НОВИНИ

ЕС и Великобритания се договориха за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за Брекзит. Това потвърдиха днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Борис Джонсън. Тази вечер споразумението трябва да бъде разгледано и подкрепено от европейските лидери, които заседават в Брюксел. В събота документът ще бъде гласуван от британския парламент. Още от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:05, 17.10.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Броени часове преди началото на срещата на върха Жан-Клод Юнкер написа в Туитър "Където има воля, има и сделка - и ние я имаме". Според него споразумението е справедливо и балансирано. Председателят на Еврокомисията препоръча на европейските лидери да го подкрепят.

Също в Туитър Борис Джонсън обяви "Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола".

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние нарече Брекзит "училище по търпение" и приветства постигнатото споразумение и решението за ирландската граница.

Мишел Барние: Постигнахме споразумение с британското правителство относно излизането на Великобритания от ЕС и бъдещите ни взаимоотношения. През изминалите дни проведохме тежки, но ползотворни разговори и ето го резултата.

Тази вечер европейските лидери вероятно ще подкрепят споразумението, същото обаче не може да се каже със сигурност за британския парламент.

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин вече потвърди в Брюксел, че неговата партия няма да подкрепи сделката.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Не можем да подкрепим тази сделка в събота в парламента. Освен това не е ясно дали тя ще получи подкрепата на коалиционните партньори на Джонсън - северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП).

В Брюксел преди срещата на върха британски граждани противници на Брекзит призоваха за нов референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на Локо Пловдив отричат да са замесени в скандала на мача с Англия
Фенове на "Локо Пловдив" отричат да са замесени в скандала на мача с Англия
Оставиха в ареста младежа, причинил тежка катастрофа с двама загинали в Пловдив
Оставиха в ареста младежа, причинил тежка катастрофа с двама загинали в Пловдив