура не само в сърцата си, а и реално дават своя принос в развитието й. Големи световни имена са привлечени в проектите на хора. Теодосий Спасов създава оригинална композиция, посветена на гласовитата формация. Българският композитор Явор Русинов, който работи с носителите на наградите „Грами“ Хосе Фелициано и Чака Кан, Супермакс, Бони М, Фалко и Виенския хор на момчетата, сътворява за „Големите български гласове“ произведение за троен хор. Специалната творба е премиерно изпълнено от всички над 100 френски певци по време на турнето на „Големите български гласове“. Картината на обложката на компактдиска-антология е дарение от най-големия колекционер на българско изобразително изкуство шведа Фабиян Еделстам. Казват, че колекцията му е по-богата от тази на Националната художествена галерия. Любопитен факт е, че неговата баба е била една от музите и модел на големия художник Амедео Модиляни.

В КАРЕ

Големите български гласове

Хор „Големите български гласове“ е създаден от диригента Здравко Михайлов, баща на настоящия ръководител Илия Михайлов. Маестрото завършва музикалната академия в Женева. Дълги години дирижира на швейцарските и други европейски сцени. През 1978 - 1983 г. ръководи хора, чийто музикален запис печели „Оскарите“ на музикалните награди – „Грами“ през 1990 г.

От 1999 г. хорът се поема от сина – Илия Михайлов. Младият диригент получава музикалното си образование в Нюйорския университет, завършва консерваториите в Женева и Лозана. Работил е с тенора Хосе Карера, със знакови диригенти като Клаудио Абадо, Бернан Хаитинг, Пиер Булез, Сейжи Озава, Курт Мазур, Жан-Бернан Помие и още много други грандове в класическата музика. До 2015 г. е диригент на хора в Софийската филхармония. Водил е майсторски клас в университета в Харвард.

През 2010 година световният музикален телевизионен канал Mezzo прави документален филм за „Големите български гласове“ и така българският хор се нарежда между десетте музикални формации, привлекли вниманието на международните музикални експерти.

„Големите български гласове“ ще представят поредния си уникален проект - съчетание между фолклор, нямо кино и джаз, през ноември т.г., по време на Киномания и Седмица на френското кино във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха кмета на хасковското село Узунджово за купуване на гласове
Осъдиха кмета на хасковското село Узунджово за купуване на гласове
ГЕРБ с предложение за анкетна комисия за купуването на изтребителите Грипен
ГЕРБ с предложение за анкетна комисия за купуването на изтребителите "Грипен"