НОВИНИ

Вицепремиерът Плугчиева и политикът Софиянски за спрените пари по ФАР и настъпващата криза

Водещ Бойко Василев: Вицепремиерът Меглена Плугчиева е тук, добър вечер.Меглена Плугчиева:Добър вечер. 

вицепремиерът плугчиева политикът софиянски спрените пари фар настъпващата криза
bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 29.11.2008
Чете се за: 11:43 мин.
У нас

Водещ Бойко Василев:

Вицепремиерът Меглена Плугчиева е тук, добър вечер.

Меглена Плугчиева:

Добър вечер.

Водещ:

Започвате ли война с Брюксел?

М. Плугчиева:

Не, изобщо не става дума за война. Става дума за диалог на еднаква височина на очите, както се казва.

Водещ:

На еднаква височина на очите. Това означава на равноправна основа. Смятате ли, че България е неравноправно третирана?

М. Плугчиева:

В момента... да уточня, че става дума за средствата само по програма ФАР и че в писмото на генералния директор Майкъл Лий няма аргументи, няма обосновка и аз очаквам да я получа, тъй като последните мисии, които бяха тук, и всичко, което изпълнихме в последните няколко месеца, даваше основание за очакване за възстановяване на акредитациите.

Водещ:

Какво очаквате, госпожо Плугчиева, да ви даде единните граждански номера на хората, които трябва да бъдат махнати от работа ли?

М. Плугчиева:

Господин Василев, първо, че бяха махнати доста хора в агенциите. Имаше преструктуриране, имаше промени в законите, имаше пакет от административни действия. И пак казвам - оценките на представителите на генералната дирекция в последните 2 месеца бяха, аз нося една паметна бележка и ще ви я оставя, че са изненадани от фундаменталната промяна и съответно от новия подход, прозрачност, информативност на работа и всичко останало и затягане на контролните механизми. Случаите, за които говорите или се въртят в общественото пространство, са подадени към прокуратурата, но разбирате, че чудеса не стават за няколко месеца. Тук става дума за натрупване на събития и явление в години назад.

Водещ:

Вие смятате ли, че трябва да се говори за оставки, включително министерски, в този момент?

М. Плугчиева:

В този момент за времето, от което аз съм тук и наблюдавам този процес и го контролирам, не мога да говоря за оставки аз или да предлагам. Не съм и човекът, който може да иска оставки. В тази държава има правителство и само премиерът може да иска оставки.

Водещ:

Вие чувствате ли се жертвата на тази ситуация? Ситуация, в която един работи, а другите гледат, както казаха в репортажа?

М. Плугчиева:

Не се чувствам жертва. Аз съм поела доброволно този тежък ангажимент и отстоявам принципа това, което току-що прозвуча, че когато има нужда страната ни от нас, ние сме призвани да се явим, да участваме, колкото и да е трудно. Изобщо нямам никакви съжаления в случая и не съжалявам за нищо и ще продължа със същото темпо не само аз да работя, както е ставало дума, по 12 или повече часа. Ще изисквам по същия начин да се работи. Ще очаквам от медиите още повече контрол и натиск. Такъв контрол и натиск очаквам и от опозицията и ги каня регулярно при мен. Някои се отзовават, някои не. И съответно съм на принципа, че който се бори, може и да загуби. Но който не се бори във всеки случай е загубил вече предварително.

Водещ:

Госпожо Плугчиева, искам да изпробвам чувството ви за хумор дали покрай всички тези неща не сте го загубили. Колкото повече шамари получаваме от Брюксел, толкова повече растат вашите правомощия, така ли е?

М. Плугчиева:

Те не са пораснали. В тези няколко месеца не са пораснали така, както в началото бяха дадени скромни с един малък екип от 20 човека, но с възможности за координация и контрол над целия процес, днес няма никаква промяна. Но тук е господин Софиянски, който още през юни месец това беше негова позиция, в една среща в парламента, че този модел няма да е достатъчен. И аз мога само да потвърдя думите му. Така че това се потвърждава сега и от коментарите на делегацията, от бюджетната комисия, от бюджетен контрол от европарламента и от думите на господин Брюнер последната седмица тук, също с такава препоръка дойде.

Водещ:

Тоест повече централизация оттук нататък. Това ли е към, което ще вървите?

М. Плугчиева:

Не само аз. Това е въпрос не само аз да го определям. Това е въпрос на анализ и именно на слабостите на системата и на модела, който работи в момента за повече, за по-добра координация, за по-добър синхрон и наистина за повече централизация, защото всички оперативни програми и към тях аграрният сектор, са части от една обща система или просто, така да ги наречем, са скачени съдове.

Водещ:

Загубено е повечето, загубено е половината, загубено е всичко. Как можем да оценим положението към момента?

М. Плугчиева:

Не, молбата ми е да не стряскаме хората. Програма САПАРД, когато дойде писмото на госпожа Фишер-Боел за предложението й да удължи срока на програмата с една година и когато ставаше дума за също 200 милиона, някъде се намериха по няколко реда във вестниците и мина и замина тази добра новина за България, не за мен, а за България, като в същото време оценка за постигнатата промяна в тези няколко месеца. И става дума за десетки семейства и над 750 проекта. По същия начин по програма ИСПА напредъкът, който е постигнат, е голям, но не е достатъчен, защото имаме още много неща да свършим във водния сектор на програма ИСПА. Тоест трябва да бъдат сключени договорите, за да има 2 години срок - 2009 и 2010, да се изпълняват проекти. Но твърдя, че има напредък, има голям напредък, но в никакъв случай това не е максимумът и не може толкова бързо да се навакса това, което не е направено навремето. Но, пак казвам, трябва да се продължи със същото темпо. А по оперативните програми, които работят и където имаме вече милиард и 350 милиона лева... на тази стойност сключени договори, и днес докладвахме на Комитета по наблюдение по стратегическата референтна рамка, че и проектът, голям проект инфраструктурен за разширение на метрото, замина за Брюксел. До края на другата седмица още два проекта от воден сектор за Враца и Габрово заминават. Така че процесът върви, но много по-бавно и по-трудно, отколкото на мен ми се иска.

Водещ:

Да, и понеже върви по-бавно и по-трудно, оттук нататък вашата стратегия каква ще е? Ще играете ли напук на Брюксел?

М. Плугчиева:

Не.

Водещ:

Например чувам един тон напоследък - те не ни дават парите по предприсъединителните фондове, ние няма да участваме в тяхната програма за подпомагане по кризата.

М. Плугчиева:

Това не е конструктивният подход и тук става дума за диалог с комисията и... вие чувате, че аз непрекъснато се хваля с взаимоотношенията си с комисията и специално с Генерална дирекция "Регионално развитие", със "Земеделие" и в случая очаквах такъв диалог и от Генерална дирекция "Разширяване". Така че не става дума за напук, става дума за диалог, става дума за партньорство. Но става дума, когато говорим за диалог и когато става дума за проблеми, молбата ми е, пак я казвам на висок глас, дано да стигне и до Брюксел, там, където имаме проблеми с молба те да бъдат назовавани ясно, конкретно и точно, за да можем да се коригираме. Там, където обаче имаме успехи и резултати, много моля те също на висок глас да се казват. А също с тази молба се обръщам и към всички в България.

Водещ:

Госпожо Плугчиева, вие бяхте доста по-разочарована. Днес звучите, как да кажа, някак си по дружески спрямо Брюксел. В първия ден бяхте доста по-разочарована.

М. Плугчиева:

Естествено, че ще бъда разочарована, когато разполагам с резултати от тези няколко месеца и когато мисиите, които бяха тук, изразяваха пред мен - не на 4 очи - господин Василев, тяхна позиция. И не може да дойде писмо от една страница. Аз го нося, ще ви го оставя, в което няма аргументи, няма обосновка. Очаквам тази обосновка и естествено, че ще бъда разочарована. Очаквах да ми се вдигне най-малкото телефонът и да ми се каже така, както останалите комисари кореспондират с мен.

Водещ:

Какъв е полезният ход на правителството оттук нататък?

М. Плугчиева:

Полезният ход на правителството е работа, работа и пак работа, и то много контрол и в същото време много прозрачност и информацията за хората и обединение на усилията. И аз се радвам на това, което чух. Искам да информирам чрез вас, че следващата седмица на 4 декември именно под патронажа на министър-председателя организираме точно такава среща и каним работодателите, синдикатите, чуждите инвеститори в България и с ключовите министри - министър на финансите, на икономиката и на труда и социалната политика, с участието на премиера правим точно тази работна среща заедно срещу кризата.

Водещ:

Искам... ще ви задам още един въпрос, но искам няколко въпроса на господин Софиянски. Да го попитам какъв е полезният ход на опозицията, господин Софиянски, оттук нататък? Само да критикува ли е призвана тя в момента?

Стефан Софиянски:

Опозицията постави... Първо добър вечер на зрителите. Опозицията постави достатъчно ясно преди 2 години проблемите, които предстоят пред страната. Предупреди за високата инфлация, предупреди, че не се усвояват фондове, предупреди, че излишъкът упражнява инфлационен натиск, предупреди, че излишъкът не генерира брутен вътрешен продукт, защото се раздава ноември и декември. Всички тези неща, които днес се случват, бяха казани много ясно от опозицията. Бяха казани абсолютно добронамерено, независимо от тона, който някой път сме си позволявали в залата. Те не бяха чути. По същия начин, аз ще се върна назад, не бяха чути и 1996 година, когато предупреждавахме за зърнена криза, когато предупреждавахме за висока инфлация, за обезценяване на лева. Както Жан Виденов, човек, без да има работен ден, преди да стане министър-председател, така и сегашният министър-председател, който няма работен ден, преди да стане министър-председател, гледаха пренебрежително на тази конструктивна позиция на опозицията и доведоха нещата до кризисно състояние.

Водещ:

Вие ще го докарате до вашия премиерски мандат, господин Софиянски?

Ст. Софиянски:

Не аз, Станишев ще го докара, не аз.

Водещ:

Господин Софиянски, това, че нещо сте критикували, много лесно е в България да се заложи на най-лошото. Най-лошото ще се случи.

Ст. Софиянски:

Напротив, много ясно сме дали и алтернативите.

Водещ:

Какви са те?

Ст. Софиянски:

Първото, което от две години говорим, че трябва да се усвояват фондовете. Проблемите, за които сега говори госпожа Плугчиева, това са за пари, които трябваше да бъдат усвоени, те са предприсъединителни фондове. Това са пари, които трябваше вече да бъдат усвоени, независимо че имат право да се усвояват до 2010 година.

Водещ:

Но някои страни се дори отказаха от тях.

Ст. Софиянски:

Като имат, да се отказват. България е малка страна, управляема страна и тя може да преодолее кризата. Може да преодолее една международна криза, защото е обозрима и при добро управление тя може да го... при лошо управление тя не може да го преодолее. Какви са проблемите с неусвояването? Аз дори не ги наричам корупционни. Това е висока степен на некомпетентност. Какъв е случаят със спрените пари? Трябва да назовем ясно причините. Има одитен доклад. Този одитен доклад, който прави Брюксел, е добронамерен. Той дава препоръки, това не е ревизия. Той дава препоръки. И сега да сте изненадана, госпожа Плугчиева, че не е... са ви отнели акредитацията, ами вие прочетохте ли си точките в одитния доклад? Изпълнихте ли ги? Правите втори одит и се казва - не е изпълнено. Той, проблемът, е повече технически, отколкото политически.

М. Плугчиева:

Нали затова...

Ст. Софиянски:

Какви са проблемите? Проблемите са много ясни - свързани лица между разпределящи кредита и реципиентите, и тези, които получават средствата. Липса на документи. Одобряване на проекти, които... се сменя само заглавната страница и финансиране на проекти примерно трансгранично сътрудничество. Проект с Румъния, финансира се с Румъния. Сменя се заглавната страница вместо Румъния пише Югославия - финансира се проектът. Това са написани неща. Това сега... какво губим, като се спират? Губим тунела на Дупница, спира се финансирането, с тези пари е. Губим отсечката до Малко Търново. Всичко това нещо не е въпрос на политика. Не е проблем на Брюксел. Това е проблем на невъзможността на това правителство да работи, на слабата квалификация, на ниската компетентност и на липсата на каквато и да е воля да се променят нещата в България. На едно неоправдано самочувствие и както винаги, на комуниста му е виновен или световният империализъм, или Брюксел или евентуално му е виновно лошото време.

М. Плугчиева:

Господин Василев...

Водещ:

Значи аз искам, преди обаче вие да отговорите, да задам и на господин Софиянски много ясен и кратък въпрос.

М. Плугчиева:

Да.

Водещ:

Не се ли притеснявате, когато критикувате властта и за корупция? Защото тя винаги може да каже "а вие".

Ст. Софиянски:

Както виждате, аз ви казвам, че не става въпрос за корупция. Не се притеснявам, когато има доказани факти. За мен доказано е фактът, когато мине през съдебната система. Друг е въпросът за съдебната система. Но много по-важното, което е - ти работи, ти усвоявай, грешките ще ги отстраниш. Но когато ти не усвояваш, когато държавата ти губи милиарди в момент на световна криза, просто не си си на там мястото.

М. Плугчиева:

Значи нека, нека да бъдем... нека се приземим, господин Софиянски.

Ст. Софиянски:

Не, вие трябва да се приземите, аз съм на земята.

М. Плугчиева:

Не, не, господин Софиянски, много ви моля.

Ст. Софиянски:

Да.

М. Плугчиева:

Самият факт, че говорите още за комунисти, че говорите за милиарди изгубени. Много ви моля...

Ст. Софиянски:

Колко са загубените, госпожа Плугчиева? Нека да бъдем коректни, аз ще ви ги кажа по цифри. Вие кажете, колко са загубените?

М. Плугчиева:

Нека да бъдем коректни. Значи става дума за програма ФАР за 200 милиона...

Ст. Софиянски:

Преди това колко бяха предните?

М. Плугчиева:

За кои... кои са те, предните? Кои са те, предните, и кои...

Кажете

Ст. Софиянски:

Колко усвоихте, колко усвоихте?

М. Плугчиева:

Току-що обясних, че...

Ст. Софиянски:

Че сте подписали договор за един ден?

М. Плугчиева:

Милиард и 350 милиона.

Ст. Софиянски:

Колко сме внесли в Европейския съюз?

М. Плугчиева:

Момент. Затова са стартирали...

Ст. Софиянски:

Внесли сме повече, отколкото сте сключили договор. В момента...

М. Плугчиева:

Много моля, аз се надявам...

Водещ:

Нека да се изслушваме.

М. Плугчиева:

...че не сме в предизборна кампания. Говоря сериозно.

Ст. Софиянски:

Не, кажете цифрите. Колко сте усвоили? Кажете колко сте усвоили, аз ще ви кажа, ако вие не знаете.

Водещ:

Сега, господин Софиянски...

М. Плугчиева:

Ама оперативните програми стартираха преди една година.

Ст. Софиянски:

Защо, госпожа Плугчиева?

М. Плугчиева:

Защото са кредитирани преди една година, господин Софиянски.

Ст. Софиянски:

Защо?

М. Плугчиева:

Защото България...

Ст. Софиянски:

Откога е член на Европейския съюз?

М. Плугчиева:

...между 12-те страни, които се присъединиха в последните няколко години, е между първите 5, които са акредитирани.

Ст. Софиянски:

Не е между първи 5, дванадесета е. Това е друга тема.

М. Плугчиева:

Между първите 5, акредитирали своите програми.

Водещ:

Сега, господин Софиянски...

М Плугчиева:

Моля ви.

Ст. Софиянски:

Нека да бъдем точни... нека бъдем точни. Първо кажете кога са. Те са юни миналата година.

М. Плугчиева:

Значи... Ама няма такова нещо. На 7 ноември миналата година е акредирана последната...

Ст. Софиянски:

Юни миналата година. Последната кога е акредитирана е добре. Първото нещо. Второто...

М. Плугчиева:

Значи, господин Софиянски, ще му я изпратим. Ще му изпратим...

Водещ:

Нека да се изслушваме, нека да се изслушваме.

М. Плугчиева:

...точната справка. Още повече че тази справка седи горе в страницата на правителството и на Министерството на финансите и много моля да се говори с точни...

Ст. Софиянски:

И колко усвоихте? Аз питам за... Нека да бъдем коректни, колко сме внесли в Европейския съюз и колко сме усвоили по оперативните програми. Кажете цифрите. Аз ще ги кажа, вие кажете, че не съм прав.

М. Плугчиева:

Това, което...

Ст. Софиянски:

Колко сме усвоили?

М. Плугчиева:

Кажете за кои програми говорите, защото вие смесвате предприсъединителните. По оперативните...

Ст. Софиянски:

Седемте оперативни програми.

М. Плугчиева:

Да, които стартираха...

Ст. Софиянски:

Значи, госпожа Плугчиева, нека да ви обясня нещата как стоят

и да ги разберат и зрителите.

Водещ:

Господин Софиянски...

М. Плугчиева:

Значи, господин Софиянски, не може вие да ми обясните нещо, което явно не познавате.

Водещ:

Сега, аз задавам въпросите тук.

Ст. Софиянски:

Нещата стоят така. Има предприсъединителни фондове. Нека, слушайте, госпожа Плугчиева, за да може и да работите по-добре после. Има... значи, има...

М. Плугчиева:

Господин Софиянски...

Ст. Софиянски:

...предприсъединителни програми. Това е ФАР, това е ИСПА. Това са средства, които са налични за предприсъединителния период. С факта на членство в Европейския съюз, България заявява 7 оперативни програми. За всяка една от тях се отделят определени средства плюс два допълнителни фонда, общо 9. Срещу тези програми за 2007 - 2013 година стои сумата от 7 милиарда са по оперативни...

М. Плугчиева:

От 12 милиарда, общо 6 милиарда и 908...

Ст. Софиянски:

Шест по точка 8...

М. Плугчиева:

...са по оперативните, господин Софиянски. Към тях се добавят...

Ст. Софиянски:

Да. Ето, научили сте си цифрите. Да продължим сега какво правим?

М. Плугчиева:

Много ви моля, не с тази ирония. Към тях се добавят земеделските средства. Кръглата цифра е 12 милиарда, господин Софиянски.

Ст. Софиянски:

Така, да.

Водещ:

Дами и господа... дами и господа.

М. Плугчиева:

Програмите стартираха...

Ст. Софиянски:

И ви питам аз тези програми от кой момент са ефективни. От момента на членство?

М. Плугчиева:

От момента на акредитация, господин Софиянски.

Ст. Софиянски:

А кой представя акредитацията?

М. Плугчиева

Акредитацията е направена от...

Ст. Софиянски:

Кой представя, кой представя документа за акредитация? Българското правителство представя...

Водещ:

Господин Софиянски, не знам какво става ясно на зрителите. Затова ...

Ст. Софиянски:

Затова аз искам да обясня по-спокойно.

Водещ:

Не, аз искам да задам въпрос.

Ст. Софиянски:

Казвайте.

Водещ:

Моля ви. Защото аз съм водещият тук и ви питам следното. Може ли да се справи с каквато и да е криза общество, което е разделено. Това е важният въпрос. Моля да...

Ст. Софиянски:

Обществото не е разделено. Обществото има слабо правителство, което е разделено от хората и което причинява проблеми на страната и това трябва да бъде казано ясно и точно. Обществото не е разделено. Обществото е потърпевшо от слаба икономическа политика - сбъркани бюджети, висока инфлация, предизвикана криза, към която идва капак и външната криза и оттук нататък вече неусвояване на фондовете. И аз казвам точните цифри. Милиард и 300, вие казвате, са подписани договори. България в момента е внесла над милиард и 300. Потенциалът за първите 2 години е милиард евро, не милиард лева. А ние тепърва подписваме договори. Конкурентоспособност, програмата, която трябва да изправи българския среден и дребен бизнес за това, което говорят хората - да го изравни с европейския, втора година не е стартирала.

Водещ:

Същият въпрос същият въпрос. Меглена Плугчиева.

М. Плугчиева:

Господин Василев, първо, нека да не стряскаме хората и да е ясно, че кризата е вносна, а не е българска.

Ст. Софиянски:

Кризата е предизвикана в България категорично. Българската криза.

М. Плугчиева:

Кризата е вносна, а не е българска. Това е първо. Второ, в сравнение с всички останали или с много от страните членки България към момента стои много по-стабилно. Да ви припомня - Унгария поиска 25 милиарда евро от Международния валутен фонд помощ. Да припомня, че прибалтийските републики, които имаха миналата година 10 процента икономически растеж, тази година в самото начало имаха нулев. Да припомня, че България към 30 септември има 5.6 процента икономически растеж и благодарение на борда стои стабилно и България... разбира се, в момента правителството следи всяко развитие на кризата и реагира адекватно. И тези действия-пакет, които бяха посочени от премиера и от финансовия министър, са точно насочени, за да се намали, тушира напрежението или действието на кризата.

Водещ:

Добре.

Ст. Софиянски:

Откакто е госпожа Плугчиева.

М. Плугчиева:

По отношение на фондовете програмите стартираха с абсолютно темпо от юни месец.

Ст. Софиянски:

Закъснение, с абсолютно закъснение.

М. Плугчиева:

Шест месеца със закъснение, така е. Но след юни месец тази година, към юни месец тази година аз смятам, че тази цифра съм я казвала във вашето студио, имаше сключени договори на стойност 93 милиона лева. Към момента, за 5 месеца има сключени договори за милиард и 350 милиона. Днес, ако беше дошъл господин Софиянски на Комитета по наблюдение, щеше да чуе и оценките на съответно представителите на Брюксел за всички оперативни програми за този напредък.

Водещ:

Добре, спираме дотук, спираме дотук, защото този разговор...

Ст. Софиянски:

И сега... и за да свършим, само не... Аз само с цифри ще говоря. Няма да навлизам.

Водещ:

Само едно изречение. Не, моля ви. Само една кратка реплика, едно изречение, защото имаме телевизионен мост след малко. Моля ви, една реплика само. Последна размяна на реплика, ако искате.

Ст. Софиянски:

Последните 3 години в България, откакто е член на Европейския съюз, има непрекъснат спад по всички икономически показатели. Току-що казахте 5.6 процента растеж. Миналата година беше 6.2...

М. Плугчиева:

Към юни беше 7.1 процента, г-н Софиянски...

Ст. Софиянски:

И пада.

М. Плугчиева:

Е, пада, благодарение на кризата. Ние не сме на остров. Ние сме част от тази Европа.

Водещ:

Добре.

Ст. Софиянски:

Три години поред спад на икономическия.

Водещ:

Спираме.

Ст. Софиянски:

Две и шеста е по-добра от 2007.

М. Плугчиева:

Юни 2008 - 7.1 процент икономически растеж, и съответно направете сметка, ще ви дам скалата на развитие на чуждите инвестиции в България.

Ст. Софиянски:

В абсолютен и в относителен порядък.

М. Плугчиева:

Когато се засегнаха, тази година се засегнаха във второто полугодие от криза.

Ст. Софиянски:

Две и осма.

Водещ:

Спираме дотук.

Ст. Софиянски:

Две и осма са по-малко от 2007.

Водещ:

Съжалявам, съжалявам, спираме дотук.

Ст. Софиянски:

Значи, свършвам с това, че 3 години България като член на Европейския съюз...

Водещ:

Това го чухме.

Ст. Софиянски:

...при това правителство губи непрекъснато.

Водещ:

Това го чухме. Благодаря ви, благодаря ви за разговора. Продължаваме, колкото и да ви е странно след тази ожесточена размяна на реплики, с рокендрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Бургаският зоопарк раздаде великденски яйца на част от обитателите си (СНИМКИ)
Бургаският зоопарк раздаде великденски яйца на част от обитателите си (СНИМКИ)
21:45, 05.05.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Седмицата в снимки: 27 април - 5 май
Седмицата в снимки: 27 април - 5 май
20:55, 05.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
В търсене на корените: Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България
В търсене на корените: Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България
20:20, 05.05.2024
Чете се за: 03:17 мин.
България празнува Възкресение Христово
България празнува Възкресение Христово
20:00, 05.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Недостиг на поне 2000 акушерки у нас
Недостиг на поне 2000 акушерки у нас
19:20, 05.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Уволняват катастрофиралия пиян лаборант от МВР
Уволняват катастрофиралия пиян лаборант от МВР
18:40, 05.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Със 100-метров козунак се почерпиха жителите и гостите на Враца за Великден
Със 100-метров козунак се почерпиха жителите и гостите на Враца за Великден
15:47, 05.05.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Откриха над 28 000 кутии контрабандни цигари, укрити в режещи машини
Откриха над 28 000 кутии контрабандни цигари, укрити в режещи машини
14:09, 05.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Доброволци раздадоха над 1 тон великденски пакети на нуждаещи се в Бургас
Доброволци раздадоха над 1 тон великденски пакети на нуждаещи се в Бургас
13:48, 05.05.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Температури до 23 градуса днес
Температури до 23 градуса днес
13:13, 05.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
В Елешница отбелязват Възкресение с кукерски карнавал
В Елешница отбелязват Възкресение с кукерски карнавал
12:53, 05.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Миротечащата икона в Бродилово: Църквата няколко месеца е пазила тайната
Миротечащата икона в Бродилово: Църквата няколко месеца е пазила тайната
12:19, 05.05.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Рокендрол поколения - Щурците и Сигнал пред юбилеи
Рокендрол поколения - "Щурците" и "Сигнал" пред юбилеи
Във водовъртежа на кризата. Готови ли сме да променим себе си, за да се справим с последствията й
Във водовъртежа на кризата. Готови ли сме да променим себе си, за да се справим с последствията й