НОВИНИ

От нашия пратеник: Изключително висока активност на изборите в Холандия

Висока избирателна активност на изборите в Холандия. Вотът за парламент е най-непредвидимият от години в страната - двете водещи партии - дясноцентристката на премиера Марк Рюте и крайнодясната и антиевропейска на Герт Вилдерс са с изравнени позиции. 13 милиона души имат право на глас. Те избират между кандидати от 8 партии, които се борят за 150 места в долната камара на парламента. За да се състави правителство са необходими поне 76 гласа, това означава че страната ще има коалиционно управление от няколко партии

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 15.03.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Ако партията на Герт Вилдерс спечели, тя е обещала патриотична пролет във всяка Европа. Той смята, че така ще тръгне патриотичната вълна в Европа. Освен силни популистки послания, Вилдерс е и много критичен към премиера Рюте, който напоследък загуби популярност сред хората.

Пред избирателната секция близо до холандския парламент в Хага хората чакат на дълга опашка, за да гласуват. Журналистите наоколо са почти толкова, колкото и гласуващите. Интересът към холандските избори е огромен. Най-често задаваните въпроси са ще има ли Вилдерс ефект подобно на избирането на Тръмп в Съединените щати или ще има кабинет номер 3 на премиера Рюте. Никой не смее да прогнозира каква коалиция ще управлява.

Вюбо Темпел, журналист: "Холандия е страна на коалициите. В момента имаме пет еднакво големи партии, въпросът е коя ще е най-голямата. Шанс имат партията на Вилдерс, на Рюте и консервативния Християндемократическия апел с лидер Сибранд Бюма. И понеже няма шанс Вилдерс да стане премиер, една от другите партии - на Рюте или Бюма имат шанс да сформират кабинет."

Партията на свободата на Герт Вилдерс е в изолация. Останалите са се зарекли да не се коалират с нея, така популистка вълна в Холандия едва ли е възможна.

"Герт Вилдерс няма абсолютно никакъв шанс да стане премиер. Имаме 150 места. Вилдерс вероятно ще спечели 22-23 места. Никой няма да направи коалиция с него. За да стане премиер, му трябва подкрепата на поне 75 плюс един депутати. Дори и неговата партия да събере най-много гласове, той не може да състави коалиция."

Изборът на холандците е труден, защото за 150-те места в парламента се състезават 28 партии. Поколенчески вот също няма, младите хора гласуват различно.

"Много мои приятели ще гласуват за либералната Д66, аз също. Надявам се да имаме правителство, което е позитивно настроено към Европа, да инвестира в образованието и да е по-отворено към мигрантите и чужденците."
"Този път гласувах за Д66. Аз съм десен избирател, предишният път гласувах за партията на Рюте, но те загубиха доверието ми. Но около мен има много хора, които гласуват за зелените или за Партията на животните."

Изборната бюлетина в Холандия е дълга метър и половина. Парадоксално е, че точно по-възрастните избиратели протестират, че е старомодно в 21 век да гласуват по този начин, докато младите намират тази традиция очарователна. Следващата седмица Холандската избирателна комисия обявява окончателните резултати. И след това предстои интересното - защото започват трудните преговори за съставяне на правителство.

Организаторите са принудени да печатат допълнителни бюлетини за по-големите градове, поради високата активност.

Холандците броят ръчно бюлетините. Окончателните резултати се предполага, че ще бъдат оповестени след седмица, тъй като всичко се извършва ръчно и избирателната комисия си е дала време за спокойно преброяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шивачка чака заплата вече 8 години
Шивачка чака заплата вече 8 години
Започнаха текущи ремонти на улици и булеварди в София
Започнаха текущи ремонти на улици и булеварди в София