Германия обмисля въвеждане на налог за джамиите

Мюсюлманските религиозни общности в Германия могат да се отърсят от упреците за зависимост от Турция или монархиите в Персийския залив чрез данък. Подобно на църковните отчисления, които вярващите християни във Федералната република плащат, така може да се въведе и налог за джамиите. Темата предизвиква оживени дискусии в политическите среди.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:30, 26.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Много ислямски сдружения и общини в Германия се финансират със средства от Турция или арабския свят. Голяма част от имамите идват да проповядват във Федералната република от чужбина. Затова са подозирани, че разпространяват спорни политически ценности или насърчават възникването на паралелни общества.

За разлика от църквите, за джамиите държавата не събира данък от мюсюлманските организации. Политици от управляващата Християн-демократическа партия настояват за еманципация на ислямските сдружения и ориентацията им към страната, в която се намират. Важна стъпка в тази посока би бил предлаганият данък. Освен това той ще послужи и за по-голяма прозрачност във финансирането. И от коалиционната Социалдемократическа партия сигнализират подкрепа за въвеждането на налога.

Подобен пример вече има в Австрия, където законово е регламентирано, че джамиите трябва да осигуряват средствата за религиозните потребности на вярващите вътре в страната. Данъкът, ако се въведе в Германия, би засегнал само практикуващите мюсюлмани, а не всички граждани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДПС с възпоменание на жертвите от Възродителния процес
ДПС с възпоменание на жертвите от Възродителния процес
Сблъсъци в тунизийски градове след самозапалване на журналист
Сблъсъци в тунизийски градове след самозапалване на журналист