НОВИНИ

Въвеждат метода "Монтесори" в детските градини в Пловдив

В пет общински детски градини в Пловдив започна обучение по метода на Мария Монтесори. Той се прилага успешно вече повече от 100 години и печели популярност в цял свят. Главното в неговата философия е детето и неговата уникалност. Инвестицията на Общината е за 150 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
19:50, 11.01.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Тишината и концентрацията на децата е първото, което прави впечатление, когато се наблюдава обучение по метода "Монтесори". В тази група в детска градина „Мирослава“ тригодишните вече се учат на практически дейности с предмети, каквито ще използват и у дома.

Специалистите казват, че с материалите по математика децата могат да се научат да смятат, да изваждат и дори да умножават и делят още преди да са тръгнали на училище.

Ренета Венева – обучаващ по метода "Монтесори"
"Материалът в Монтесори педагогиката е така направен, че стимулира детето да учи чрез боравене."

Монтесори учителите не застават пред черна дъска и не преподават уроци. Основните принципи на работа са свободата и личният избор на детето.

Стефан Стоянов – заместник-кмет на Община Пловдив
"Даваме възможност на детето, ако може да напредне над задължителната програма, да го направи. Съвсем нормално е едно три и половина - четиригодишно дете да може да брои, да смята елементарни неща."

В България Монтесори педагогиката се прилага единствено в частни учебни заведения и пловдивската община е първата, която въвежда иновативния подход за обучение и възпитание на децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на мигрантския приток в Германия през 2016 г.
Спад на мигрантския приток в Германия през 2016 г.
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс