НОВИНИ

Наджим Лашрауи е вторият извършител на атентата на летището в Брюксел

Извършителят на втория самоубийствен атентат на летището на Брюксел вчера е Наджим Лашрауи, потвърдиха полицейски източници, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:23, 23.03.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Малко преди това белгийски медии вече съобщиха, че именно Лашрауи е вторият терорист камикадзе на летище "Завентем".

Първоначално се предполагаше, че той е избягал. После белгийските медии съобщиха, че е арестуван - информацията, която се оказа грешна.

Още подробности за разследването вижте прякото включване на Владислав Велев в емисията "По света и у нас" в 23.00 часа.

;

Лашрауи вече бе издирван във връзка с атентатите в Париж миналата година. Негово ДНК бе открито в няколко квартири, използвани от извършителите на терористичните атаки във френската столица, както и по експлозивите, използвани при нападенията на 13 ноември, отнели живота на 130 души.

Ибрахим Бакрауи е бил задържан миналата година в Турция.

Извършителят на другия самоубийствен атентат на летището на Брюксел бе идентифициран като Брахим Бакрауи. Брат му Халид Бакрауи бе разпознат като нападателя камикадзе в метростанция "Малбек" в центъра на белгийската столица.

Тази вечер стана ясно, че Брахим Бакрауи е бил задържан миналата година в Турция и е бил експулсиран в Белгия, а после е бил освободен. Турският президент Ердоган заяви:

Единият от тези, които участваха в нападението в Брюксел, бе задържан през юни 2015 г. в Газиантеп. Той бе експулсиран на 14 юли 2015 г. след информиране на белгийското посолство; белгийските власти ни казаха, че той е бил освободен. Въпреки че ние ги информирахме, че това лице е чуждестранен боец терорист, белгийските власти не са били в състояние да установят връзките му с тероризма...Холандия също е била намесена в тази процедура, защото лицето първоначално поискало да бъде експулсирано към тази страна.

След изявлението на Ердоган белгийският министър на правосъдието Коен Генс заяви, че Брахим Бакрауи е бил депортиран през 2015 г. от Турция в Холандия, а не в Белгия. Той добави:

„Най-вероятно става дума за експулсиране от границата на Турция със Сирия. В този момент този човек не е бил известен на нас като заподозрян в тероризъм, това е бил обикновен престъпник, освободен условно“

При атентатите в Брюксел са загинали 31 души, а около 300 са били ранени, сочат последните данни на белгийското министерство на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натровените ученици от Правец са с Норовирус
Натровените ученици от Правец са с Норовирус
Продължава модернизацията на градския транспорт в София
Продължава модернизацията на градския транспорт в София