НОВИНИ

Експерти по химически оръжия влизат в сирийския град Дума

Експерти по химически оръжия ще влязат утре в сирийския град Дума, където беше извършена предполагаема химическа атака. Информацията беше потвърдена от Русия. По данни на сирийски медии в района на Хомс е регистрирано въздушно нападение. По-късно информацията беше опровергана от военни източници.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева Джанан Дурал
11:50, 17.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Не е ясно кога представители на Световната организация ще могат да посетят Дума, но представител на организацията заяви, че се работи активно с отговорните власти, за да може това да се случи, а информацията, която пристига от града, където се предполага, че е извършена химическа атака в началото на април, е противоречива. Според местните жители такава е извършена.

- мъж: "Изведнъж попаднахме в нещо като облак. Не можехме да дишаме. Усещаше се като хлорин"

- мъж: "В кухнята брат ми се опита да отмие химикалите. Те дойдоха от ракетата, която падна на покрива."

Маруан Джабер е лекар. Спомня си утрото на 7 април и разказва, че с колегите му са помагали на хора с дихателни проблеми, защото те много дълго време са се скрили в подземията на разрушена сграда.

Маруан Джабер, лекар: "В някакъв момент нахлуха няколко души отвън и заедно с част от пострадалите заговориха за химическа атака. Хората се ужасиха, настъпи паника. Прегледахме ги и не открихме никакви симптоми, свързани с химическо оръжие"

Казва, че заедно с останалите лекари, се е опитал да успокои хората, но ситуацията е ескалирала.

Маруан Джабер, лекар: "Успокоихме хората, казахме им, че всичко е наред, но в някакъв момент някой започна да полива хората с вода, въпреки уверенията ни, че няма нищо тревожно. Видеото стана много популярно, не знам как се случи."

Предполагаемата химическа атака в Дума, стана причина за военна операция на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Според тях отговорни за нападението с химическо оръжие са Русия и режимът на Башар Асад. Те категорично отричат. Появиха се и слухове, че Москва не допуска експерти в района, който се контролира от проправителствените сили и в който има руски военни, за да манипулира доказателствения материал. Твърдения, които руският външен министър Сергей Лавров, отрече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на шивачки заради неизплатени заплати
Протест на шивачки заради неизплатени заплати
Ева Лонгория със звезда на Алеята на славата в Холивуд
Ева Лонгория със звезда на Алеята на славата в Холивуд