ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Европейският съюз ще изпрати през 2019 г. експертна мисия в Украйна, която да подготви оказването на помощ на региона на Азовско море, пострадал от "ограниченията над корабоплаването в региона". Това се казва в заключителния документ, приет на състоялото се в Брюксел заседание на Съвета на асоциацията ЕС - Украйна.

от БТА
16:37, 17.12.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света
изпраща украйна мисия помощ региона азовско море

От украинска страна в заседанието участва премиерът на страната Володимир Гройсман, а от ЕС - върховната му представителка по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

"ЕС е готов да предприеме мерки за засилване на своята подкрепа, и по-конкретно, на пострадалите от положението в Азовско море региони на Украйна. В този контекст ЕС възнамерява да изпрати оценъчна мисия в Украйна в началото на 2019 г.", се казва в документа.

На съвместна пресконференция с Гройсман след заседанието Могерини отказа да коментира твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, че Украйна подготвя провеждането на нови провокации срещу Русия. Тя посочи също, че използването от Русия на военна сила срещу украинските кораби няма никакво оправдание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: ЕК искаше дружеството Булгартрансгаз да бъде приватизирано
Теменужка Петкова: ЕК искаше дружеството "Булгартрансгаз" да бъде приватизирано
Празнично настроение от Москва
Празнично настроение от Москва