НОВИНИ

Еманюел Макрон с абсолютно мнозинство във френския парламент

Президентът Еманюел Макрон има абсолютно мнозинство във френския парламент след вчерашния втори тур на изборите. Сега пред правителството се открива път за прилагане на обещаните реформи. Макрон отстрани левицата, но трябва да внимава с влиятелните профсъюзи, коментират анализаторите. Председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер поздрави държавния глава на Франция и заяви, че победата на неговата партия говори за стремежа на страната да бъде част от силна Европа.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:29, 19.06.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

В деня след изборната победа на партията му, президентът на Франция откри престижното авиоизложение на летище Бурже. Това е 52-рото му издание. Еманюел Макрон наблюдава въздушни демонстрации заедно с министрите на отбраната Силви Гулар и на външните работи Жан-Ив льо Дриан.

Макрон се наслаждава на спектаклите на опитни пилоти от най-големите самолетни компании след като получи желаното мнозинство в националното събрание или долната камара на френския парламент.

Доминик Моази, анализатор: "Това е голяма победа. Те имат абсолютно мнозинство и без съюзниците от партията Модем.Това е невероятен успех за президента, преди година партията му дори не съществуваше".

Истинската победа ще дойде след пет години, когато реално ще сме променили нещата, заявиха от екипа на Макрон.

Катрин Барбару, временен председател на "Република, напред!": "Президентът и премиерът ще имат ясно, стабилно, сплотено мнозинство в новото Национално събрание, за да приложат основните приоритети, които Еманюел Макрон обеща на французите.Нашите депутати ще гласуват закони, които да деблокират икономиката, да освободят енергийните ресурси и да защитят французите, особено най-уязвимите от тях".

Президентът измести левицата и традиционните консерватори, но сега ще трябва да се съобразява с мощните синдикати, предупреждават анализаторите. Начинът, по който Макрон ще се справи с трудовите реформи ще зададе тона и за други реформи, очаквани от избирателите.

Пиер Кловис, шофьор: "Има за и против. Плановете за пенсиониране не са ясни. За другите неща, трябва да се постигне баланс и другите партии са там точно за това - да постигнат този баланс".

Другите големи партии представляват пренебрежим брой депутати в сравнение с "Република, напред!" на Макрон и неговия съюзник Модем на Франсоа Байру. Шефът на социалистите веднага подаде оставка.

Жан-Кристоф Камбаделис - лидер на Социалистическата партия във Франция: "Левицата трябва да промени всичко, формата и съдържанието си, идеите и организацията си.Ще продължа тази борба, но не и като генерален секретар на социалистическата партия."

На тези избори, французите са гласували и за рекорден брой жени в парламента - 223, с 68 повече от миналия вот. За първи път в влизат трима корсикански националисти - те са представители на движението Пе на острова, където 50 процента от жителите не отидоха до урните. Говорител на правителството заяви, че ниската избирателна активност във Франция е провал за политическата класа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще ремонтират водните атракциони в парка в Сандански
Ще ремонтират водните атракциони в парка в Сандански
Грешки в Google maps оставиха първокласници в Русе извън желаното училище
Грешки в Google maps оставиха първокласници в Русе извън желаното училище