НОВИНИ

​Френският президент уволни свой сътрудник по сигурността

Френският президент уволни сътрудника си по сигурността Александър Бенала, който беше заснет да бие участник в протестите на 1 май в Париж. Видеото предизвика вълна от обществено недоволство. Информацията, че Бенала е използвал насилие и срещу жена по време на демонстрациите, принуди Макрон да се лиши окончателно от услугите му.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 20.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Ако мобилните телефони с камери не бяха широко достъпни, старателният сътрудник по сигурността сигурно нямаше да загуби своя пост - близо до Еманюел Макрон, винаги готов да предусети и да предотврати евентуална заплаха. Само че на първи май в Париж Александър Бенала се престарава. Той е заснет как влачи демонстрантка и я блъска в стената, като преди това прави и опит да я подкоси.

После Бенала налита на демонстрант, души го и му нанася удари. Дори и полицаите край него, които се опитват да потушат уличните сблъсъци, започват да му крещят "Престани!". Видеото с бития мъж беше разпространено първо от вестник "Монд". То донесе на президентския сътрудник двуседмично отстраняване от работа и последно предупреждение за уволнение.

Но снощи в Туитър се появиха и кадрите с насилието срещу демонстрантката. И от Елисейския дворец отсякоха: новите факти определят и новото решение. Бенала е уволнен. Срещу него се води разследване за насилие, упражнено от държавен служител. Без отговор остават въпросите: кой е разрешил Бенала да получи каска и да се смеси с полицаите?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще включва новият тест по български език и литература след седми клас?
Какво ще включва новият тест по български език и литература след седми клас?
Нигяр Джафер за новия управител на НЗОК: Добър мениджър с широк и богат опит
Нигяр Джафер за новия управител на НЗОК: Добър мениджър с широк и богат опит