НОВИНИ

Светът се прощава с Шимон Перес

Светът днес се прощава с една от най-силните фигури на Израел. Траурната церемония протича при изключителни мерки за сигурност. Перес ще бъде погребан в националния гробищен парк Херцел в Йерусалим.

Светът се прощава с Шимон Перес
bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 30.09.2016
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Американският президент Барак Обама пристигна в Израел за траурната церемония на Шимон Перес.

Снимка: БТА

;

Израелските сили за сигурност ще създадат зона на сигурност около мястото, където ще се проведе погребението на бившия президент. Заради голямото събирането на световни лидери улиците на града са строго охранявани. Сигурността е гарантирана от специалните части на службите за вътрешна сигурност. Въздушното пространство също е защитавано чрез безпилотни летателни апарати и малки самолети.

;

Знамената са свалени в памет на една от най-силните фигури на Израел.

Снимка: БТА

;

На траурната церемония вече са и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и папа Франциск.

;

В Израел започна държавното погребение на бившия президент Шимон Перес.

Снимка: БТА

;

На траурната церемония са френският президент Франсоа Оланд, семейство Клинтън, британският принц Чарлз. За погребението на бившия премиер и президент пристигнаха и палестинският водач Махмуд Абас, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук и много други държавници от чужбина, между които е българският президент Росен Плевнелиев.

;

Войници от почетната стража изнесоха ковчега с тленните останки на Шимон Перес от сградата на парламента и ескортираха опечаленото семейство до очакващия го автомобил. Гвардейци рецитираха "Кадиш", юдейската молитва за умрелите. Ковчегът ще бъде пренесен до националното гробище на хълма Херцел, където Перес ще бъде погребан до други покойни лидери и изтъкнати израелски личности.


;

Британският принц Чарлз и френският президент Франсоа Оланд на погребението на Шимон Перес.

Снимка: БТА

;

Перес беше не само човек с визия, а и човек на действието, каза настоящият президент на Израел Реувен Ривлин в памет на Перес.

;

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отдаде почит на гроба на Шимон Перес.

"Той бе велик човек за Израел, той бе велик човек за света. Израел е в траур, светът е в траур", заяви Нетаняху на погребението на Перес.

Израелският премиер се ръкува с палестинския президент Махмуд Абас преди началото на церемонията на хълма Херцел.

;

Могъщ пример и светла памет оставя след себе си Шимон Перес. Това каза Бил Клинтън на траурната церемония и подкани всички да си спомнят заслепяващата усмивка на великия лидер.

;

Израелският певец Давид Д'Ор изпя молитва в памет на Шимон Перес. Официалните лица не останаха равнодушни и слушаха с насълзени очи.

;

Семейството на Шимон Перес почита паметта му. Синовете му Йони и Чеми Перес казаха реч пред събралите се на траурната церемония.


;

За мен е голяма чест да отдам последна почит на моя приятел Шимон Перес, каза американският президент Барак Обама от трибуната на траурната церемония в памет на израелския президент.

;

Прощалната церемония приключи. На закрита церемония, предавана само на екрани, ще бъдат погребани тленните останки на Шимон Перес в националния гробищен парк Херцел в Йерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидия Ганева с първа благотворителна изява
Лидия Ганева с първа благотворителна изява
14 години работници на Химко - Враца още чакат неизплатени пари
14 години работници на "Химко" - Враца още чакат неизплатени пари