НОВИНИ

Британските депутати отхвърлиха четири алтернативи на Брекзит

Брекзит без сделка става все по-вероятен с всеки изминал ден, заяви главният преговарящ от Европейския съюз Мишел Барние. Коментарът му бе по повод решението на британските депутати да отхвърлят 4 алтернативни варианта на споразумението. За днес е планирано петчасово заседание на кабинета на Тереза Мей, а утре вероятно ще има нова серия ориентировъчни гласувания в парламента.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:28, 02.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу определи да бъдат подложени на гласуване четири от общо осем алтернативни варианта на Брекзит.

Две от предложенията бяха за оставане на Великобритания в европейския митнически съюз и за привилегировано членство на страната в единния пазар по т.нар. "норвежки модел".

Третата възможност оставя на Камарата на общините последната дума дали да допусне или да спре Брекзит без сделка. Последното предложение беше за провеждане на референдум върху споразумение, одобренo от Камарата.

Отхвърлянето на четирите варианта дълбоко разочарова консерватора Ник Боулс, който беше вносител на един от тях.

Ник Боулс, депутат от Консервативната партия: Дадох всичко от себе си за постигането на компромис и страната на напусне Европейския съюз, запазвайки икономическата си сила и политическа сплотеност. Приемам, че се провалих. Провалих се, защото моята партия отказва компромис. Съжалявам да съобщя, че напускам.
;

След вота лидерът на Шотландската националистическа партия в британския парламент предупреди:

Йън Блекфорд, Шотландска национална партия: Наближава денят, в който шотландския народ ще реши своето бъдеще като независима страна.

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза, че Великобритания може и да избегне продължително удължаване на процеса по напускането на ЕС, ако парламентът приеме сделката тази седмица. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова за ново гласуване още в сряда.

Разгорещеният дебат бе прекъснат от необичаен протест. Полуголи демонстранти се изправиха срещу депутатите зад стъклената защитна преграда с призив за действия за климата. 12-те активисти бяха арестувани, а инцидентът беше определен като най-сериозният пробив в сигурността на парламента от 2014 г. досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 европейски държави се споразумяха за обща политика спрямо Китай
12 европейски държави се споразумяха за обща политика спрямо Китай
Транспортната комисия в ЕП ще заседава по пакета Мобилност
Транспортната комисия в ЕП ще заседава по пакета "Мобилност"