НОВИНИ

Интронизираха митрополит Епифаний за глава на Православната църква в Украйна

В Киев се състоя интронизацията на митрополит Епифаний, глава на Православната църква на Украйна. Събитието се проведе при засилени мерки за сигурност.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:20, 03.02.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

В киевската катедрала "Света София" се проведе тържествената литургия по въвеждането в сан илиинтронизацията на митрополит Епифаний, предстоятел на Православната църква на Украйна.

Томосът, с който Вселенската патриаршия даде разрешение за това, беше поставен на видно място в храма. Документът за автокефалност на украинската църква беше предаден от патриарх Вартоломей на Киев на 6 януари тази година.

На литургията присъстваха 60 епископи, сред тях представители на цариградската патриаршия, президентът на Украйна Петро Порошенко и съпругата му, както чуждестранни делегации. Митрополит Емануил беше представител на патрирах Вартоломей.

Интронизацията на митрополит Епифаний е в деня на неговия 40-ти рожден ден. По думите му, датата не е избрана случайно, а за да се избегне в бъдеще отделното честване на двете събития.

Утре ще се проведе първият събор на новата самостоятелна вече украинска църква. На него ще се определят структурите й. Не всички поместни църкви обаче признават нейната автокефалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения край Болоня, спасиха девет души с хеликоптер
Наводнения край Болоня, спасиха девет души с хеликоптер
АБВ с позиция относно Договора за ракетите с малък и среден обсег
АБВ с позиция относно Договора за ракетите с малък и среден обсег