НОВИНИ

Близалки с масло от канабис се продават във верига специализирани магазини

Близалки, на които пише, че съдържат 100 процента масло от канабис, се продават във верига специализирани магазини в големите градове на страната. За скандалната стока сигнализирали бургаски ученици - доброволци в Съвета по наркотични вещества. От там са уведомили здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните. От фирмата, която предлага продукта заявиха, че близалката съдържа масло от обикновен коноп и няма психотропни свойства. Предстои да бъдат направени експертизи.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
20:05, 11.01.2017
9636
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Близалката струва 1 лв. и е произведена в Чехия. На опаковката са изобразени листа на канабис и е написано, че съдържа 100% масло от канабис. Предлага се свободно в сайт в интернет. В Бургас доброволците видели близалката в магазин и решили да закупят една. Веднага я занесли в Комисията по наркотични вещества.

Славея Николова - председател на Съвет по наркотични вещества, община Бургас: "Всъщност те бяха хората, които ни алармираха реално за това, което се продава. Това е вид захарно изделие, тип близалка."

Проверка досега е установила, че близалките се продават във верига магазини във всички големи градове на страната. Разтревожени родители в Благоевград също са подали сигнал до експертите по наркотични вещества.

Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград: "Това е фактически реклама на марихуаната. По закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е забранено да се прави реклама с каквото и да било на всички видове наркотици в това число и на марихуаната.

Любенова допълни, че предлагането на стоки с такива изображения предизвикват интерес у децата.

Теменужка Любенова: От срещите ни с ученици в областта има деца, които са пети клас, 11-годишни, които пушат марихуана.

За БНТ управителят на фирмата "Абсолют" ООД Николай Илиев, чиято собственост са сайтът и магазинът в Пловдив каза, че в продукта, който те предлагат, се съдържа масло от обикновен коноп, което е без психотропни свойства и не застрашава здравето на хората. Той твърди, че има всички необходими документи за този продукт. Специалистите от Комисията в Бургас са уведомили Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните, предстои да сезират МВР и Прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп призна, че вероятно Русия е виновна за кибератаките срещу Хилари Клинтън
Тръмп призна, че вероятно Русия е виновна за кибератаките срещу Хилари Клинтън
Жители на русенски села не успяват да стигнат до работа заради непочистен сняг
Жители на русенски села не успяват да стигнат до работа заради непочистен сняг