НОВИНИ

Агенция "Мудис" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Агенция "Мудис" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна и потвърди дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута, съобщиха от Министерство на финансите. Според агенцията правителството провежда стабилна фискална политика на фона на устойчив икономически растеж.

Николай Минков
от Николай Минков
12:06, 31.08.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Според "Мудис" кредитната ни оценка отразява силната фискална позиция и благоприятните перспективи пред икономическия растеж у нас. Запазването на кредитния рейтинг отчита баланса между положителното фискално и макроикономическо развитие и заявената готовност за присъединяване към еврозоната, въпреки някои негативни тенденции като демографската криза.

"Мудис" акцентира и върху подобряващите се фискални показатели като увеличаване на бюджетните излишъци, стабилно намаление на държавния дълг, подобрение в кредитоспособността, значителния резерв и положително влияние на пенсионната реформа върху устойчивостта на държавната хазна.

Според прогнозите на агенцията през следващата година бюджетният баланс ще остане на излишък от 0.8 % от БВП, а държавният дълг ще продължи да се понижава и да достигне 19 % от БВП.

Според "Мудис" стабилните перспективи за растеж се дължат на продължаващата ни интеграция в ЕС и усвояването на евросредства, повишената конкурентоспособност, големите инфраструктурни проекти като магистралите „Хемус" и „Струма" и ЖП линията София-Пловдив. През следващата година страната ще продължи да увеличава износа си, ще нарастват излишъците по текущата сметка, ще растат и заплатите.

Според "Мудис" рейтингът ни може да бъде повишен при поддържане на положителното икономическо и фискално развитие, ако реформите в държавния стопански сектор, образованието и здравеопазването продължат, както и при присъединяване към чакалнята на еврозоната.

;

Темата беше коментирана и от премиера Бойко Борисов на форум на младежи ГЕРБ.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: "Мудис", "Фич", "Стандарт енд Пуърс" са глобални кредитни агенции, които след като излизат със своите становище, ги чете целият свят. И политиците, и бизнесът, и се ориентира. Какво ни казват те? "Оценката на кредитния рейтинг е подкрепена от стабилните външни и публични финанси". Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н. А на тези агенции не може да им кажеш какво да пишат, това е много важно да се знае. "Благонадеждна политика за постепенно присъединяване към еврозоната и перспективи за устойчив растеж". Сиреч, управляващата коалиция, по-голямата партия ГЕРБ, се отчита, че това, което прави, допринася за устойчив растеж.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбита е една от най-големите групи за телефонни измами в страната
Разбита е една от най-големите групи за телефонни измами в страната
Жители на град Кресна се оплакват от набези на диви свине
Жители на град Кресна се оплакват от набези на диви свине