НОВИНИ

Часове преди гласуването: България с контрамерки, ако приемат пакета "Мобилност"

Важен ден за пакета "Мобилност" в Европейския парламент. Българските евродепутати се опитват да убедят колегите си от останалите държави да отхвърлят пакета утре при гласуване в пленарна зала. Вижте повече подробности от прякото включване на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Николай Минков
20:08, 26.03.2019
Чете се за: 02:07 мин.
По света

50:50 са шансовете за приемането на пакета "Мобилност". Ако се стигне до гласуване, поправките са над 1600, което означава, че самото гласуване ще продължи часове наред.

Днес тримата наши представители, които не успяха да присъстват на предишното гласуване, пристигнаха в Страсбург. Двама от тях - Светослав Малинов и Неджми Али заявиха, че нямат различния от другите български евродепутати. Единствено Николай Бареков каза, че има определени условия, което е споделил с премиера Борисов.

Светослав Малинов - Евродепутат от ДСБ/ЕНП: Съжалявам, че вчера не можах да изразя волята си по технически причини. Имам история на съпротива срещу този пакет. Ще гласувам в сряда заедно с всички противници. Искрено съжалявам, но нещата не са свършили.
Николай Бареков - евродепутат от "Презареди България"/Европейски консерватори и реформисти: Първото ми условие е 20% увеличение на заплатите на всички български шофьори на тежкотоварни автомобили. Второто условие е всички трудови договори да бъдат направени не на минималната работна заплата. Премиерът Борисов прие моите условия и каза, че ще работим заедно. Искам ясна заявка утре до обяд. След като моят глас се оказа толкова важен, нека да го използваме в полза на гражданите.
Неджми Али - евродепутат от ДПС/АЛДЕ: Поради лични причини ми се наложи да пътувам към моя регион. Имам закупен билет, но трябваше да бъде отменен. Не можах да присъствам на вчерашното гласуване и съжалявам за което.

Днес българските евродепутати водят активна кампания, включително с листовки, за да агитират за българската кауза.

Ангел Джамбазки - евродепутат БМРО/Европейски консерватори и реформисти: Нека напомним, става дума за хляба на 150 000 български семейства. Това са половин милион български граждани. И трябва да се направи невъзможното в ситуация, в която сами се поставяме, да си решим проблемите.
Андрей Новаков - евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Внесли сме всички ние над 1600 поправки, което ще окаже влияние върху самия процес на гласуването. Предполагам, че гласуването ще продължи повече от 3 часа. Чух, че има български колеги, които са си сменили позицията и ще гласуват в подкрепа на пакет "Мобилност". На тях искам да кажа, че това не е моята позиция, а националната позиция по пакет "Мобилност", писана заедно с шофьорите и превозвачите.
Петър Курумбашев - евродепутат БСП/ПЕС: В момента сме се фокусирали да направим анализ как да спечелим вота утре, а не ако се изплеска коритото, какво да правим после. Така че, изобщо не сме се отказали да спечелим този мач. Правим анализ човек по човек, държава по държава и как да ги активизираме за утрешното гласуване.
;

Последният коз на България да блокира пакета "Мобилност", ако утре бъде гласуван, е да не бъде допуснат до обсъждане в рамките на т.н. триалози, в които участват министрите на транспрота на държавите -членки, ЕК и европейския парламент. Решението обаче трябва да вземе румънското европредседателство, обясни министър Росер Желязков, който тази вечер заминава за Букурещ.

Росен Желязков- министър на транспорта: Отиваме и говорим с румънците. Това ще бъде нашата реакция. Да не се стига до триалози. Ако няма триалози, няма второ гледане в Европейския парламент, няма пакет.

Росен Желязков съобщи, че тази сутрин е поискал подкрепа и от министрите на транспорта на Португалия, Испания, Гърция, Ирландия, Словения, Словакия и Хърватска.

Росен Желязков- министър на транспорта: Изпратих писмо, с настойчиво искане да мотивират своите представители в ЕП да гласуват затова, пакетът за мобилност да се разгледа в следващия състав на Европарламента, за да има достатъчно време да се постигнат компромиси.

Утре около 200 български и 400 румънски превозвачи излизат на протест в Страсбург. Те ще пристигнат с чартърни полети. Очаква се към тях да се присъединят и шофьори от Полша и Естония.

Блокиране на улици с тирове няма да има, обясниха организаторите, но не изключват колона от камиони да премине по улиците на френския град. Очаква се представители на протестиращите да бъдат допуснати до пленарната зала по време на гласуването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България още не е решила лятно или зимно часово време да избере
България още не е решила лятно или зимно часово време да избере
Временно успокояване в Близкия изток след ударите Израел - Палестина
Временно успокояване в Близкия изток след ударите Израел - Палестина